Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Google: 150 χρόνια από τη γέννηση του Τουλούζ - Λωτρέκ

Ενρί Μαρί Ρεϊμόντ ντε Τουλούζ - Λωτρέκ - Μονφά... ή όπως τον ξέρουμε όλοι: Τουλούζ - Λωτρέκ!

Το σημερινό λογότυπο (doodle) της Google είναι αφιερωμένο στα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου.

Ο Τουλούζ- Λωτρέκ γεννήθηκε σαν σήμερα το 1864 και πέθανε πολύ νέος, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1901.
Παρά το σύντομο της ζωής του αναδείχτηκε ως ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους ζωγράφους, χαράκτες, σχεδιαστές και εικονογράφος του 19ου και όχι μόνον αιώνα.
Ο πατέρας του και η μητέρα του ήταν συγγενείς πρώτου βαθμού, μια ευρύτατα διαδεδομένη πρακτική των αριστοκρατών της εποχής, για να διατηρήσουν τους τίτλους και την περιουσία τους.

Aυτό όμως οδήγησε (όπως και σε πολλούς γόνους αριστοκρατικών οικογενειών της εποχής) σε γενετικές ανωμαλίες οι οποίες υπήρξαν καθοριστικές για τη ζωή αλλά και το έργο του Λωτρέκ: μετά από ρήξεις που υπέστη στο αριστερό και δεξί του πόδι, εξαιτίας συγγενών παθήσεων, σε ηλικία 12 και 14 ετών αντίστοιχα, τα πόδια του σταμάτησαν να αναπτύσσονται. Το ύψος του Λωτρέκ έφθανε μόλις το 1,5 μέτρο ενώ σε αντίθεση με τα πόδια του, το υπόλοιπο σώμα του είχε φυσιολογική ανάπτυξη.
Αυτή του η αναπηρία όμως τον οδήγησε να κάνει μια ζωή που λειτούργησε καταλυτικά στο ζωγραφικό του έργο: στα καμπαρέ, τις πόρνες και τον υπόκοσμο της εποχής. Παράλληλα, βεβαίως, το γεγονός ότι κατοικούσε στη Μονμάρτη, το κυρίαρχο κέντρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας της Ευρώπης της εποχής, δεν μπορούσε να μην επηρεάσει το πνεύμα και το ταλέντο του.
Θεωρείται από πολλούς και ο επίσημος εικονογράφος της νυχτερινής ζωής εκείνης της εποχής – της λεγόμενης Μπελ Επόκ (belle epoque) – στα καμπαρέ του Παρισιού.
Έντονα χρώματα και φιγούρες των καμπαρέ της εποχής κυριαρχούν στο έργο του. Έγινε διάσημος και για τις αφίσες που φιλοτέχνησε για το καμπαρέ Μουλέν Ρουζ (Moulin Rouge). Ασχολήθηκε ακόμα με την τεχνική της λιθογραφίας, επηρεασμένος από την ιαπωνική τέχνη και τα ιαπωνικά χαρακτικά.
Ο αλκοολισμός τον ταλαιπώρησε σε όλη την ενήλικη ζωή του. Πέθανε σε ηλικία μόλις 37 ετών προσβεβλημένος από σύφιλη.



 news.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com