Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ο «τζιχαντιστής» Ερρίκος ο 8ος: Αποκεφάλιζε…αλλά για λόγους ερωτικής αντιζηλίας!

Ο αποκεφαλισμός ως μέθοδος θανατικής εκτέλεσης έχει τις ρίζες του αιώνες πίσω, άλλωστε με αυτό τον τρόπο έδωσε σύμφωνα με τις γραφές τέλος στη ζωή του Ιωάννη του Βαπτιστή ο Ηρώδης Αντύπας στα χρόνια του Χριστού. Μπορεί οι τζιχαντιστές να αποκεφαλίζουν τους αιχμαλώτους τους για να εκδικηθούν τον Ομπάμα και τον Κάμερον για την πολιτική του απέναντι στο Ισλάμ, ωστόσο 'Αγγλος και μάλιστα βασιλιάς ήταν εκείνος ο οποίος είχε ως αγαπημένη του θανατική ποινή τον αποκεφαλισμό. Μόνο που εκείνος το έκανε για λόγους ερωτικής αντιζηλίας.
Ένας από τους πιο διάσημους οπαδούς της ποινής αυτής λοιπόν στο δυτικό κόσμο ήταν ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος ο 8ος, που κόντρα σε κάθε (μεσαιωνική έστω) λογική δεν δίστασε να αποκεφαλίσει δύο από τις συζύγους του.
Ήταν ο διαβόητος μηχανορράφος που πολύ πριν τα χρόνια του Λουδοβίκου 16ου και τη γαλλική επανάσταση ανήγαγε σε θεσμό… ρουτίνας τους αποκεφαλισμούς ακόμα και μέσα στο ίδιο του το «σπίτι». Η βασιλεία του διήρκεσε 38 χρόνια (1509-1547) και ο τρόπος που διοικούσε (και… εκτελούσε) του εξασφάλισε τον τίτλο μιας από τις πιο σχιζοφρενείς προσωπικότητες της ιστορίας. Χώρισε δύο συζύγους και εκτέλεσε άλλες δύο με την κατηγορία της μοιχείας, τις δύο πρώτες επειδή γέννησαν κορίτσια αντί τον επιθυμητό διάδοχο. Κίνησε γη και ουρανό για να βάλει τέλος στο γάμο με την πρώτη γυναίκα του, την πριγκίπισσα της Αραγονίας Αικατερίνη, καθώς η παπική εκκλησία απαγόρευε το διαζύγιο για ένα βασιλιά. Ο Ερρίκος άνοιξε «πόλεμο» με το θρησκευτικό καθεστώς και μετά τον αφορισμό του και την οριστική ρήξη του βασιλείου του με τη Ρώμη, ανέτρεψε μια σειρά νόμων ώστε να ανακηρυχτεί ανώτατος αρχηγός της Εκκλησίας της Αγγλίας.
Και όλα αυτά για να παντρευτεί τη νεαρή αριστοκράτισσα Αν Μπολέιν, την οποία είχε γνωρίσει καιρό πριν. Σύμφωνα με τους Βρετανούς ιστορικούς δήλωνε τότε μαγεμένος από… έρωτα, τελικά όμως με αυτή την κατηγορία την έστειλε στον Πύργο του Λονδίνου, όπου είχαν αρχίσει ήδη να εκτελούνται κατά συρροή οι πραγματικοί και «φανταστικοί» εχθροί του κατά πολλούς «Αγγλου Νέρωνα». Ο βασιλιάς ισχυρίστηκε ότι η Μπολέιν του είχε κάνει μάγια και ότι τον απατούσε με τον μικρότερο αδερφό της, ο πραγματικός λόγος όμως ήταν ότι ήθελε να δοκιμάσει με άλλη… μήτρα αφού τη γέννηση ενός νέου κοριτσιού είχαν ακολουθήσει δύο αποβολές.
Μια μέρα μετά το θάνατο της Αν, ο Ερρίκος αρραβωνιάστηκε (!) την Τζέιν Σίμορ, την οποία παντρεύτηκε το 1536. Από αυτήν γεννήθηκε ο πρώτος νόμιμος γιος του, Εδουάρδος, ενώ η ίδια απεβίωσε λίγες μέρες μετά τον τοκετό λόγω της εξασθένησης του οργανισμού της (κατά την επίσημη εκδοχή…). Ήταν η μοναδική σύζυγος του Ερρίκου, που πέθανε πριν προλάβει να την εκτελέσει ή να τη χωρίσει, αφού με την επόμενη, ονόματι Αννα ντε Κλεβ, ακύρωσε με συνοπτικές διαδικασίες το γάμο του, ισχυριζόμενος ότι δεν του προκαλούσε ερωτική επιθυμία.
henry
Σειρά είχε η μόλις 17χρονη Κάθριν Χάουαρντ, που είχε τη φήμη της πιο όμορφης και σεξουαλικά δραστήριας από τις συζύγους του. Και αυτός ο γάμος κράτησε όμως πολύ λίγο. Η ανήλικη βασίλισσα κατηγορήθηκε ότι απατούσε τον Ερρίκο με δύο νεαρούς ακόλουθους του και αφού φυλακίστηκε για τρεις μήνες εκτελέστηκε (μαζί με τους εραστές της) σε ηλικία 18 ετών. Έκτη και τελευταία σύζυγος του ήταν μια 31χρονη πλούσια χήρα (Κάθριν Παρ), που «άντεξε» δίπλα του τέσσερα χρόνια, έως το θάνατο του στα 1547. Ήταν αυτή που προσπάθησε να φέρει πιο κοντά στο βασιλιά τις δύο «έκπτωτες» κόρες του, Μαίρη και Ελισάβετ, βελτιώνοντας παράλληλα τις σχέσεις των δύο ετεροθαλών αδελφών.
Η Μαίρη πήρε την εξουσία διαδεχόμενη τον Εδουάρδο που φόρεσε το στέμμα σε ηλικία εννιά ετών και πέθανε έξι χρόνια αργότερα. Έμεινε στην ιστορία ως «Bloody Mary» («Ματωμένη Μαίρη») λόγω του λυσσαλέου διωγμού κατά των προτεσταντών, για τις ανάγκες του οποίου επανέφερε την πυρά ως θανατική εκτέλεση. Προς ευεργεσία της Αγγλίας η Μαίρη πέθανε (από καρκίνο) το 1558 και στο θρόνο ανέβηκε η ετεροθαλής αδελφή της.
Αυτή ήταν (ή έστω και… ακούσια) προσφορά του Ερρίκου του 8ου στον αγγλικό λαό. Ο καρπός της σχέσης του με την… άτυχη Μπολέιν ήταν η θρυλική Ελισάβετ Α’, που στα 45 χρόνια βασιλείας της μετέτρεψε σε αυτοκρατορία ένα παρηκμασμένο βασίλειο. Υπεράνω προσδοκιών εξέλιξη για μια «τραυματισμένη» πριγκίπισσα που πιθανόν να μην είχε γίνει λαϊκά αποδεκτή αν η διαστροφή των δύο (ενήλικων) προκατόχων της δεν είχε βυθίσει στο μεσαίωνα την Αγγλία. Και κάπως έτσι, από κάποιον που σκότωνε συζύγους για το... κέφι του προέκυψε η σημαντικότερη ίσως θηλυκή προσωπικότητα της ιστορίας...

koolnews.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com