Πάσχα χωρίς βαρυστομαχιά,
δυσπεψία και μικροατυχήματα, σχεδόν δεν...υπάρχει! Διαβάστε λοιπόν τι
μπορεί να συμβεί στον οργανισμό σας τις γιορτινές αυτές ημέρες και
προφυλαχθείτε από κάθε πιθανό κίνδυνο.
Αν λοιπόν, είστε από εκείνους που επιμένουν στο ουσιαστικό μήνυμα των εορτών και έχετε καταφέρει, αν όχι ολική, έστω μερική νηστεία τον τελευταίο μήνα, τότε θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην κατανάλωση φαγητού και ποτού το Μεγάλο Σάββατο και ανήμερα το Πάσχα.
Όπως ήδη γνωρίζετε, σε όλη την Ελλάδα και όπου επί γης γιορτάζεται το χριστιανικό Πάσχα, θα βρείτε σίγουρα κόκκινα πασχαλινά αυγά, αρνί ή κατσίκι στη σούβλα ή το φούρνο, πολλές χειροποίητες πίτες και άφθονο κρασί. Πριν λοιπόν, αφεθείτε «λυτοί» στα πασχαλινά εδέσματα, σας υπενθυμίζουμε τι πρέπει να προσέξετε για να περάσετε και τη Δευτέρα του Πάσχα κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο και όχι εντός των τειχών και στο κρεβάτι, ημιλιπόθυμοι.
Για να αποφύγετε, λοιπόν δυσάρεστες εκπλήξεις από το απότομο και το πολύ φαγητό, μην αμελήσετε τη μαγειρίτσα της προηγούμενης μέρας, καθώς η παράδοση έχει φροντίσει για την υγεία σας, πριν από εσάς. Η σούπα του μεγάλου Σαββάτου, που είναι ένα σχετικά εύκολο φαγητό στη χώνεψή του από το στομάχι, καταφέρνει και προετοιμάζει το σύστημα, ώστε να μην κρασάρει τελείως από την αναπόφευκτα υπερβολική κατανάλωση του κρέατος της επόμενης μέρας.
Καρδιοπαθείς και διαβητικοί
Αν και η έκτακτη απόκλιση από τη δίαιτα που ακολουθείτε πιστά όλο τον υπόλοιπο χρόνο, όσοι έχετε λόγο υγείας να την ακολουθείτε, δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία σας, καλό θα ήταν αν έχετε πρόβλημα με την καρδιά σας να είστε και αυτή τη μέρα προσεκτικοί στις ποσότητες του φαγητού και αλατιού που θα καταναλώσετε. Αν μάλιστα ταλαιπωρήστε από τη νόσο του διαβήτη, θα γνωρίζετε πως καλό είναι τις γιορτινές μέρες να είστε ακόμα περισσότερο συγκρατημένοι με τις επιλογές σας, αφού πολλαπλασιάζονται οι επιβλαβείς λιχουδιές.
- Φροντίστε να διακόψετε τη νηστεία σταδιακά, για να μην προκαλέσετε «στομαχικό σοκ» στον οργανισμό σας.
- Αποφύγετε το τσιμπολόγημα πάνω από τη σούβλα, για να ελέγχετε καλύτερα τις ποσότητες που καταναλώνετε.
- Ξεκινήσετε το γεύμα σας πάντα με σαλάτα για να γεμίσει το στομάχι πρώτα με φυτικές ίνες και όσο δυνατό λιγότερο με κρέας και υδατάνθρακες.
- Πίνετε άφθονο νερό, μέρες πριν το εορταστικό γεύμα και μέρες μετά τη λήξη του.
- Μην το παρακάνετε, από τον ενθουσιασμό σας, με τις μερίδες και φροντίστε να είναι καλές οι αναλογίες τους στο πιάτο. Θυμηθείτε το μισό πιάτο να είναι λαχανικά, το ένα τέταρτο υδατάνθρακες και το υπόλοιπο τέταρτο, πρωτεΐνη.
- Αν έχετε σκοπό να πιείτε πολύ για να γιορτάσετε την Ανάσταση του Κυρίου, φροντίστε να είστε τουλάχιστον καλά φαγωμένοι.
- Μην περιμένετε να σηκωθείτε από το τραπέζι, νιώθοντας απολύτως χορτασμένοι, γιατί τότε θα το έχετε ήδη παρακάνει. Τρώτε αργά και δώστε το χρόνο στον εγκέφαλό σας, να «χορτάσει».
Μετά το αρνί, πηγαίνετε μια βόλτα, όπου κι αν βρίσκεστε και βοηθήστε το σώμα σας να συνέλθει από το φαγητό. Ο χρόνος που πάντα παραπονιέστε ότι δεν έχετε, είναι τώρα στη διάθεση σας για να κάνετε τις βόλτες που θέλετε. Καλό Πάσχα!
Ανθή Παπαγεωργίου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.