Είτε πιστεύεις στο «άλλο σου μισό», είτε όχι, διατροφικά η συγκεκριμένη θεωρία ισχύει γιατί απλώς κάποιες τροφές φτιάχτηκαν η μία για την άλλη αφού ο συνδυασμός τους ενισχύει ακόμα περισσότερο τα θρεπτικά τους συστατικά, ενισχύοντας αποτελεσματικά την υγεία και την ευεξία του οργανισμού.
Αν θέλετε να μάθετε μερικούς σούπερ θρεπτικούς συνδυασμούς τροφίμων, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στην ακόλουθη λίστα:
Ωμά λαχανικά με Αυγά
Σύμφωνα με έρευνα του Purdue University τα άτομα που πρόσθεταν στη σαλάτα τους αυγά scrambled σαν γαρνιτούρα απορροφούσαν κατά 9 φορές περισσότερα καροτενοειδή και αντιοξειδωτικά στοιχεία, με πολλαπλά οφέλη στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών νοσημάτων.
Λαχανικά με Υγιή Λιπαρά
Τα λαχανικά, είτε μαγειρεμένα, είτε ωμά, απελευθερώνουν περισσότερη βήτα-καροτίνη (αντιγηραντική δράση) όταν συνδυάζονται με υγιή λιπαρά όπως το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο.
Μοσχαρίσιο κρέας και Μπρόκολο
Το σίδηρο (μοσχάρι) απορροφάται ακόμα περισσότερο από τον οργανισμό όταν συνδυάζεται διατροφικά με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (μπρόκολο).
Σκόρδο, Κρεμμύδι και Άγριο Ρύζι
Ερευνητές ανακάλυψαν πως μόλις πρόσθεσαν σκόρδο και κρεμμύδι σε ακατέργαστα τρόφιμα, όπως το άγριο ρύζι, η απορρόφηση του ψευδαργύρου και του σιδήρου – που είναι υψηλή σε περιεκτικότητα σε αυτή την ομάδα τροφίμων – ήταν πολλαπλάσια. Εκτός από το άγριο ρύζι με σκόρδο και κρεμμύδι, μπορείτε να προσθέσετε κρεμμύδι στο σάντουιτς με το πολύσπορο ψωμί ή στη σάλτσα που ετοιμάζετε για τα μακαρόνια σικάλεως.
Φράουλες, Δημητριακά πλούσια σε σίδηρο και Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
Ή αλλιώς το ιδανικό πρωινό! Όταν τα δημητριακά συνδυάζονται με τις πλούσιες σε βιταμίνη C φράουλες, απελευθερώνουν περισσότερο σίδηρο στον οργανισμό. Όταν δε, συνδυάζονται και με τα λιπαρά του γιαουρτιού τότε η απορρόφηση του σιδήρου επισπεύδεται!
Kale (λαχανίδα) με Σολομό
Το ασβέστιο απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν υπάρχει ενισχυμένη βιταμίνη D. Έτσι το πλούσιο σε ασβέστιο, λαχανικό kale, δέχεται τη θετική επιρροή του λιπαρού και πλούσιο σε βιταμίνη D, σολομού, όταν συνδυάζονται σε μια σαλάτα (προσθέστε και κινόα, και δεν θα χάσετε).
Αβοκάντο και Ντομάτες
Όπως προαναφέρθηκε τα καροτενοειδή απορροφώνται πιο αποδοτικά από τον οργανισμό όταν συνδυάζονται με υγιή λιπαρά, κάτι που ισχύει και στο συνδυασμό αβοκάντο-ντοματών. Τα πρόσθετα οφέλη του συγκεκριμένου συνδυασμού είναι πως οι ντομάτες είναι πλούσιες σε προβιταμίνη Α, που ενισχύει την όραση και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, και το «ταίριασμα» της με το λίπος του αβοκάντο αυξάνει τη δράση της.
Φυστικοβούτυρο και Μπανάνα
Πρωτεΐνη και καλοί υδατάνθρακες. Αυτό μόνο χρειάζεται να θυμάστε κάθε φορά που συνδυάζετε την μπανάνα με λίγο φυστικοβούτυρο. Συνδυασμός ιδανικός για τα άτομα που γυμνάζονται, ειδικά αν προσθέσετε μια φέτα πολύσπορο ψωμί μετά την προπόνηση.
thatslife.gr
Αν θέλετε να μάθετε μερικούς σούπερ θρεπτικούς συνδυασμούς τροφίμων, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στην ακόλουθη λίστα:
Ωμά λαχανικά με Αυγά
Σύμφωνα με έρευνα του Purdue University τα άτομα που πρόσθεταν στη σαλάτα τους αυγά scrambled σαν γαρνιτούρα απορροφούσαν κατά 9 φορές περισσότερα καροτενοειδή και αντιοξειδωτικά στοιχεία, με πολλαπλά οφέλη στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών νοσημάτων.
Λαχανικά με Υγιή Λιπαρά
Τα λαχανικά, είτε μαγειρεμένα, είτε ωμά, απελευθερώνουν περισσότερη βήτα-καροτίνη (αντιγηραντική δράση) όταν συνδυάζονται με υγιή λιπαρά όπως το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο.
Μοσχαρίσιο κρέας και Μπρόκολο
Το σίδηρο (μοσχάρι) απορροφάται ακόμα περισσότερο από τον οργανισμό όταν συνδυάζεται διατροφικά με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (μπρόκολο).
Σκόρδο, Κρεμμύδι και Άγριο Ρύζι
Ερευνητές ανακάλυψαν πως μόλις πρόσθεσαν σκόρδο και κρεμμύδι σε ακατέργαστα τρόφιμα, όπως το άγριο ρύζι, η απορρόφηση του ψευδαργύρου και του σιδήρου – που είναι υψηλή σε περιεκτικότητα σε αυτή την ομάδα τροφίμων – ήταν πολλαπλάσια. Εκτός από το άγριο ρύζι με σκόρδο και κρεμμύδι, μπορείτε να προσθέσετε κρεμμύδι στο σάντουιτς με το πολύσπορο ψωμί ή στη σάλτσα που ετοιμάζετε για τα μακαρόνια σικάλεως.
Φράουλες, Δημητριακά πλούσια σε σίδηρο και Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
Ή αλλιώς το ιδανικό πρωινό! Όταν τα δημητριακά συνδυάζονται με τις πλούσιες σε βιταμίνη C φράουλες, απελευθερώνουν περισσότερο σίδηρο στον οργανισμό. Όταν δε, συνδυάζονται και με τα λιπαρά του γιαουρτιού τότε η απορρόφηση του σιδήρου επισπεύδεται!
Kale (λαχανίδα) με Σολομό
Το ασβέστιο απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν υπάρχει ενισχυμένη βιταμίνη D. Έτσι το πλούσιο σε ασβέστιο, λαχανικό kale, δέχεται τη θετική επιρροή του λιπαρού και πλούσιο σε βιταμίνη D, σολομού, όταν συνδυάζονται σε μια σαλάτα (προσθέστε και κινόα, και δεν θα χάσετε).
Αβοκάντο και Ντομάτες
Όπως προαναφέρθηκε τα καροτενοειδή απορροφώνται πιο αποδοτικά από τον οργανισμό όταν συνδυάζονται με υγιή λιπαρά, κάτι που ισχύει και στο συνδυασμό αβοκάντο-ντοματών. Τα πρόσθετα οφέλη του συγκεκριμένου συνδυασμού είναι πως οι ντομάτες είναι πλούσιες σε προβιταμίνη Α, που ενισχύει την όραση και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, και το «ταίριασμα» της με το λίπος του αβοκάντο αυξάνει τη δράση της.
Φυστικοβούτυρο και Μπανάνα
Πρωτεΐνη και καλοί υδατάνθρακες. Αυτό μόνο χρειάζεται να θυμάστε κάθε φορά που συνδυάζετε την μπανάνα με λίγο φυστικοβούτυρο. Συνδυασμός ιδανικός για τα άτομα που γυμνάζονται, ειδικά αν προσθέσετε μια φέτα πολύσπορο ψωμί μετά την προπόνηση.
thatslife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.