Το Πάσχα πλησιάζει. Το σπίτι θα μοσχομυρίσει με τις λαχταριστές μυρωδιές
των πατροπαράδοτων Πασχαλινών εδεσμάτων. Ένα απ” αυτά είναι και τα
Πασχαλινά τσουρέκια. Μια υπέροχη συνταγή του Νικ. Τσελεμεντέ για να
απολαύσετε υπέροχα τσουρεκάκια.
Υλικά συνταγής
4 1/2 -5 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλ. τσαγιού γάλα χλιαρό
45 γρ. μαγιά νωπή
2 κ.γ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
3 αυγά χτυπημένα
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
1 κ.γ. αλάτι
3/4 φλ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο
3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλ. τσαγιού γάλα χλιαρό
45 γρ. μαγιά νωπή
2 κ.γ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
3 αυγά χτυπημένα
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
1 κ.γ. αλάτι
3/4 φλ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο
3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
Για την επάλειψη:
2 κρόκους αυγών
Για γαρνίρισμα:
κόκκινα αυγά [προαιρετικά]
φιλέ αμυγδάλου
κόκκινα αυγά [προαιρετικά]
φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση συνταγής
Ρίχνετε σε βαθύ σκεύος τη μαγιά και τη
διαλύετε στο μισό γάλα. Προσθέτετε 1 κ.σ. ζάχαρη και λίγο αλεύρι έτσι
ώστε να φτιάξετε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε να
φουσκώσει για 20-30 λ σε ζεστό μέρος.
Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι και το
ρίχνετε σε βαθιά λεκάνη. Κάνετε μια λακούβα στο κέντρο του και ρίχνετε
το προζύμι με τη μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αρχίζετε να ζυμώνετε
παίρνοντας από γύρω, λίγο λίγο το αλεύρι ώστε να ενσωματωθεί στα υγρά
υλικά. Ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ζύμη εύπλαστη, μαλακή και αφράτη.
Πλάθετε τη ζύμη σε μια ή δύο μπάλες τις σκεπάζετε και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες. [*]
Ξαναζυμώνετε και χωρίζετε τη ζύμη σε όσα
κομμάτια θέλετε ανάλογα με το σχέδιο και τα μεγέθη που θα φτιάξετε.
Πλάθετε κορδόνια και πλέκετε κοτσίδες ή κάνετε κουλούρες μεγέθους
αρεσκείας σας. Βάζετε ένα ή περισσότερα κόκκινα αυγά και τοποθετείτε τα
τσουρέκια σε λαμαρίνα ή ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αφήνετε ξανά να
φουσκώσουν για 1 περίπου ώρα.
Τα αλείφετε με τα χτυπημένα κροκάδια και τα
πασπαλίζετε με τα φιλέ αμυγδάλου. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 180 βαθμούς για 25-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους.
[*] Προαιρετικά, για να φουσκώσει η ζύμη,
μπορείτε να προθερμάνετε το φούρνο στους 30 βαθμούς και μόλις “πιάσει”
τη θερμοκρασία να τον σβήσετε και να προσθέστε τη ζύμη σκεπασμένη μέχρι
να διπλασιάσει σχεδόν τον όγκο της.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.