Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Η άλλη (άθλια) όψη του Πεκίνου -Χιλιάδες Κινέζοι ζουν σαν ποντίκια στο υπόγειο δίκτυο της πόλης ~ εικόνες

Η ραγδαία ανάπτυξη της Κίνας μπορεί να δημιουργεί θαυμασμό αλλά υπάρχει και η αθέατη πλευρά που έρχεται σε αντίθεση με το κινέζικο όνειρο. 
Εκατομμύρια Κινέζοι κάθε ηλικίας μετακομίζουν στο Πεκίνο με όνειρα για μια καλύτερη ζωή αλλά η πραγματικότητα στην μεγάλη πόλη τους αναγκάζει να αλλάξουν τα σχέδια τους και να καταφύγουν σε λύσεις που δεν φαντάζονταν. Περίπου ένα εκατομμυρίο κάτοικοι του Πεκίνου ζούν κάτω από την επιφάνεια της γης, μέσα σε πυρηνικά καταφύγια που είχαν κατασκευαστεί, με εντολή του Μάο, κατά την  διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Οταν ο Μάο πέθανε, η καινούρια ηγεσία άφησε αυτήν την αμυντική τακτική στο περιθώριο και η πόλη έμεινε να έχει ένα άχρηστο δίκτυο υπογείων. 

Κάποιοι επιχειρηματίες είχαν την φαεινή ιδέα να μετατρέψουν τα καταφύγια σε ξενώνες και να τα νοικιάσουν σε κατοίκους, που δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τα υπερβολικά ενοίκια των κανονικών σπιτιών. Οι ενοικιαστές αυτοσαρκάζονται, αποκαλώντας τους εαυτούς τους ως την «Φυλή των Ποντικιών» αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να κάνουν τα όνειρα τους για μια καλύτερη ζωή. Οικογένειες αλλά και νεαροί που θέλουν να κάνουν καριέρα σε διάφορους τομείς συνυπάρχουν κάτω από το έδαφος και δηλώνουν ευχαριστημένοι από την ζωή τους στα καταφύγια.

Ο Ζανγκ, ένας νεαρός από την Μογγολία, θέλει να γίνει ηθοποιός και η διαμονή του στα καταφύγια τον βοηθά στο να εξοικονομήσει χρήματα για την σχολή ηθοποιίας: «Τα δωμάτια είναι ζεστά το χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι. Εχουμε πρόσβαση στο ίντερνετ και όλες τις ανέσεις που μας επιτρέπουν να είμαστε καθαροί. Οταν βγαίνω έξω, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι μένω σε υπόγειο». Ωστόσο, η κυβέρνηση θεωρεί τις υπόγειες κατοικίες ως απειλή για την υγιεινή και την ασφάλεια της πόλης. Υπάρχουν, ,όμως, και αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να καταστραφούν γιατί συνιστούν μια λύση στο πρόβλημα της στέγασης. Μέχρι να ληφθεί η απόφαση, τα μέλη της... «Φυλής των Ποντικών» θα σύνεχίζουν να κάνουν όνειρα κάτω από την επιφάνεια.   

 iefimerida.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com