Φυσικοθεραπευτής, κουρέας, διατροφολόγος, μακιγιέζ και αρκετοί ακόμη στην υπηρεσία της Βουλής
Η μάχη για την κατάληψη του κοινοβουλευτικού εδράνου απασχολεί εδώ και καιρό την επικαιρότητα, με τους νέους πρωταγωνιστές, ιδίως λόγω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που αναμένονται, να μη φεύγουν στιγμή από τα φώτα της δημοσιότητας. Παρόλα αυτά όπως σε κάθε μεγάλη παραγωγή έτσι και στο κοινοβουλευτικό μέγαρο εκτός από τους πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές υπάρχουν και οι αφανείς ήρωες, για τους οποίους λίγοι γνωρίζουν ακόμα και την ύπαρξή τους.Ρεπορτάζ: Νίκη Παπάζογλου
Αρκετές μάλιστα είναι οι περιπτώσεις όπου το «έργο» πολλών εξ’ αυτών, αποδεικνύεται ιδιαιτέρως υποστηρικτικό για την συνολική εικόνα των βασικών συντελεστών, ενώ δεν λείπουν κι εκείνες που στο άκουσμα του «ρόλου» τους, εύλογα απορεί κανείς για τις παροχές που προσφέρονται στους αιρετούς εκπροσώπους μας.
Όπως και να’ χει πάντως, αν δεν είναι κανείς θαμώνας του ελληνικού κοινοβουλίου, δύσκολα θα φανταστεί την ύπαρξη των παρακάτω ειδικοτήτων σε αυτό. Ποια είναι λοιπόν τα επαγγέλματα και οι θέσεις που στο άκουσμά τους δύσκολα θα φανταζόταν κάποιος ως χώρο εργασίας το ελληνικό κοινοβούλιο;
Δενδροκηπουρός - Ανθοκόμος
Γειτνιάζοντας με τον Εθνικό Κήπο και διατηρώντας πράσινο και πέριξ του κοινοβουλευτικού Μεγάρου, οι δενδροκηπουροί, αν και δύσκολα θα τους συνδύαζες, είναι απαραίτητοι για την συντήρησή των φυτών. Η συγκεκριμένη ειδικότητα μάλιστα είχε συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας κάποια χρόνια πριν, όταν ο κηπουρός της Βουλής είχε μεταφέρθεi στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για εξακρίβωση στοιχείων, καθώς δεν κρατούσε την ταυτότητά του την ώρα που προσπαθούσε να ανοίξει το ποτιστικό σύστημα του κήπου. Εκτός βέβαια από τον δενδροκηπουρό συναντάται κι άλλη μια παρόμοια ειδικότητα που απασχολείται εντός του Mεγάρου, εκείνη του ανθοκόμου, προφανώς αρμόδιου για τα διάφορα άνθη. Άλλωστε άλλο τα μεγάλα δέντρα έξω στη βουλή κι άλλο οι γλάστρες μέσα.
Γυμναστής
Ήταν το 2012 όταν δημοσιεύματα ήθελαν τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, κ. Ε. Μεϊμαράκη, να καταθέτει προτάσεις για την μείωση των λειτουργικών εξόδων της Βουλής. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβανόταν και η κατάργηση της μονάδας εργασιακού αθλητισμού, ήτοι του γυμναστηρίου της Βουλής. Παρόλα αυτά το γυμναστήριο του πρώτου ορόφου του κτιρίου του Συντάγματος, περικυκλωμένο από κοινοβουλευτικά γραφεία, δεν έκλεισε, απλώς αποφασίστηκε η μείωση των εξόδων λειτουργίας του. Αποκορύφωμα των καυστικών τότε σχολίων αποτέλεσε και το «τιτίβισμα» της Έλενας Ακρίτα «Το γυμναστήριο της Βουλής δεν μπήκε στις προτάσεις για τα 11 δις περικοπών. Τελικά, χρειάζεται γυμνασμένο κορμί η πλαδαρή πολιτική...». Έκτοτε, οι αναφορές που ακολούθησαν, λίγο πιο πικάντικες, στοχοποιούσαν βουλευτές και υπουργούς, υπογραμμίζοντας απλώς την πολύτιμη συνδρομή του γυμναστηρίου στη διατήρηση της καλής φυσικής τους κατάστασης.
Διατροφολόγος
Ως είθισται στα γυμναστήρια, έτσι και σε εκείνο της βουλής, εκτός από τους γυμναστές, υπάρχει και διατροφολόγος, στις αρμοδιότητες του οποίου εντάσσεται η εκμάθηση ή διατήρηση των σωστών διατροφικών συνηθειών των βουλευτών και του λοιπού προσωπικού του κοινοβουλευτικού ιδρύματος. Παρόλα αυτά και σίγουρα χωρίς να ευθύνεται ο εν λόγω επαγγελματίας, συναντώνται περιπτώσεις αιρετών εκπροσώπων που είναι εμφανές πως παραβλέπουν τις συμβουλές του.
Καθηγητής Ξένων Γλωσσών
Η επιμόρφωση, η εκπαίδευση και η μετεκπαίδευση των Βουλευτών και του προσωπικού, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με επιμορφωτικούς φορείς, ελληνικούς ή ξένους, σε θέματα ιδίως νέων τεχνολογιών και ξένων γλωσσών είναι κάτι που προβλέπεται από τον κανονισμό. Την τελευταία φορά μάλιστα που είχαν αναρτηθεί στην κοινοβουλευτική διαφάνεια οι αποφάσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του προγράμματος εκμάθησης των βουλευτών στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική και Τούρκικη (κατά τη διάρκεια της Γ΄ Συνόδου της ΙΕ΄ Περιόδου της Βουλής) πλήθος δημοσιευμάτων είχαν σχολιάσει το κόστος για την ωριαία αποζημίωση των καθηγητών ξένων γλωσσών. Με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διευθύνσεως Διοικητικής Υποστηρίξεως, είχε οριστεί σε 32,38 ευρώ
Κουρέας
Τα μεγάλα πολιτικά κεφάλια της χώρας συνήθως κουρεύει ο κ. Γιώργος, στο κουρείο του, που βρίσκεται εντός του κοινοβουλίου, στον πρώτο όροφο, πίσω ακριβώς από τα δημοσιογραφικά έδρανα. Το κουρείο της βουλής άνοιξε το 1988 κι από τότε ο κουρέας του, σε πολύ χαμηλή μάλιστα τιμή (επί χρόνια, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι θαμώνες του κοινοβουλίου, η τιμή ήταν προσαρμοσμένη στις 100 δρχ.), βελτιώνει το στυλ των πολιτικών προσώπων της χώρας και των λοιπών υπαλλήλων του Μεγάρου. Μάλιστα όπως ο ίδιος έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του το πόστο του απαιτεί εφευρετικότητα, αλλά και περιορισμένες πρωτοβουλίες αφού αυτές μπορούν να αποβούν μοιραίες ακόμη και για την πολιτική τύχη του κάθε κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. «Αν κάποιος επιμένει να κάνει ραγδαίες αλλαγές, τον παροτρύνω να το κάνει στην αρχή μιας τετραετίας, προκειμένου ο λαός που τον ψήφισε να τον συνηθίσει με το νέο του λουκ μέχρι να έρθει πάλι ο καιρός της κάλπης». Στην ίδια συνέντευξη, μαρτυρώντας μερικά από τα μυστικά του επαγγέλματός του, είχε δηλώσει πως η πλειονότητα όσων υποτάσσονται στο ψαλίδι και το ξυράφι του, παρά τα σύγχρονα αρώματα που έχει προσθέσει στη λίστα του, προτιμούν την old time classic, Μυρτώ Λεμόνι, για το «άρωμα φρεσκάδας της»...
Γιατρός - Φυσικοθεραπευτής
«Εσπευσμένα μεταφέρθηκε στο Ιατρείο της Βουλής ο κ. Τάδε, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος μετά από έντονο καβγά με τον κ. Τάδε, του κόμματος της αντιπολίτευσης…» είναι κατά διαστήματα οι πηχυαίοι τίτλοι δημοσιευμάτων που απασχολούν την κοινή γνώμη, περιλαμβάνοντας κάθε φορά και κάποιο διαφορετικό όνομα βουλευτή, υπουργού ή ακόμα και αρχηγού κόμματος. Διαπληκτισμοί, εντάσεις και έντονες λογομαχίες είναι σίγουρα μερικές από τις αιτίες που επιβάλλουν την ύπαρξη εντός του κτιρίου ιατρείου το οποίο στελεχώνεται με διάφορες ειδικότητες. Μια εξ' αυτών είναι και εκείνη του φυσιοθεραπευτή για τις απαραίτητες θεραπείες σε περιπτώσεις δυσκαμψίας... αποτέλεσμα εσω καθώς και εξωκοινοβουλευτικών δράσεων...
Νηπιαγωγός
Πολλά ευφυολογήματα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος αναλογιζόμενος την συγκεκριμένη ειδικότητα εντός κοινοβουλίου. Παρόλα αυτά είναι απόλυτα λογική γιατί εντός της βουλής από το 2000 λειτουργεί βρεφονηπιακός σταθμός που φιλοξενεί τα παιδιά ηλικίας από 8 μηνών έως 6 χρονών, βουλευτών και εργαζομένων του ιδρύματος. Βέβαια δεν πάνε μερικά χρόνια που η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε να δημιουργήσει έναν ακόμα βρεφονηπιακό σταθμό για τα παιδιά των εργαζομένων σε αυτήν, εφαρμόζοντας τον σχετικό νόμο που είχε ψηφιστεί και αφορούσε στις μεγάλες επιχειρήσεις. Τα τότε δημοσιεύματα βέβαια έκαναν λόγο για «διασταλτική ερμηνεία των διατάξεων στην περίπτωσή της επειδή το νηπιαγωγείο στεγάστηκε σε ένα νεοκλασικό κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Θρασύλλου στην Πλάκα, συνολικής επιφάνειας περίπου 500 τ.μ».
Μακιγιέζ
Παρόλο στο άκουσμά του φαντάζει παράδοξο και η συγκεκριμένη ειδικότητα συναντάται στο ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν χρησιμοποιείται βέβαια για τον καλλωπισμό των βουλευτών αλλά για εκείνο των παρουσιαστών στις ζωντανές εκπομπές του καναλιού της Βουλής. Μαζί με τους μακιγιέζ συναντώνται και οι λοιποί επαγγελματίες των τηλεοπτικών εκπομπών όπως κάμεραμαν, ηχολήπτες, σκηνοθέτες, υπεύθυνοι οργάνωσης και διευθυντές παραγωγής κ.ά.
Εικαστικός επιμελητής
Δεδομένης της μεγάλης συλλογής έργων τέχνης που διατηρεί η Βιβλιοθήκη της Βουλής, ο εικαστικός επιμελητής του κοινοβουλευτικού ιδρύματος είναι εκείνος που αναλαμβάνει να συμβουλεύει τα διάφορα στελέχη για τον στολισμό του πολιτικού τους γραφείου αλλά του διάκοσμου των λοιπών αιθουσών.
Συντηρητής έργων τέχνης
Εκτός από την συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής, αποτέλεσμα δωρεών και προηγούμενων αγορών, η βιβλιοθήκη της βουλής περιλαμβάνει και μια μεγάλη συλλογή εφημερίδων και χειρογράφων, απευθυνόμενη σε βουλευτές, επιστημονικούς συνεργάτες καθώς και στο ευρύ κοινό. Σκοπός της είναι η υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου, η εξυπηρέτηση των ερευνητικών διαδικασιών των χρηστών της και η κάλυψη των πληροφοριακών τους αναγκών μέσα από τις υπηρεσίες και τις πηγές πληροφόρησης που τους παρέχει. Στα αρχεία της περιλαμβάνονται 70.000 τόμοι βιβλίων, 2.000 τίτλοι ελληνικών και ξένων περιοδικών, 5.000 τίτλοι ελληνικών και ξένων εφημερίδων, μικροταινίες, έργα τέχνης, πλήρη σειρά της εφημερίδος των συζητήσεων και των πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας. Την συλλογή συμπληρώνουν σπάνια βιβλία της περιόδου 1471 - 1850, συλλογή χαρτών και χαρακτικών, πρωτότυπα των Ελληνικών Συνταγμάτων, πρωτόκολλα ορκωμοσίας βασιλέων και προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, σπάνιες προεπαναστατικές εφημερίδες, χειρόγραφοι κώδικες και σημαντικά ιστορικά έγγραφα σχετικά με την Νεώτερη Ελληνική Ιστορία καθώς και προσωπικές βιβλιοθήκες πολιτικών όπως του Ι.Μεταξά, Αλ. Καφαντάρη, Ι.Σιδέρη, Π. Τσαλδάρη κ.ά. Την φροντίδα όλων αυτών εκτός από τους βιβλιοθηκονόμους και τους βιβλιοθηκάριους αναλαμβάνουν και οι συντηρητές έργων τέχνης που απασχολεί το ελληνικό κοινοβούλιο.
«Νερουλάς» - κλητήρας
Στην πραγματικότητα η ειδικότητα είναι εκείνη του κλητήρα. Παρόλα αυτά στους κοινοβουλευτικούς διαδρόμους συνηθίζεται να αποκαλείται νερουλάς εφόσον μια από τις βασικές ασχολίες του, είναι να πηγαίνει το ποτήρι με το νερό σε κάθε έναν βουλευτή που πρόκειται να μιλήσει. Εκτός από αυτό βέβαια επιφορτίζεται και με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που βαραίνουν έναν κλητήρα.
«Περιπτεράς»
Όπως φημολογείται στους διαδρόμους του Μεγάρου είναι ο μόνος εκ των ειδικοτήτων που η απουσία του προκαλεί αίσθηση ή και πανικό, αφού αν κλείσει υπάλληλοι και βουλευτές ξεμένουν από τα τρία απαραίτητα εφόδια της ημέρας. Τα τσιγάρα, οι εφημερίδες και οι σοκολάτες είναι άλλωστε τα είδη του περιπτέρου που σημειώνουν την μεγαλύτερη ζήτηση.
Ξυλουργός
Αν και η ειδικότητα του ξυλουργού εντάσσεται τα τελευταία χρόνια σε αυτές που θα χαρακτηρίζαμε προς εξαφάνιση, ειδικά αφότου οι μεγάλες βιομηχανίες κυριάρχησαν της αγοράς επίπλων, ο ξύλινος διάκοσμος του κοινοβουλίου σε συνδυασμό με την καθημερινή χρήση, όπως φαίνεται, επιβάλει την πρόσληψη ξυλουργού για τις εργασίες συντήρησης που προκύπτουν.
Κλειδαράς
Με το άνοιγμα, την επισκευή και την αντικατάσταση πάσης φύσεως κλειδαριών θυρών και επίπλων, καθώς και με την τοποθέτηση και ρύθμιση σουστών αέρος, αλλά και με το άνοιγμα του χρηματοκιβωτίου, των λουκέτων και των κρίκων ασφαλείας είναι επιφορτισμένο το έργο του κλειδαρά της βουλής. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς στις πολυάριθμες αίθουσες συνεδριάσεων, πολιτικά και άλλα γραφεία δεν είναι δύσκολο κανείς να μείνει απ' έξω...
Υπεύθυνος πάρκινγκ και αυτοκινήτων βουλευτών
Εκτός από τους οδηγούς των πολυσυζητημένων υπουργικών αυτοκινήτων, στη βουλή απασχολείται και ο υπεύθυνος πάρκινγκ και φύλαξης των βουλευτικών αυτοκινήτων.
Στην παραπάνω λίστα θα μπορούσαν να προστεθούν και οι μηχανοτεχνίτες, οι ηλεκτροτεχνίτες και οι ελαιοχρωματιστές καθώς και οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας, του παραρτήματος του ΟΤΕ και του Ταχυδρομείου που στεγάζονται εντός της Βουλής. Παλαιότερα άλλωστε, πριν την αποκρατικοποίηση, εντός του Μεγάρου στεγαζόταν και παράρτημα της Ολυμπιακής μέσω του οποίου γίνονταν οι απαραίτητες κρατήσεις για τις συχνές μετακινήσεις των βουλευτών. Παρόλα αυτά αν αναλογιστεί κανείς πως στη Βουλή των Ελλήνων συμπεριλαμβάνονται και τα κτίρια επί των οδών Σέκερη 1Α, Αμαλίας 14, Λένορμαν 218 (Καπνεργοστάσιο), καθώς και ο Υπόγειος Σταθμός Οχημάτων του κεντρικού κτιρίου, πολλές από αυτές τις ειδικότητες μπορεί με απευθείας ανάθεση να μας κόστιζαν πολύ πιο ακριβά...
newsbeast.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.