Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Οι πιο αποτυχημένες οικονομικές προβλέψεις στην ιστορία

Οι οικονομικές προβλέψεις είναι ένα δύσκολο … παιχνίδι και όπως αποδεικνύεται δεν είναι για όλους!
 
Τα τελευταία πενήντα χρόνια είναι γεμάτα βαρύγδουπες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και το πού πηγαίνει αυτός ο κόσμος. Ελάχιστές έχουν επιβεβαιωθεί και οι περισσότερες φαντάζουν σήμερα αστείες.
 
Ας δούμε μερικές από τις πλέον αποτυχημένες!
 
1.«Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ»
«Η Ιαπωνία νούμερο ένα» είναι ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε από τον κοινωνικό επιστήμονα του Χάρβαρντ, Ezra Vogel, το 1979. Την περίοδο εκείνη δεν ήταν αντιδημοφιλής η αντίληψη ότι η αμερικανική οικονομία σύντομα θα βρεθεί πίσω από την ιαπωνική, όμως σήμερα φαίνεται αστεία.
 
2. ΤΑ ... ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗΛΑ ΤΗΣ WALL STREET
Ο Irving Fisher, ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς οικονομολόγους, δήλωσε τον Οκτώβριο του 1929 ότι οι μετοχές θα φτάσουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά, οι μετοχές υποχώρησαν και δεν έφτασαν στα υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν εδώ και 25 χρόνια. 
 
3. Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ S&P 500
 Τον Δεκέμβριο του 2007, η επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Goldman Sachs, Abby Joseph Cohen, προέβλεψε πως ο δείκτης  S & P 500 θα φτάσει στις 1.675 μονάδες μέχρι το τέλος του 2008, όμως στην πραγματικότητα «βούτηξε» κάτω από τις 900.
 
4. ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΣΔ
Ο Paul Samuelson, ο πρώτος Αμερικανός που κέρδισε βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, δήλωσε το 1961 ότι «η σοβιετική οικονομία είναι η απόδειξη ότι, σε αντίθεση με αυτό που πολλοί σκεπτικιστές πίστευαν παλαιότερα, μια σοσιαλιστική οικονομία μπορεί να λειτουργήσει και να ευδοκιμήσει».
 
5. Η ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Το 2010, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον δήλωσε ότι «τα επόμενα πέντε χρόνια θα αντιμετωπίσουμε μια άλλη κρίση – την κρίση πετρελαίου», προβλέποντας μια σοβαρή έλλειψη εφοδιασμού. Πέντε χρόνια αργότερα, η τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλότερη από ποτέ.
 
6. Η ... ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ DOW JONES
Ο James Glassman και ο Kevin Hassett  έγραψαν το 1999 το βιβλίο με τον τίτλο «Dow 36.000», προβλέποντας ότι ο δείκτης θα υπερτριπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Ακόμα και τώρα, 16 χρόνια αργότερα, ο δείκτης είναι μόλις στα μισά του δρόμου για τις 36.000 μονάδες.
 
7. Ο ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan, προειδοποίησε το 2007 στο βιβλίο του «The Age of Turbulence» πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί με διψήφιο αριθμό στο άμεσο μέλλον. Σήμερα, οι τιμές βρίσκονται οριακά πάνω ή κάτω από το μηδέν στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
 
8. Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
 Η Joan Robinson, εξέχουσα κεϋνσιανή οικονομολόγος του 20ου αιώνα, δήλωσε το 1964 ότι «καθώς η Βόρεια συνεχίζει να αναπτύσσεται και το η Νότια να εκφυλίζεται, αργά ή γρήγορα η αυλαία των ψεμάτων θα πέσει».
 
9. Η ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ AIG
Ο Joseph Cassano, υπεύθυνος του τομέα χρηματοοικονομικών προϊόντων της AIG, δήλωσε τον Αύγουστο του 2007, πως η  AIG «δεν πρόκειται να χάσει ούτε ένα δολάριο από τις συναλλαγές (πιστωτικών παραγώγων). Η AIG εντάχθηκε σε πρόγραμμα διάσωσης το 2008.
 
10. Η ΜΕΓΑΛΗ ΥΦΕΣΗ ΤΟΥ... 90'
Ο καθηγητής Ravi Batra έγραψε το βιβλίο «Η Μεγάλη Ύφεση του 1990», προβλέποντας μία παγκόσμια αναταραχή. Το βιβλίο, μάλιστα, ήταν το νούμερο ένα best seller το 1987, σύμφωνα με τους New York Times.
 
11. Ο ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
 Ο Τζορτζ Σόρος δήλωσε το 2011 πως ο πληθωρισμός στην Κίνα είναι «εκτός ελέγχου» και αναμένεται να φτάσει ακόμη και διψήφια ποσοστά.  Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο για τον αποπληθωρισμό παρά για τον πληθωρισμό στην Κίνα.
 
12. H «ΦΟΥΣΚΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του National Association of Realtors, David Lereah, δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο «Γιατί η άνθηση της αγοράς ακινήτων δεν είναι φούσκα-και πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό» στις αρχές του 2006. Δεν θα έλεγε κανείς πως έπεσε μέσα.
 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com