Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Οι διασημότερες 'λάθος' ατάκες

Διάσημα ρητά και αποφθέγματα που δεν ειπώθηκαν ποτέ, ή ειπώθηκαν κάπως αλλιώς.
Πολλές φορές έχουμε ακούσει το ρητό «Τρέλα είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και κάθε φορά να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα» και να αποδίδεται στον Αϊνστάιν. Ή ότι η Μαρία Αντουανέτα είπε «Ας φάνε παντεσπάνι» επειδή δεν είχε ιδέα τι συνέβαινε με τους πεινασμένους υπηκόους της. Τα πράγματα είναι ελαφρώς -έως πολύ- διαφορετικά.
Διαβάστε την αλήθεια πίσω από τις διασημότερες ατάκες που, αν και αποτελούν σοφά λόγια που όλοι μπορούμε να ακολουθούμε, δεν έχουν αποδοθεί σωστά.

 

«ΑΣ ΦΑΝΕ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ» - ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ

Όχι, δεν το είπε. Και αν το είπε, δεν το εννοούσε όπως επικράτησε να λέγεται. Η πρώτη φορά που αναγράφεται η φράση είναι στο βιβλίο «Εξομολογήσεις» του Ζαν Ζακ Ρουσό, βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1767 όταν η Μαρία Αντουανέτα ήταν 12 ετών και ζούσε ακόμα στην Αυστρία.
Αλλά ακόμη και αν το είπε, η φράση στα γαλλικά είναι «Qu’ils mangent de la brioche» που σημαίνει «ας φάνε μπριός», το μπριός σίγουρα δεν είναι παντεσπάνι. Και, αν της δώσουμε και το τεκμήριο της αθωώτητας, ίσως εννοούσε ότι οι πλούσιοι θα έπρεπε να δώσουν μέρος της άφθονης τροφής τους στους φτωχούς.
Τέλος, άλλες πηγές αποδίδουν τη φράση στη Μαρία-Τερέζα, τη μεγαλύτερη κόρη της Μαρίας Αντουανέτας.

 

«ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΟΣΑ ΛΕΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΤΟ ΛΕΣ». - ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ

Ποτέ δεν το είπε έτσι ακριβώς. Ωστόσο το νόημα είναι συνεπές και στο πλαίσιο της γενικότερης φιλοσοφίας και ιδεολογίας του. Το 1903 η συγγραφέας Evelyn Beatrice Hall έγραψε τη βιογραφία του φιλοσόφου και σε κάποιο σημείο αναφέρει πως «το “διαφωνώ με όσα λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες” ήταν τώρα η στάση που κρατούσε». Η συνοπτική αυτή περιγραφή της συγγραφέως ήταν τόσο πετυχημένη που όλοι κράτησαν τη φράση ως πραγματική ατάκα του Βολταίρου.

 

«ΣΤΑΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΩΝ» - ΙΣΑΑΚ ΝΕΥΤΩΝ

Πράγματι, ο Νεύτωνας έγραψε τη φράση αυτή σε μια επιστολή του προς έναν φίλο του Άγγλο επιστήμονα, αλλά δεν την επινόησε ο ίδιος. Για πρώτη φορά αυτή γράφτηκε τον 12ο αιώνα από τον φιλόσοφο Βερνάρδο της Σαρτρ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον Ιωάννη του Σαλίσμπουρι (1120-1180) ο οποίος έγραψε πως ο Βερνάρδος έλεγε πως «Εμείς [οι σύγχρονοι άνθρωποι] είμαστε σαν νάνοι στους ώμους των γιγάντων [οι αρχαίοι] για αυτό και μπορούμε να δούμε μακρύτερα από εκείνους».

Δείτε τις υπόλοιπες ατάκες εδώ

(Πηγή: Fortunegreece.com)


Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com