Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ο άνθρωπος που έμαθε τα playmobil να σκέφτονται…

Playmobil· μία μικρή πλαστική φιγούρα, με αποσπώμενα κομμάτια, ένα παιχνίδι 7,5 περίπου εκατοστών ικανό να πρωταγωνιστήσει σε άπειρα σενάρια της φαντασίας ενός μικρού παιδιού. Ακριβώς δηλαδή, όπως το οραματίστηκε ο “πατέρας των playmobil” Χανς Μπεκ. Και αν διαβάζοντας αυτές τις γραμμές θυμάστε ότι ξεκουμπώνοντας τα μαλλιά της φιγούρας βλέπατε ένα άδειο κεφάλι, τα “Χ.Ν.” βρήκαν τον άνθρωπο που έβαλε… μυαλό στα playmobil ενσωματώνοντάς τα στην ελληνική -και όχι μόνον- πραγματικότητα.
Ο λόγος για τον Νίκο Παπαδόπουλο, που σήμερα βρίσκει απέναντί του την πολυεθνική εταιρεία, η οποία έχει τα δικαιώματα των παιχνιδιών και τον εγκαλεί για τις μοναδικές του δημιουργίες.  Φυσικός και διδάκτωρ Αστρονομίας, ο Νίκος και η περιπέτειά του, έγιναν γνωστοί μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, και κυρίως το Facebook, που διατηρούσε μέχρι πρόσφατα τη σελίδα “Playmobolism” με χιλιάδες θαυμαστές. Εκεί ανέβαζε φωτογραφίες με τις φιγούρες του να πρωταγωνιστούν σε σενάρια της καθημερινότητάς μας. Playmobil να προβληματίζονται, να διαδηλώνουν, να περνούν το δικό τους κοινωνικό μήνυμα.
Και ξαφνικά, η πολυεθνική εταιρεία παραγωγής του δημοφιλούς παιχνιδιού του “εξαφανίζει” τη σελίδα, εγκαλώντας τον ότι χρησιμοποιούσε τη λέξη “Playmobil” στ’ όνομα της σελίδας «δημιουργώντας λανθασμένη εντύπωση ότι πρόκειται για εγκεκριμένες φωτογραφίες της Playmobil». Επιπλέον, ότι «το περιεχόμενο των φωτογραφιών ήταν καθαρά πολιτικού χαρακτήρα» και αντίθετο στις οδηγίες τους για την τροποποίηση των φιγούρων (customizing guidelines).
Περιγράφοντας την περιπέτειά του μέσα απ’ το ιστολόγιό του (http://plasticobil. blogspot.gr/), ο Νίκος εξηγεί ότι δεν παραβίασε τους όρους περί τροποποίησης, αφού χρησιμοποιούσε φιγούρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ενώ άλλαξε και το όνομα της σελίδας του σε Plasticobilism. Δημιούργησε μία νέα, ευελπιστώντας ότι η εταιρεία θα του επιτρέψει να επανέλθει η παλιά σελίδα με νέο όνομα. Οπως περιγράφει ο ίδιος στη σελίδα του, «μου ζητούν ή να κλείσω τη σελίδα μόνος μου ή να αφαιρέσω τις φωτογραφίες με πολιτικό περιεχόμενο και να μην ξαναποστάρω τέτοιου περιεχομένου εικόνες, αλλιώς θα με ξανακλείσουν οι ίδιοι, με τη διωρία να είναι μέχρι σήμερα 10 Απριλίου. Τα ίδια, βεβαίως, ισχύουν και για το blog μου (http://plasticobilism. blogspot.gr), όπως και για το προηγούμενο blog (http://plasticobil.blogspot.gr) που έχω ήδη μετονομάσει και προς το παρόν περιέχει όλες τις φωτογραφίες που έχω δημιουργήσει μέχρι και το κλείσιμο της σελίδας Playmobilism».
Εκτοτε, βρίσκεται σε μία διαρκής “διαπραγμάτευση” με τη γερμανική εταιρεία και διαπίστωσε έκπληκτος ότι για… χατήρι του μπήκαν τροποποιημένοι όροι στην ελληνική ιστοσελίδα της playmobil! Με λίγα λόγια, σύμφωνα με όσα φαίνονται και από την αναλυτική έρευνα που παρουσιάζει ο Νίκος στο ιστολόγιό του, στην ελληνική ιστοσελίδα της playmobil εμφανίστηκε ξαφνικά η εξής οδηγία: «Η εταιρεία geobra Brandstätter GmbH & Co. KG, κατασκευαστής των PLAYMOBIL, έχει ορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές, όσον αφορά τις φιγούρες και τα εξαρτήματα PLAYMOBIL, ώστε να πληρούν την υπεύθυνη δέσμευσή μας στην πνευματική κληρονομιά του Hans Beck καθώς και την ασφάλεια των παιδιών. Θα κινηθούμε εναντίον κάθε τροποποίησης της φιγούρας PLAYMOBIL που κοινοποιείται δημόσια, αν περιέχει κάτι από τα ακόλουθα:
• Οποιαδήποτε φυλετική διάκριση.
• Περιεχόμενο που χρησιμοποιείται για πολιτικές δηλώσεις.
• Περιεχόμενο ακατάλληλο για παιδιά.
• Εξτρεμιστικό περιεχόμενο κάθε είδους.
• Επιθετικό περιεχόμενο και αντίστοιχο περιεχόμενο που σχετίζεται με πόλεμο και βία.
• Περιεχόμενο και μορφές που βλάπτουν τα παιδιά».
Σύμφωνα με τον Νίκο «η ελληνική Playmobil μπήκε και ΠΡΟΣΘΕΣΕ τις συγκεκριμένες οδηγίες (που τους πλασάρει ως νόμους!) ΜΟΝΟ στην Ελλάδα και μόνο και μόνο για να κατεβάσει το blog μου, τη σελίδα μου και να με φιμώσει. Είτε επειδή έχω ενοχλήσει κάποιους στην Ελλάδα είτε επειδή έχω εκνευρίσει τη “μαμά” Γερμανία».
Διαβάζοντας τα παραπάνω στη σελίδα του, τον αναζητήσαμε και μιλήσαμε μαζί του για την εμπειρία αυτή, αλλά και για την ενασχόλησή του με αυτό το εντυπωσιακό και ξεχωριστό χόμπι.
ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ:https://www.facebook.com/pages/Plasticobilism/679534845436860http://plasticobilism.blogspot.grhttp://plasticobil.blogspot.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στα haniotika-nea.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com