Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Πόσο... τοξικό είναι το σπίτι σας;

Η οικογενειακή εστία είναι συνώνυμη με τη θαλπωρή και την ασφάλεια, όμως υπάρχουν πολυάριθμοι τοξικοί κίνδυνοι που παραμονεύουν και απειλούν την υγεία σας (και την υγεία των παιδιών σας) ακόμη και μέσα στο –φαινομενικά- πλήρως ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού σας.
Ποια είναι όμως τα σημεία όπου το σπίτι σας μετατρέπεται σε εργαστήριο χημείας;
- ο χώρος κάτω από το νεροχύτη. Εκεί όπου κρύβεται το «οπλοστάσιο» κάθε νοικοκυράς, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του σπιτιού. Γιατί; Επειδή εκεί συνήθως αποθηκεύονται δεκάδες καθαριστικά προϊόντα, με βάση το χλώριο και την αμμωνία, που είναι επικίνδυνα - ιδίως αν βρεθούν στα χέρια μικρών παιδιών.
Η λύση: Τα υγρά καθαρισμού – «παιδιά» της λεγόμενης «πράσινης χημείας». Εξίσου αποτελεσματικά με τα συμβατικά, διαφέρουν στο ότι για το χρώμα και το άρωμά τους έχουν χρησιμοποιηθεί ουσίες από τη φύση. Μην ξεχνάτε επίσης τα φυσικά καθαριστικά, όπως το ξύδι και τα σαπούνια με βάση το λάδι.
- το γρασίδι του κήπου. Πριν αποφασίσετε να κάνετε πικ-νικ στο γρασίδι, ή να αφήσετε τα παιδιά να τρέξουν ξυπόλητα πάνω σε αυτό σκεφτείτε τα εντομοκτόνα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση και την ανάπτυξή του.
Η λύση: Κάντε στροφή σε πιο «φιλικές» για το περιβάλλον (και την υγεία σας) επιλογές, όπως στα οργανικά εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα.
-το κουτί με τα παιχνίδια. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δεκάδες ανακλήσεις παιδικών παιχνιδιών, κινεζικής ως επί το πλείστον προέλευσης που χρησιμοποιούν επικίνδυνα τοξικά χρώματα ή άλλα τοξικά υλικά.
Η λύση: Πριν επισκεφθείτε τα καταστήματα παιχνιδιών, ή πριν δώσετε στο παιδί ένα παιχνίδι που κάποιος έφερε δώρο στο παιδί σας, συμβουλευτείτε το site της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και τις εβδομαδιαίες κοινοποιήσεις της Ελλάδας για μη ασφαλή προϊόντα – RAPEX, για να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ανακλήσεις παιχνιδιών.
- η ντουλάπα. Όχι, δεν φταίνε τα ρούχα σας. Φταίνε οι ουσίες που χρησιμοποιούνται στα στεγνοκαθαριστήρια και η ναφθαλίνη.
Η λύση: Πηγαίνετε στο στεγνοκαθαριστήριο, μόνο εκείνα τα ρούχα που δεν μπορούν να καθαριστούν διαφορετικά (σήμανση dry clean only). Επίσης, αντί για τα τοξικά εντομοκτόνα, προτιμήστε φυσικούς τρόπους για να κρατήστε μακριά το σκώρο (π.χ. τοποθετήσετε ανάμεσα στα ρούχα σακουλάκια με αποξηραμένα άνθη λεβάντας, κομματάκια κέδρου ή ξυλάκια κανέλας).

stogiatro.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com