Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

8 πρώτα σημάδια της κατάθλιψης

Ποια είναι τα ενδιάμεσα στάδια και πως θα καταλάβετε από την αρχή κιόλας, πως η αλλαγή στη διάθεσή σας και στον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο δεν είναι κάτι παροδικό, αλλά κάτι που χρίζει βοήθειας;

Για όσους θεωρούν πως η κατάθλιψη εκδηλώνεται μόνο με την απουσία της διάθεσης, τότε απλά αγνοούν τα ενδιάμεσα στάδια που διανύει ένα άτομο από τη στιγμή που είναι απόλυτα ευχαριστημένο από τη ζωή του, μέχρι να φτάσει στο σημείο να ζητήσει τη βοήθεια κάποιου ειδικού, που θα το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τα συνεχή κλάματα και την παντελή έλλειψη διάθεσης και κινήτρου για το οτιδήποτε.
Ποια είναι λοιπόν τα ενδιάμεσα στάδια και πως θα καταλάβετε από την αρχή κιόλας, πως η αλλαγή στη διάθεσή σας και στον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο δεν είναι κάτι παροδικό, αλλά κάτι που χρίζει βοήθειας;
«Κρύβεστε» από τα πραγματικά σας συναισθήματα
Μπορεί να είστε βαθιά μελαγχολικό άτομο, αλλά να μην το έχει αντιληφθεί κανείς από τον κύκλο σας και να καταφέρνετε να ξεγελάτε ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό σας. Πολλοί είναι εκείνοι που με το να θάβουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, συνεχίζουν να ζουν μια ζωή –φαινομενικά- ικανοποιητική και χαρούμενη, έχοντας όμως πάντα το φόβο, πως με την παραμικρή αφορμή και ερώτηση μπορούν απλά να... καταρρεύσουν.

Δεν μπορείτε να απαντήσετε στην ερώτηση, αν είστε ευτυχισμένοι ή όχι
Άτομα που δεν μπορούν να απαντήσουν στην ερώτηση αν διάγουν μια ευτυχισμένη ή μελαγχολική ζωή, είναι τα άτομα που στην προσπάθειά τους να προστατευθούν από τα δυσάρεστα συναισθήματα, έχουν αποκλείσει κάθε ίχνος συναισθηματισμού από το λεξιλόγιό τους, γι’ αυτό και αδυνατούν να αναγνωρίσουν ποια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματά τους, είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Έχετε φροντίσει να είστε υπέρ το δέον πολυάσχολοι
Ένας ακόμα τρόπος να αποφύγετε την αναγνώριση και παραδοχή των συναισθημάτων σας είναι να διατηρείτε εαυτόν διαρκώς απασχολημένο είτε με τις υπερωρίες στη δουλειά, είτε με τις δουλειές του σπιτιού, είτε με τη συμμετοχή σας σε διάφορες ομάδες. Με αυτό τον τρόπο, έχετε πάντα τη δικαιολογία του ελλιπούς χρόνου, όσον αφορά την ουσιαστική αντιμετώπιση, όσων σας βασανίζουν.
Είστε ευερέθιστοι
Μπορεί η μελαγχολία να συνδέεται με την εικόνα της έντονης θλίψης και των συχνών ξεσπασμάτων σε δάκρυα, αλλά δεν είναι τα μοναδικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Τα νεύρα και ο θυμός είναι εξίσου συνηθισμένες αντιδράσεις, ειδικότερα στους άντρες. Ο θυμός και η οργή είναι αντιδράσεις που –δυστυχώς- χαίρουν μεγαλύτερης κοινωνικής αποδοχής και είναι πιο κατανοητά από τα κλάματα και την απόσυρση από τα κοινά, γι’ αυτό και πολλές περιπτώσεις ατόμων που έχουν βιώσει κάποια απώλεια στη ζωή τους, εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη ξεσπώντας στους άλλους, παρά κλαίγοντας.

Είστε απερίσκεπτοι
Ακόμα ένα «ύπουλο» σημάδι κατάθλιψης είναι οι απερίσκεπτες πράξεις, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ο εθισμός στο τζόγο και άλλες συνήθειες που απλά εκτονώνουν τον εσωτερικό αναβρασμό του ατόμου.

Δε σκέφτεστε καθαρά
Ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η αδυναμία λήψης αποφάσεων και η ευκολία να σκεφτεί καθαρά το άτομο, όσον αφορά τι το συμφέρει να κάνει και τι όχι. Οι περισσότεροι δε, καταθλιπτικοί ασθενείς βιώνουν την κατάσταση, σαν ένα «σκοτάδι» να έχει γεμίσει τις σκέψεις τους και να δυσκολεύονται να δουν και αντιληφθούν, ακόμα και το πιο προφανές.

Δεν παίρνετε ευχαρίστηση από τα χόμπι σας
Πράγματα και δραστηριότητες που στο παρελθόν σας ευχαριστούσαν και τα εξασκούσατε όσο το δυνατό περισσότερο, δεν σας αρκούν πια και δε βρίσκετε την ίδια ικανοποίηση σε αυτά. Τη στιγμή μάλιστα που θα διαπιστώσετε ότι δεν έχετε τη διάθεση να τα κάνετε ή πιέζετε τον εαυτό σας να βρει κίνητρο γι’ αυτά, είναι η στιγμή που η κατάθλιψη σας δείχνει τα πρώτα της προειδοποιητικά σημάδια.
Κλείνεστε περισσότερο στον εαυτό σας
Η κατάθλιψη σας «μικραίνει» τον ορίζοντα, με αποτέλεσμα να γίνεστε πιο εσωστρεφείς και με λιγότερη διάθεση να ασχοληθείτε με τα προβλήματα των άλλων. Έχοντας όμως την ίδια στιγμή, επίγνωση της «αποτυχίας» σας όσον αφορά τις υποχρεώσεις σας σαν φίλος, σύζυγος και γονιός, καταλήγετε με αισθήματα ενοχής που σας ρίχνουν ακόμα περισσότερο το ηθικό.

clickatlife.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com