Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

6 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

Υπάρχουν συμπτώματα, συνηθέστερα πόνοι, που δεν επιτρέπουν χρονοτριβές, και οδηγούν άμεσα–συνήθως λόγω της οξύτητάς τους- τα βήματά σας στο σαλονάκι του γιατρού ή στην αίθουσα αναμονής κάποιου νοσοκομείου. Υπάρχουν όμως και συμπτώματα με τα οποία δεν συμβαίνει το ίδιο.
«Θα περάσει», «δεν είναι τίποτα», «αν συνεχιστεί θα πάω αύριο», είναι οι φράσεις που λέμε για να εφησυχάσουμε, αμφιταλαντευόμενοι ανάμεσα στο «πρέπει να πάω στο γιατρό» και στο «δε βαριέσαι». Κάπως έτσι, το αύριο γίνεται μεθαύριο και οι μέρες περνούν, με εσάς να αμελείτε την υπόσχεση που κάνατε στον εαυτό σας. Όσο όμως κι αν μοιάζουν επιπόλαια και διφορούμενα, κάποια από αυτά τα σημάδια είναι «σήματα κινδύνου» του οργανισμού για υποκρύπτουσες –σοβαρές ενίοτε- καταστάσεις.
1. Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Αν παρατηρήσετε απώλεια του 5% του βάρους σας μέσα σε ένα μήνα ή του 10% των κιλών σας μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, χωρίς να ακολουθήσετε κάποια δίαιτα, καλό θα ήταν να το αναφέρετε στο γιατρό σας. Υπάρχουν πολλές αιτίες που θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν για αυτήν την απώλεια: υπερλειτουργία του θυρεοειδούς, κατάθλιψη, κάποιο σύνδρομο που σχετίζεται με την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό, ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, ένας καρκίνος.

2. Επίμονα δέκατα
Πολύ συχνά τα δέκατα και ειδικά εκείνα που δεν μας καταβάλλουν, μπορεί να καθυστερήσουν την επίσκεψή μας στο γιατρό ακόμη και να περάσουν απαρατήρητα, σε αντίθεση με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που μας κινητοποιούν άμεσα. Γενικά ένας πυρετός, ανεξάρτητα από το αν είναι χαμηλός ή υψηλός μπορεί να αποτελεί ένδειξη της εισβολής στον οργανισμό κάποιου ιού ή λοιμώδους παράγοντα. Αν και υπάρχουν και φορές που τα δέκατα οφείλονται σε ιδιοσυστασιακή υπερθερμία, συνεπεία π.χ. μιας υπερκατανάλωσης καφέ, και είναι άνευ σημασίας.
Όταν τα δέκατα επιμείνουν πέραν του πενθημέρου, ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια της πυρετικής κίνησης. Ακόμη πιο άμεση θα πρέπει να είναι η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, όταν τα δέκατα συνοδεύονται από νυχτερινές εφιδρώσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πιθανότητες τα δέκατα να υποκρύπτουν φυματίωση, μελιταίο πυρετό ή κάποιο λέμφωμα είναι αυξημένες.

3. Δύσπνοια
Αν νιώθετε ότι κάτι εμποδίζει την αναπνοή σας, ή ένα αίσθημα λαχανιάσματος, χωρίς να έχει προηγηθεί έντονη δραστηριότητα, καλό είναι να πάτε άμεσα στο γιατρό. Το αίσθημα δύπνοιας όταν δεν έχει μεσολαβήσει άσκηση και –ακόμη χειρότερα- όταν είστε ξαπλωμένος, μπορεί να υποκρύπτει αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα, κάποιο καρδιακό πρόβλημα, ή να είναι το «καμπανάκι» κάποιου προβλήματος στο στομάχι.
Οποιαδήποτε δυσχέρεια στην αναπνοή αποτελεί “σήμα κινδύνου” για τον οργανισμό. Γι΄αυτό και είναι καλό, από την πρώτη κιόλας αίσθηση δυσχέρειας στην αναπνοή να καταφεύγει κανείς στο γιατρό.
Ο τελευταίος, λαμβάνοντας το ιστορικό του ασθενούς θα καταλάβει αν το πρόβλημα είναι οργανικής ή ψυχογενούς αιτιολογίας –η δύσπνοια ψυχογενούς αιτιολογίας είναι ιδιαίτερα συχνή τα τελευταία χρόνια- θα τον βοηθήσει ή/και θα τον συμβουλεύσει. Ακόμη πιο έγκαιρη πρέπει να είναι η καταφυγή στο γιατρό, ενός νεαρού ατόμου που δεν καπνίζει με δύσπνοια. Στην περίπτωση αυτή, το αίσθημα της περιορισμένης αναπνοής θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός βρογχικού άσθματος, να οφείλεται σε στρες ή σε πρόβλημα του στομάχου, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη.

4. Ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου
Αν παρατηρήσετε ξαφνικά αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας, με αύξηση ή μείωση των αφοδεύσεων, αλλά και σημαντική αλλαγή στην υφή των κοπράνων, από σκληρά σε μαλακά και αντίστροφα, και τα συμπτώματα αυτά διαρκούν περισσότερες από δύο ή τρεις εβδομάδες, επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας, ειδικά αν η ηλικία σας είναι πάνω από 50. Η ξαφνική αλλαγή των συνηθειών του εντέρου μπορεί να οφείλεται σε στένωση ή απόφραξη του παχέος εντέρου, αποτέλεσμα κάποιου όγκου στο παχύ έντερο ή μιας εκκολπωματίτιδας.
Εξίσου ξαφνικές, αλλά μικρότερης διάρκειας αλλαγές, όπως διάρροιες διάρκειας από δύο μέρες μέχρι μία εβδομάδα μπορεί να οφείλονται σε εντερική λοίμωξη, από καμπυλοβακτηρήδια ή σαλμονέλλα, κάποιο ιό ή παράσιτο.

5. Λάμψεις σαν αστραπές
Αν παρατηρήστε στην όρασή σας λάμψεις σαν αστραπές, και ειδικά αν έχετε περάσει το κρίσιμο ηλικιακό όριο των 50 θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον οφθαλμίατρο.
Κάθε ερεθισμός της υαλοειδούς μεμβράνης, μία ρωγμή ή ένα τράβηγμά της γίνεται αισθητός με τη μορφή λάμψεων που μοιάζουν με αστραπές. Αν η ρωγμή του υαλοειδούς μείνει χωρίς αντιμετώπιση, μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή απώλεια της όρασης του ασθενούς. Οι λάμψεις σαν αστραπές μπορούν επίσης να οφείλονται σε εκφύλιση της περιφέρειας του αμφιβληστροειδούς, αυξημένη πίεση του ματιού, θρόμβωση της κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς, ή οπτική νευρίτιδα˙με το ίδιο σύμπτωμα εκδηλώνεται επίσης το προχωρημένο μελάνωμα του χωριοειδούς.

6. Κόκκινες, ζεστές ή πρησμένες αρθρώσεις
Τα συμπτώματα αυτά αποτελούν ενδείξεις κάποιας φλεγμονής στις αρθρώσεις, που απαιτεί επείγουσα ιατρική παρακολούθηση, ειδικά αν συνοδεύονται από πυρετό.
Μία άρθρωση που παρουσιάζει άλγος, θερμότητα, ερυθρότητα και οίδημα έχει σημάδια φλεγμονής. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να είναι άσηπτη, δηλαδή αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε μια κάκωση ή να είναι σηπτική και να οφείλεται στην εισβολή ενός μικροβίου στον οργανισμό.
Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται άμεση ιατρική αντιμετώπιση για την ύφεση των συμπτωμάτων.
Γενεσιουργοί παράγοντες αυτής της κατάστασης θα μπορούσαν επίσης να είναι η αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα ή κάποιος τύπος αρθρίτιδας.

stogiatro.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com