Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Οι «Αναβάτες της Ελευθερίας»

Άνοιξη 1961. Στην κουζίνα ενός ασφαλούς σπιτιού στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ είναι σε ένταση. Στο σπίτι, μαζί με τον 32χρονο ηγέτη πολιτικών δικαιωμάτων βρίσκονται 17 φοιτητές, θέτοντας κυριολεκτικά τις ζωές τους σε κίνδυνο. Επιμέλεια: Μικαέλα Κόλλια 

Οι νέοι δεν είναι τίποτα άλλο παρά αγωνιστές που παλεύουν χωρίς τη χρήση βίας για την υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων. Είναι γνωστοί ως οι «Αναβάτες της Ελευθερίας». Επί δυο εβδομάδες ταξίδευαν σε ολόκληρη την πολιτεία με λεωφορεία για να υπερασπιστούν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφορά κάτι που έως τότε απαγορευόταν στους μαύρους. Σε κάθε στάση έβλεπαν πολλούς από τους συντρόφους τους να συλλαμβάνονται, να ξυλοκοπούνται ή να δέχονται ακόμα και βομβιστικές επιθέσεις.
 
Μέχρι το 1960, οι φυλετικές διακρίσεις κυριαρχούσαν σε σταθμούς λεωφορείων, εστιατόρια και δημόσιες τουαλέτες. Ειδικότερα, στις πόλεις του αμερικανικού Νότου σημειώνονταν συχνά κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων, όπως εμπρησμοί λεωφορείων και ξυλοδαρμοί. Λευκοί και μαύροι ακτιβιστές είχαν αρχίσει μια σειρά από δράσεις διαμαρτυρίας, επιβιβαζόμενοι σε λεωφορεία που κατευθύνονταν στη Νέα Ορλεάνη για να αποδείξουν τη στενοκεφαλιά των λευκών: κάθονταν πλάι -πλάι στο λεωφορείο, έτρωγαν μαζί στον σταθμό και χρησιμοποιούσαν τις τουαλέτες που προορίζονταν για τη λευκή φυλή. Ομάδες λευκών ρατσιστών έκαναν πολύ συχνά επιθέσεις στα λεωφορεία με μολότοφ και κακοποιούσαν τους ακτιβιστές σε τέτοιο βαθμό, που πολλές φορές ήταν αδύνατο να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Τα περιστατικά αυτά οδήγησαν στην άνοδο του κινήματος «Οι Αναβάτες της Ελευθερίας».

Ο φωτογράφος του περιοδικού LIFE, Πολ Σούτζερ, ακολουθεί τον Λούθερ Κίνγκ και τους Αναβάτες της Ελευθερίας με σκοπό να συλλάβει τον παλμό του κινήματος. Στο φακό του αποτυπώνει τη φρεσκάδα αλλά και την εξάντληση, τον ενθουσιασμό αλλά και το φόβο των ακτιβιστών.


Οι «Αναβάτες της Ελευθερίας» τραγουδούν σε μια εκκλησία Βαπτιστών στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, ενώ απ’έξω είναι συγκεντρωμένο πλήθος λευκών


Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ κάθεται, φανερά εξαντλημένος, στην εκκλησία Βαπτιστών στο Μοντγκόμερι καθώς πλήθος λευκών διαμαρτύρεται απ’έξω.


Μέλη των «Αναβατών της Ελευθερίας» ξεκουράζονται μέσα στην εκκλησία.


Ύστερα από παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ Ρόμπερτ Κένεντι, ο Κυβερνήτης της Αλαμπάμα, Τζον Πάτερσον  αγκάστηκε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο και να το στείλει την Εθνική Φρουρά, ώστε να απομακρύνει τον όχλο των λευκών διαμαρτυρόμενων έξω από την εκκλησία Βαπτιστών στο Μοντγκόμερι. Πριν από την αυγή της 22 Μαΐου 1961, η φρουρά κινήθηκε έξω από την εκκλησία.



Αφού οι «Αναβάτες της Ελευθερίας» κατάφεραν να φύγουν από την εκκλησία, φυγαδεύτηκαν σε ασφαλές σπίτι μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.


Αφού οι «Αναβάτες της Ελευθερίας» διασώθηκαν από την Πρώτη Εκκλησία Βαπτιστών  χαλαρώνουν σε ένα ασφαλές σπίτι στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα. Μαζί τους και ο μελλοντικός Εκπρόσωπος του Κογκρέσου για την περιοχή της Τζόρτζια, ο Τζον Λιούις με επίδεσμο στο κεφάλι.
 
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ ενθαρρύνει τους «Αναβάτες της ελευθερίας, να επιβιβαστούν σε ένα λεωφορείο για το Τζάκσον, 1961.

Οι «Αναβάτες της Ελευθερίας» και μέλη της Εθνικής Φρουράς σε ένα λεωφορείο προς το Νότο.
 

Λευκοί ρατσιστές ρίχνουν πέτρες σε λεωφορείο που μεταφέρει μέλη από τους  «Αναβάτες της Ελευθερίας».

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com