Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Θα αρπάζουν τα χρήματα όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σε καθεστώς «ομηρίας» έχουν βρεθεί οι φορολογούμενοι, με την εφορία να έχει στήσει «καρτέρι» και να πυροβολεί αρπάζοντας τα χρήματα από τους λογαριασμούς των πολιτών μόλις αυτά πιστωθούν, ακόμα και δεν έχει καν ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο, πληρώνει κανονικά τις δόσεις του ή πριν καν εκπνεύσει η διορία να πληρώσει τους τρέχοντες φόρους του.
Με νέες οδηγίες που εξέδωσε ο κύριος Γιώργος Πιτσιλής, για να εφαρμόζονται ομοιόμορφα από όλες τις ΔΟΥ νόμοι και διατάξεις που ήδη ισχύουν, όποιος ζητά αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος για το τι θα αντιμετωπίσει όταν πάει στην εφορία.
Η εφορία θα στήνει «μπλόκο» σε όσους ζητούν την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας για να μεταβιβάσουν ακίνητο ή για να εισπράξουν χρήματα από το δημόσιο. Δεν εξαιρούνται όσοι έχουν να εισπράξουν εφάπαξ, κοινωνικές παροχές ή αμοιβές για εκτέλεση έργου. Η έκδοση ενημερότητας συνοδεύεται και από παρακράτηση του 10% ή και έως και του 100% του ποσού που περιμένει να εισπράξει από το Κράτος.
Η εγκύκλιος Πιτσιλή (ΠΟΛ 1141/2016) καλύπτει τις εξής περιπτώσεις:
– ανεξαρτήτως ποσού που θέλει να εισπράξει κάποιος από το Δημόσιο (ακόμα και αν πρόκειται για ποσά κάτω από 1.500 ευρώ για τα οποία δεν απαιτείται να προσκομίσει αποδεικτικό ενημερότητας) πριν οι υπηρεσίες πρέπει πριν προβούν στην εξόφληση των τίτλων πληρωμής, να ελέγχουν αν χρωστάει στην εφορία, να γίνεται αυτόματος συμψηφισμός και να παρακρατούν την οφειλή του αυτή.
– αν το αποδεικτικό ενημερότητας ζητείται για είσπραξη χρημάτων από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης (υπουργεία κλπ) το συνολικό ποσοστό παρακράτησης είναι υποχρεωτικά 100% επί της είσπραξης και μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων προς στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών του δικαιούχου των απαιτήσεων κατά του Δημοσίου, ακόμα και αν δεν εέχουν καταστεί ληξιπρόθερμα ή τελούν σε καθεστώς αναστολής είσπραξης.
– αν υφίστανται βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, για να χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας τίθεται υποχρεωτικά ο όρος της παρακράτησης. Η παρακράτηση μπορεί να φτάνει και το 100% των ληξιπροθέσμων οφειλών. Ωστόσο, τυχόν μη ληξιπρόθεσμη οφειλή που τελεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής δεν συμπεριλαμβάνεται σε τυχόν παρακράτηση επί του αποδεικτικού. Ο οφειλέτης πάντως μπορεί να ζητήσει –για να ξεμπερδεύει – και οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε καθεστώς αναστολής είσπραξης να παρακρατηθούν.
– ακόμα αν κάποιος απλώς έχει μία βεβαιωμένη οφειλή (όχι ληξιπρόθεσμη δηλαδή) ύψους 30 ευρώ και άνω, και ζητήσει αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου, υποχρεώνεται να αναγράψει στην αίτηση και για ποιο συγκεκριμένο ακίνητο πρόκειται (αριθμός ταυτότητας ακινήτου – ΑΤΑΚ) ή, ή αν πρόκειται να εισπράξει χρήματα, να αναφέρει στοιχεία που να ταυτοποιούν αυτόν, την οφειλή του και τον φορέα που του τα χρωστάει. Φορολογική ενημερότητα «εν λευκώ» δεν θα παίρνει.
toxrima.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com