Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Παλαιολιθική δίαιτα: Αλήθειες και μύθοι


Γράφει ο Χρήστος Ζαβός, Γαστρεντερολόγος, http://peptiko.gr


Η Παλαιολιθική δίαιτα είναι η δίαιτα που ακολουθούσαν οι άνθρωποι των σπηλαίων. Στη δίαιτα αυτή, επιτρέπονται το άπαχο κρέας, τα ψάρια, τα μη-αμυλούχα λαχανικά, και φρούτα. Απαγορεύονται οι πατάτες, ζυμαρικά, σπόροι, όσπρια, δημητριακά, γαλακτοκομικά και επεξεργασμένα προϊόντα.
Οι μόνες μελέτες που έδειξαν όφελος της Παλαιολιθικής δίαιτας ήταν στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση. Όμως οι μελέτες αυτές ήταν περιορισμένης διάρκειας (ολίγων εβδομάδων έως ολίγων μηνών) και αναγνώριζαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν δύσκολο να τηρήσουν μια τόσο αυστηρή και περιορισμένη δίαιτα. Ακριβώς εξαιτίας της περιορισμένης διάρκειας των μελετών δεν κατέστη δυνατός ο έλεγχος των μακροχρόνιων επιπτώσεων για τον οργανισμό από την αφαίρεση ολόκληρων ομάδων τροφίμων από το διαιτολόγιο.
Σε έναν φυσιολογικό άνθρωπο που χρειάζεται ενέργεια από υδατάνθρακες για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες, η Παλαιολιθική δίαιτα θα προκαλέσει υπογλυκαιμία, αδυναμία, καταβολή, ζάλη, αδυναμία συγκέντρωσης και κρίσεις πανικού. Επίσης, αν αφαιρεθούν το ελαιόλαδο και οι φυτικές ίνες από τη διατροφή θα προκληθεί εντονότατη δυσκοιλιότητα.
Ασφαλώς κάποιος που σιτίζεται με φαστ φουντ και επεξεργασμένα κρέατα θα πάσχει από παχυσαρκία, ενώ αν επιλέξει την Παλαιολιθική δίαιτα θα χάσει βάρος. Όμως θα έχανε βάρος ούτως ή άλλως αν δεν σιτιζόταν με λιπαρά φαγητά ή επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Το ίδιο και κάποιος που πάσχει από υπέρταση, αν καταναλώσει λίγο αλάτι με την τροφή του θα πετύχει καλύτερο έλεγχο, ανεξάρτητα αν ακολουθεί ή όχι την Παλαιολιθική δίαιτα.
Οι υδατάνθρακες όμως είναι απαραίτητοι στη διατροφή για να μας δώσουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Το ίδιο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλουσιότατη πηγή βιταμινών. Τα όσπρια και τα λαχανικά είναι πηγές φυτικών ινών που βοηθάνε στη λειτουργία του εντέρου.
Ειδικότερα, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που απαγορεύει η Παλαιολιθική δίαιτα αποτελούν πλούσια πηγή ασβεστίου, απαραίτητη για την υγεία των οστών. Εάν αφαιρεθεί για κάποιο λόγο το γάλα από τη διατροφή, θα πρέπει αντικατασταθεί από αυξημένη πρόσληψη πράσινων λαχανικών για να αναπληρωθεί η έλλειψη ασβεστίου και να μην προκληθεί οστεοπενία ή οστεοπόρωση.
Ασφαλώς και κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι παρουσιάζουν φούσκωμα στην κοιλιά όταν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, όμως η πλήρης αφαίρεση των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη διατροφή με σκοπό την απώλεια βάρους δεν ευσταθεί. Τα κίτρινα τυριά έχουν μεν περισσότερα λιπαρά, όμως η κατανάλωση μικρής ποσότητας λιπαρών επιβραδύνει τη γαστρική κένωση και δημιουργεί αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αν καταναλώναμε μια δίαιτα χωρίς καθόλου λιπαρά. Επιπλέον, όταν έγινε σύγκριση της δίαιτας συγκεκριμένων θερμίδων με ή χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, φάνηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα έχαναν ευκολότερα λιπώδη ιστό χωρίς να επηρεάζεται η μυϊκή μάζα, προφανώς επειδή το γάλα και το γιαούρτι είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών που ελαχιστοποιούν την απώλεια του μυϊκού ιστού όταν χάνουμε βάρος.
Εάν επιθυμείτε να χάσετε βάρος, δεν θα πρέπει να αφαιρέσετε ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιό σας αλλά να αφαιρέσετε «άδειες» θερμίδες όπως ζάχαρη, αλκοόλ και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Η επιλογή τροφίμων με λιγότερα λιπαρά βοηθάει.
Συνεπώς, αντί για την Παλαιολιθική δίαιτα, ακολουθήστε την δική μας Κρητική Μεσογειακή δίαιτα. Οι Κρήτες ήξεραν πολύ καλύτερα το μυστικό της μακροζωίας αντίθετα με τους ανθρώπους των σπηλαίων που ζούσαν ελάχιστα χρόνια!
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com