Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Οι επτά πράσινοι διάδρομοι που θα διασχίσουν την Αθήνα και τα προάστια

Επτά πράσινους διαδρόμους που θα διασχίζουν την Αθήνα και τα προάστια από άκρη σε άκρη έχουν σχεδιάσει ερευνητές της ομάδας Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (με τη συμμετοχή των Γ. Πολύζου, Δ. Μπαλαμπανίδη, Λ. Τριάντη και άλλων συνεργατών).
Το σχέδιο παραδόθηκε τον Ιούλιο του 2014, εκπονήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής και αποτελεί κομμάτι μιας μιας συνολικής μελέτης δικτύωσης των αστικών παρεμβάσεων, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα.
—Τα οφέλη
Οι πράσινοι διάδρομοι προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που απαντούν σε δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Αθήνα και τα προάστια: την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι λόγω του φαινομένου της αστικής νησίδας και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Όσον αφορά στο επίπεδο της ζωής στην πόλη θα αναδείξουν τους χώρους πρασίνου δικτυώνοντας το εξωαστικό και το περιαστικό πράσινο των ορεινών όγκων με μεγάλους και μικρότερους αδόμητους χώρους εντός της πόλης, θα συνδέσουν τους ελεύθερους χώρους του Λεκανοπεδίου, θα προάγουν τη βιώσιμη κινητικότητα (πεζή και με ποδήλατο) και θα διέλθουν από χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος.
Όσον αφορά στα περιβαλλοντικά οφέλη θα επιτρέψουν τη διακίνηση των αέριων ρευμάτων από τα βουνά προς τις πυκνοδομημένες περιοχές, ανανεώνοντας τον αέρα στην πόλη και θα αναδείξουν και θα αξιοποιήσουν τους υδάτινους δρόμους της πόλης, δηλαδή τα εναπομείναντα ρέματα που δεν έχουν μπαζωθεί από τους εργολάβους.
Ρέματα κορυφαίας προτεραιότητας είναι ο Ιλισός, η Πικροδάφνη και η Ρεματιά Χαλανδρίου / Ποδονίφτης, ενώ δύο ακόμα θα αποτελέσουν ίχνη για προτεινόμενους πράσινους διαδρόμους,  το ρέμα Εσχατιάς και ο Κηφισός.
—Οι προτεινόμενοι διάδρομοι:
-Μονή Καισαριανής στον Υμηττό μέχρι Μονή Δαφνίου στο όρος Αιγάλεω (18χλμ).
-Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή μέχρι Θέατρο Φοίνικα Περιστερίου (17 χλμ.).
-Κτήμα Τατοΐου έως Τρεις Γέφυρες (15 χλμ.).
-Ρέμα Εσχατιάς, από Πάρνηθα μέσω Μητροπολιτικού Πάρκου Πύργου Βασιλίσσης μέχρι Πολιτιστικό Πάρκο Πειραιά – Ηετιώνεια Ακτή (25 χλμ.).
-Ρεματιά Χαλανδρίου έως Τρεις Γέφυρες (18 χλμ.).
-Ν. Ιλισός -Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου έως Πλ. Θησείου και Κονώνειο Τείχος Πειραιά (13 χλμ).
-Ρέμα Πικροδάφνης, από Π. Φάληρο έως Υμηττό / Θέατρο Βράχων (9 χλμ.).
econews
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com