Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ναι στο χαλβά! Αλλά ποιο χαλβά;

Οι περισσότεροι από εμάς και μόνο στη θέα της βιτρίνας ενός ζαχαροπλαστείου αισθανόμαστε μια αχαλίνωτη επιθυμία για γλυκό. Συνήθως επιλέγουμε αυτά που έχουμε μάθει από παιδιά και θεωρούμε - λανθασμένα ή όχι- ότι είναι πιο νόστιμα, όπως οι πάστες και οι τούρτες. Αν κάναμε, όμως, μια δεύτερη σκέψη, ίσως και να αλλάζαμε την απόφασή μας. 
 
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες μας συμβουλεύουν να επιλέγουμε γλυκά με υγιεινά λιπαρά. Εξηγούν ότι όλα τα λιπαρά δεν είναι ίδια, κάτι που έχουν εμπεδώσει οι περισσότεροι από εμάς καθώς πλέον έχουμε  αντιληφθεί ότι το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος δεν αποτελούν και την πιο υγιεινή επιλογή. Αντίθετα, οι επιστήμονες μας παροτρύνουν να προτιμήσουμε γλυκά που περιέχουν από άλλου είδους λιπαρά, όπως είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και κυρίως τα ω3. 
 
Συγκεκριμένα, όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια ακούμε τους διαιτολόγους να λένε ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε στα παραδοσιακά μας γλυκά. Ένα από αυτά είναι και ο χαλβάς. Όμως ποιος χαλβάς; Όταν χρησιμοποιούμε τη λέξη «χαλβάς» αναφερόμαστε σε τρία είδη: το χαλβά που παρασκευάζεται από ταχίνι, το σιμιγδαλένιο χαλβά που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και το χαλβά Φαρσάλων, που φτιάχνεται  από νισεστέ, δηλαδή από άλευρα καλαμποκιού και άλλων αμυλούχων τροφίμων. 
 
Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, ο χαλβάς από ταχίνι (γνωστός και ως «χαλβάς του εμπορίου») αποδίδει τη διπλάσια ή και μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, συγκρινόμενος με τα άλλα δύο είδη. Όπως εξηγεί, «ο σιμιγδαλένιος χαλβάς και ο χαλβάς Φαρσάλων περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων και δεν περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξεά ω3 και ω6, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Αντιθέτως, ο χαλβάς από ταχίνι επηρεάζει λιγότερο τη γλυκόζη στο αίμα, γεγονός που οφείλεται τόσο στη μικρότερη ποσότητα υδατανθράκων και σακχάρων, όσο και στο είδος των λιπαρών οξέων που περιέχει.» Επίσης, ο κ Χρύσου εξηγεί ότι ο χαλβάς από ταχίνι είναι πιο πλούσιος σε δύο πολύ βασικά για την υγεία μικροστοιχεία, το ασβέστιο και το σίδηρο. Πιο συγκεκριμένα, τα 100γρ. χαλβά από ταχίνι περιέχουν περίπου 250mg ασβεστίου (που ισοδυναμούν με ένα φλυτζάνι γάλα) και 5mg σιδήρου ενώ αντιθέτως, στην ίδια ποσότητα χαλβά από σιμιγδάλι και χαλβά Φαρσάλων περιέχονται λιγότερα από 40mg ασβεστίου και 2mg σιδήρου.
 
Τέλος, ο κ Χρύσου επισημαίνει ότι ο χαλβάς από ταχίνι υπερέχει σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία.
 
Μπορεί, λοιπόν, να έχουν το ίδιο όνομα, αλλά ο χαλβάς από ταχίνι υπερέχει θρεπτικά σε σύγκριση με τα άλλα δύο είδη. Επομένως, όταν έρθει η ώρα του γλυκού, συνδυάστε τόσο τη γεύση όσο και τη θρέψη, επιλέγοντας χαλβά από ταχίνι!
 
news.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com