Η εμφύλια διαμάχη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει προκαλέσει μείωση κατά 77% στον πληθυσμό των απειλουμένων γοριλών του είδους Grauer, με τους οικολόγους και τις οργανώσεις προστασίας άγριων ζώων να πραγματοποιούν εκκλήσεις για την προστασία τους.
Ο μεγάλος γορίλας του Grauer κάποτε άκμαζε στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχοντας πληθυσμό πάνω από 17.000. Σήμερα απομένουν μόλις 4.000, σύμφωνα με έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Wildlife Conservation Society.
Το πρόβλημα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν οι πρόσφυγες από τη γενοκτονία στη Ρουάντα βρέθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και οι συνθήκες οδήγησαν σε άνοδο της λαθροθηρίας, της υλοτομίας και της εξόρυξης των πολύτιμων υλικών.
Οι παραστρατιωτικές ομάδες που υποχώρησαν στα δάση της κεντρικής Αφρικής συντηρούνταν μέσω της παράνομης εξόρυξης και συχνά κυνηγώντας ζώα για τα γεύματά τους.
Οι μεγάλοι γορίλες του Grauer, που ζυγίζουν περίπου 200 κιλά ήταν ευκολότερη λεία από άλλα, μικρότερα πρωτεύοντα που είχαν τη δυνατότητα να ξεφεύγουν μέσα στα δέντρα, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των πρώτων να πέσει κατακόρυφα.
Η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία αποτελεί το αποτέλεσμα μίας τετραετούς προσπάθειας που κάλυψε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, αποκάλυψε την ανησυχητική έκταση των ζημιών στους πληθυσμούς του συγκεκριμένου είδους γορίλα. Τα μέλη της ομάδας της Wildlife Conservation Society αντιμετώπισαν σημαντικά εμπόδια και διώξεις, και υπέστησαν μέχρι και απαγωγές και πυροβολισμούς κατά την έρευνά τους.
«Εάν δε γίνουν εντατικότερες προσπάθειες και μεγαλύτερες επενδύσεις, είναι πολύ πιθανό ότι αυτά τα εντυπωσιακά πρωτεύοντα θηλαστικά θα εξαφανιστούν από τα περισσότερα μέρη στα οποία ζουν, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο συνεπικεφαλής της μελέτης, Στιούαρτ Νίξον.
naftemporiki.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.