Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Διατροφή για αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας


Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση στην οποία το δέρμα εμφανίζει περιοχές οι οποίες αποθηκεύουν λίπος και χαρακτηρίζεται από κακή λειτουργία της αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας με αποτέλεσμα την ανομοιογενή κατανομή μορίων λίπους στο συνδετικό ιστό και την κατακράτηση νερού. Είναι πιο αισθητό  στους γλουτούς και στους μηρούς, και εμφανίζεται συνήθως μετά την εφηβεία. Στην δημιουργία της κυτταρίτιδας  διαχωρίζονται 4 στάδια:
Στο πρώτο στάδιο τα λιποκύτταρα αυξάνονται σε όγκο (υπερτροφία) και παρουσιάζουν ελαφριά δυσμορφία.
Στο δεύτερο στάδιο τα λιποκύτταρα έχουν ήδη σχηματιστεί και δημιουργούνται ίνες κολλαγόνου με αποτέλεσμα να τα περιτυλίξουν.
Στο τρίτο στάδιο τα λιποκύτταρα σχηματίζουν μικροοζίδια, περίπου 100, τα οποία έχουν περιτριγυριστεί από ίνες κολλαγόνου.
Το τέταρτο και τελευταίο στάδιο συνενώνονται τα μικροοζίδια που έχουν σχηματιστεί στο στάδιο 3 και δημιουργούνται μεγαλύτερα οζίδια, τα οποία μπορεί να αυξηθούν αρκετά σε μέγεθος.
Ένας σημαντικός παράγοντας για να μειωθεί η κυτταρίτιδα στο σώμα είναι η αποφυγή πολλών λιπαρών υλών (όπως τα λιπαρά κρέατα και ψάρια, τα μπισκότα τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά όπως αυτά με την σοκολάτα ή τα γεμιστά, οι σοκολάτες που είναι πλούσιες σε λίπος και σε σάκχαρα και τα κέικ).
Από λάδι το μόνο που επιτρέπεται, και αυτό σε συγκεκριμένες ποσότητες προκειμένου να αποτραπεί η αποθήκευση του  στο λιπώδη ιστό, είναι το ελαιόλαδο το οποίο πρέπει να καταναλώνεται σε συγκεκριμένες ποσότητες (το πολύ μέχρι 2 κουταλιές της σούπας ημερησίως ανά γεύμα, αλλά αυτό πάντα εξαρτάται από το διαιτολόγιο που ακολουθείται). Άρα απαγορεύονται και τα τηγανητά (όπως αυγά, κρέατα, ομελέτα τηγανητή).
Όσον αφορά το αλάτι, θα πρέπει να περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό προκειμένου  να αποφευχθεί η κατακράτηση υγρών και να προκληθεί μείωση του νατρίου. Για αυτό απαγορεύεται να καταναλώνονται παστά κρέατα και ψάρια, ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα, χοιρινό.
Από γαλακτοκομικά επιτρέπονται τα χαμηλά σε λιπαρά (θα πρέπει να αποφεύγονται τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυριά, γάλα, φέτα). Όσον αφορά τους ξηρούς καρπούς απαγορεύονται οι αλατισμένοι, καθώς και τα κράκερ και τα πατατάκια ή ότι άλλο έτοιμο υπάρχει.
Προτιμώνται: Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς και τα χαμηλά σε λιπαρά ψάρια και κρέατα. Θα πρέπει να επιλέγεται άλλη μέθοδος μαγειρέματος, δηλαδή να γίνεται αντικατάσταση  των τηγανητών με του φούρνου ή με της σχάρας ή με βραστά. Τα γαλακτοκομικά  πρέπει να είναι χαμηλά σε λιπαρά και απαγορεύονται τα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά γλυκά. Τέλος, πρέπει να καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα νερού (τουλάχιστον 2 λίτρα ημερησίως).
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την Διαιτολόγο - Διατροφολόγο κ. Τσαγκαράκη. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ.

Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com