Στο πλαίσιο της υγιεινής
διατροφής εντάσσεται αναπόφευκτα και η σωστή μερίδα φαγητού, έτσι ώστε
να μην τρώτε περισσότερο, ούτε όμως και λιγότερο απ’ όσο πρέπει.
Με τα ποσοστά παχυσαρκίας που παρατηρούνται στη χώρα μας και με την παιδική παχυσαρκία να σημειώνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, οι ειδικοί τονίζουν ότι ένα κομμάτι του προβλήματος είναι οι ποσότητες φαγητού που καταναλώνουμε, οι οποίες αυξάνονται όταν το φαγητό μας αρέσει.
Η μερίδα του φαγητού είναι ίσως η πιο σημαντική πλευρά του ελέγχου του βάρους. Με τις μερίδες να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε μέγεθος, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει.
Σίγουρ, η μερίδα που θα καταναλώσει ο καθένας μας διαφέρει, ανάλογα με την ηλικία, το ύψος, το βάρος, την υπόλοιπη διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας, τη φυσική δραστηριότητα κ.ά., όπως διευκρινίζει η Αναστασία Κόκκαλη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Αν όμως κατανοήσετε ποια είναι η σωστή μερίδα φαγητού, θα δείτε ότι η ζυγαριά σύντομα θα αρχίσει να είναι πιο φιλική μαζί σας.
Ζυμαρικά/δημητριακά
Ξεκινώντας από τα αγαπημένα ζυμαρικά, ίσως σας εκπλήξει το γεγονός ότι η σωστή μερίδα είναι μόλις 2 φλιτζάνια μαγειρεμένα, ενώ στην Αμερική πολλές φορές γίνεται λόγος και για 1 φλιτζάνι που σημαίνει πως η μερίδα του εστιατορίου ξεπερνάει κατά τουλάχιστον 2 φορές την πραγματική μερίδα. Όσον αφορά το ψωμί, η σωστή μερίδα είναι 1 φέτα στο μέγεθος κασέτας κασετοφώνου -κι όχι βιντεοκασέτας!-, ενώ τα δημητριακά πρέπει να σταματήσετε να τα αδειάζετε κατευθείαν στο μπολ και να τα μετράτε σε φλιτζάνι, υπολογίζοντας πάντα 1 ως μερίδα. Για το ρύζι ισχύει ότι και για τα μακαρόνια, ενώ όσον αφορά τις πατάτες, 2 μικρές ψητές αρκούν.
Κρέας και ψάρι
Προτιμήστε το άπαχο κρέας και φροντίστε να φτάνει στο πιάτο σας στο μέγεθος μιας παλάμης, χωρίς να ξεπερνάει τα 120 γραμμάρια. Τα ίδια γραμμάρια ισχύουν και για το κοτόπουλο, το οποίο καλό είναι να καταναλώνεται χωρίς την πέτσα, ενώ για το ψάρι υπολογίστε ως 140 γραμμάρια στο άπαχο και 120 γραμμάρια στο λιπαρό –το μέγεθος της παλάμης ως μονάδα μέτρησης παραμένει κι εδώ. Έχετε υπόψη σας ότι η μπριζόλα που παίρνετε από τον κρεοπώλη συνήθως ξεπερνάει τη μερίδα, γι’ αυτό φροντίστε να τη μοιράζετε στα δύο.
Μια μερίδα γαλακτοκομικά είναι ίση με 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι και ένα κομμάτι τυρί ίσο με ένα σπιρτόκουτο, ενώ η συνιστώμενη δόση είναι 2 μερίδες την ημέρα. Λαχανικά και σαλάτα
Αν και το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι να τρώτε πολύ λιγότερο από αυτό που πρέπει, έχετε υπόψη σας ότι όσον αφορά τα ωμά λαχανικά πρέπει να τρώτε τουλάχιστον 3-5 φλιτζάνια την ημέρα. Σκεφτείτε ότι μερίδα αποτελεί 1 μέτρια ντομάτα ή 2 φλιτζάνια λάχανο ή 2 φλιτζάνια μαρούλι κ.ο.κ. Η κυρία Κόκκαλη τονίζει επίσης ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων, λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας, μπορείτε να τρώτε περισσότερες μερίδες χωρίς τύψεις. Εξάλλου, η αυξημένη πρόσληψη λαχανικών συμβάλλει στην καλή υγεία και ευεξία.
Φρούτα
Στα φρούτα όπως το μήλο ή το πορτοκάλι, μερίδα θεωρείται το 1 μετρίου μεγέθους φρούτο (όσο μια ενήλικη γροθιά). Μια μερίδα θεωρείται επίσης η 1 μπανάνα, τα 2 μεγάλα σύκα, η 1 φέτα καρπούζι, τα 2 μανταρίνια κ.ο.κ. Αν πιείτε το χυμό τους, μην ξεπεράσετε το 1 μέτριο ποτήρι. Ωστόσο, και στην περίπτωση των φρούτων, μπορείτε να ξεπεράσετε τις συνιστώμενες ποσότητες, καθώς η υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών που περιέχουν συμβάλλει στην απώλεια λίπους, σύμφωνα με την ειδικό. Tips για να ελέγχετε καλύτερα τις μερίδες σας
- Μετράτε πάντα τα δημητριακά και τα ζυμαρικά σας με φλιτζάνια πριν τα καταναλώσετε.
- Αρχίστε να χρησιμοποιείτε ζυγαριά στη μαγειρική σας.
- Μετρήστε την ποσότητα του λαδιού που χρησιμοποιείτε για τις σάλτσες προσπαθώντας να μην ξεπερνάτε την μια κουταλιά της σούπας.
- Τεμαχίστε το ψωμί σε ψιλές φέτες.
- Προσέχετε τα ντιπ και τα τυριά στις πιατέλες σας. Καταναλώστε τα με φειδώ.
- Εφαρμόζετε πάντα τον κανόνα ¼ πρωτεΐνη, ¼ υδατάνθρακες, ½ σαλάτα ή λαχανικά στο πιάτο σας.
- Σερβίρετε το επιδόρπιο σε μικρά μπολ.
- Φροντίστε να παραγγέλνετε μικρό καφέ (εσπρέσο) με ελάχιστη ζάχαρη κι αποφύγετε το αφρόγαλα, τη σαντιγί και τα σιρόπια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.