Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Είσαι τριάντα (και κάτι); Διάβασε τι λέει η επιστήμη για την ηλικία σου

Η ποπ κουλτούρα παρουσιάζει τον τριαντάρη σαν τον άνθρωπο που απολαμβάνει τη ζωή απαλλαγμένος από τα άγχη και τις ανασφάλειες της εφηβείας και των φοιτητικών χρόνων, χωρίς να απειλείται ακόμη από τα προβλήματα της μέσης ηλικίας. Ως κάποιον που, συνήθως, έχει καταξιωθεί επαγγελματικά, έχει κάνει τη δική του οικογένεια και, σε γενικές γραμμές, έχει βρει την ισορροπία. Πόσο κοντά είναι αυτή η εικόνα στην πραγματικότητα; Ας δούμε τι λέει η επιστήμη για την ηλικία των 30 και κάτι:
1. Σημαντικά γεγονότα σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος αυτής της δεκαετίας: Αν πρόκειται να κάνεις μια στροφή στην καριέρα σου, να μετακομίσεις σε άλλη πόλη ή να τρέξεις στο μαραθώνιο, αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί λίγο πριν ή λίγο μετά τα τριακοστά σου γενέθλια. Όπως έχει δείξει μια πρόσφατη έρευνα, το ηλικιακό κατώφλι των 30, αλλά και των 40 μάς ωθεί να επαναπροσδιορίσουμε τα πραγματικά μας "θέλω" και να φέρουμε τη ζωή μας, όσο γίνεται, στα μέτρα τους.
2. Η ερωτική ζωή σου είναι στα καλύτερά της: Οι γυναίκες που διανύουν τη δεκαετία των τριάντα είναι σεξουαλικά πιο ενεργές από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, ενώ έχουν και περισσότερες ερωτικές φαντασιώσεις. Οι επιστήμονες το αποδίδουν στο βιολογικό ρολόι τους, που τις παρακινεί να πολλαπλασιάσουν τις ερωτικές επαφές τους και μαζί με αυτές τις πιθανότητες αναπαραγωγής όσο η γονιμότητά τους διατηρείται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Σίγουρα παίζει ρόλο και το γεγονός ότι σε αυτή την ηλικία γνωρίζουν πλέον καλύτερα πώς να ικανοποιούν τον εαυτό τους και τον παρτενέρ τους.
3. Σημειώνεις τις μεγαλύτερες επαγγελματικές επιτυχίες: Ή τουλάχιστον αυτό συμβαίνει σε χώρες που δεν μαστίζονται από την ανεργία... Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με διάφορες έρευνες η καριέρα μας φτάνει στο αποκορύφωμά της κάπου ανάμεσα στα 30 και τα 39 χρόνια μας. Επιπλέον, αν είσαι καλλιτέχνης ή επιστήμονας, είναι πιθανότερο να δημιουργήσεις το μεγαλύτερο αριστούργημά σου ή να κάνεις τη σπουδαιότερη ανακάλυψη κάπου λίγο πριν από τα 40 σου. Μάλιστα, μια μελέτη του 1977 είχε δείξει ότι ο μέσος όρος ηλικίας των φυσικών που είχαν πάρει το βραβείο Νόμπελ ήταν τα 36 χρόνια, ενώ των χημικών τα 39 χρόνια. 
4. Η προσωπικότητά σου δεν θα αλλάξει πολύ: Η προσωπικότητά μας καθορίζεται εν μέρει από την κληρονομικότητα, αλλά συνεχίζει να εξελίσσεται σημαντικά μέχρι τα 30 περίπου χρόνια μας. Μετά, τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της παραμένουν σταθερά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει το περιθώριο να κάνουμε μικρές αλλαγές.
5. Μπορεί να πάρεις μια γεύση από την κρίση της μέσης ηλικίας: Κάπου ανάμεσα στα 25 και τα 35 χρόνια μας συνήθως περνάμε μια "μίνι" υπαρξιακή κρίση, ειδικά αν νιώθουμε εγκλωβισμένοι σε μια σχέση ή μια δουλειά που δεν μας ταιριάζει. Τα καλά νέα; Όσο τραυματική εμπειρία κι αν είναι αυτή, μπορεί να μας ωθήσει σε ριζικές αλλαγές που μακροπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.
6. Τώρα ζεις τα καλύτερά σου χρόνια. Όχι, δεν σου χαϊδεύουμε τα αυτιά. Σύμφωνα με μια βρετανική δημοσκόπηση του 2012, το 70% των ανθρώπων άνω των 40 ετών υποστηρίζουν ότι δεν είχαν νιώσει πραγματικά ευτυχισμένοι προτού πατήσουν τα 33. Σε εκείνη την ηλικία, όπως απάντησαν, ένιωθαν πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, ενώ παράλληλα είχαν ξεφορτωθεί επιτέλους τις ανησυχίες των 20 και κάτι. "Στα 33 μας έχουμε απαλλαγεί πλέον από την παιδική αφέλεια και τις συναισθηματικές μεταπτώσεις της εφηβείας αλλά δεν έχουμε χάσει ακόμη την ενέργεια και τον ενθουσιασμό της νιότης", καταλήγει μια από τους ερευνητές, η ψυχολόγος Donna Dawson.
flowmagazine.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com