Ακόμη και οι πιο καταξιωμένοι διαιτολόγοι, που συνήθως θα τους δείτε να τρώνε μια μεγάλη πράσινη σαλάτα, φρούτα και γιαούρτι, κάνουν που και που τις ατασθαλίες τους, όσον αφορά στη διατροφή τους.
Καφές «Μπορεί να έχει τη φήμη ότι είναι ανθυγιεινός, όμως αν τον καταναλώνετε με μέτρο, είναι ουσιαστικά μια υπερ-τροφή» υποστηρίζει η Cynthia Sass, υπεύθυνη για θέματα διατροφής στο αμερικανικό περιοδικό «Health's». Όσον αφορά στην κατανάλωση καφέ, ισχύει το ρητό «παν μέτρον άριστον». Μια κούπα το πρωί αρκεί και μετά προτιμήστε ένα ποτήρι νερό, ή μια κούπα πράσινο τσάι. Μην πίνετε όμως το καφεδάκι σας με σιρόπι και ζάχαρη, γιατί "φορτώνετε" τον οργανισμό σας, χωρίς λόγο, με περιττές θερμίδες!
Πατάτες Οι περισσότεροι τις αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι. Έχουν «κακή φήμη», αφού περιέχουν αρκετές θερμίδες. Η Cynthia Sass έχει διαφορετική άποψη. «Περιέχουν σημαντικά θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνη Β, σίδηρο, κάλλιο, ποτάσσιο» λέει. Όντως, αν και παρεξηγημένη, είναι μια από τις πλουσιότερες τροφές σε μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, άμυλο, και πρωτεΐνες.
Γιαούρτι πλήρες σε λιπαρά Οι πιθανότητες λένε ότι πάντα προτιμάτε να αγοράσετε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Κι η διαιτολόγος Renee Clerkin, έκανε ακριβώς το ίδιο. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα απολαμβάνει συχνά πυκνά το γιαούρτι της, πλήρες. Ανακάλυψε πως τη βοηθάει να διατηρήσει το βάρος της σταθερό. Λατρεύει τη μεστή γεύση του και τρώει μικρότερη ποσότητα, απ’ ότι έκανε με το γιαούρτι, με χαμηλά λιπαρά. Μια πρόσφατη έρευνα Σουηδών, επιστημόνων έδειξε πως οι γυναίκες που έχουν κανονικό βάρος και καταναλώνουν γάλα, γιαούρτι και τυρί πλήρες σε λιπαρά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να παχύνουν με τα χρόνια!
Τηγανητές πατάτες Ακόμη και οι διατροφολόγοι μπαίνουν στον πειρασμό. Η διατροφολόγος Begun, τηγανίζει που και που πατάτες «Το ότι δεν είναι και η πλέον υγιεινή τροφή, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τρώμε ποτέ τηγανητές πατάτες» υποστηρίζει. Και συνεχίζει: “Aπολαύστε τις ως γαρνιτούρα με κάτι υγιεινό, όπως μια σαλάτα με κοτόπουλο ή ένα μπολ με μύδια αχνιστά». Επίσης είναι πολύ σημαντικό να τις απολαμβάνετε σε μικρές ποσότητες και φυσικά αποφεύγοντας να τις βουτήξετε σε σάλτσες και dips.
Ζεστή σοκολάτα Είμαι σίγουρη ότι έχετε ακούσει πως η σοκολάτα κάνει καλό, όμως παρ’ όλα αυτά δεν μπορείτε να το πιστέψετε. Όταν τρώμε μαύρη σοκολάτα, τα «καλά» βακτήρια στο στομάχι και στο έντερό μας δημιουργούν μια σειρά από ωφέλιμες αντιφλεγμονώδεις ουσίες, που κάνουν καλό στην καρδιά μας. Αποφύγετε όμως τη σοκολάτα σε σκόνη, που έχει πολλά ανθυγιεινά συστατικά και φτιάξτε τη μόνοι σας με κακάο και θα μας θυμηθείτε!
Δήμητρα Μποφυλάτου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.