Τα επιτεύγματα και οι παραξενιές τους που έμειναν στην ιστορία
Ως επιστήμονας χαρακτηρίζεται κάποιος που ειδικεύεται σε έναν ή
περισσότερους τομείς της επιστήμης και ο οποίος χρησιμοποιεί την
επιστημονική μέθοδο προκειμένου να διεξάγει ερευνητική εργασία
(θεωρητική ή εφαρμοσμένη). Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα περίπου, ο
όρος που χρησιμοποιούνταν συνήθως για να δηλώσει τον επιστήμονα ήταν
«φυσικός φιλόσοφος», καθώς η επιστήμη θεωρούνταν κλάδος της φιλοσοφίας,
μας ενημερώνει η Wikipedia.
Θα έχετε επίσης ακούσει τη φράση «τρελός επιστήμονας».
Στην πραγματικότητα όμως αν δεν υπήρχαν κάποιοι «τρελοί» επιστήμονες, οι οποίοι τόλμησαν να αμφισβητήσουν τα δεδομένα, τα πιστεύω, τις ιδέες και τις αντιλήψεις κάθε εποχής, η ανθρωπότητα ενδεχομένως να μην είχε εξελιχθεί όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Κάποιοι ήταν εκκεντρικές προσωπικότητες, ενώ άλλοι πολυμαθείς που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τους περιορισμούς των αδύναμων μυαλών των υπολοίπων, γράφει η Tia Ghose στο Live Science.
Ορισμένοι έφτασαν στα άκρα στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν τη γνώση και την αλήθεια των πραγμάτων, ενώ κάποιοι άλλοι κατέληγαν πολλές φορές σε τρομακτικά ή ξεκαρδιστικά αποτελέσματα, προσθέτει η αρθρογράφος.
Από τον Πυθαγόρα μέχρι τον Paul Erdős δείτε παρακάτω δέκα από τα πιο παράξενα γεγονότα γύρω από τους πιο διάσημους επιστήμονες του κόσμου.
9. Τα φασόλια και ο Πυθαγόρας
Ο Πυθαγόρας ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς έλληνες φιλοσόφους, μαθηματικούς και γεωμέτρες και είναι γνωστός για το Πυθαγόρειο Θεώρημα.
Πέρα όμως από αυτό, ο Πυθαγόρας ήταν επίσης γνωστός για τις… χορτοφαγικές τάσεις του.
Σύμφωνα με τη Wikipedia, οι χορτοφάγοι στην Ευρώπη ακόμα και μετά τα αρχαία χρόνια ονομάζονταν «Πυθαγόρειοι» λόγω του μαθηματικού και φιλοσόφου Πυθαγόρα, ο οποίος μαζί με τους ακολούθους του απείχε από το κρέας κατά τον 6ο αιώνα π.Χ.
«Μία αναφορά στο ‘Δειπνοσοφισται’ που συνδέεται με το φιλόσοφο του 6ου αιώνα Εμπεδοκλή, προτείνει ότι οι Πυθαγόρειοι πιθανόν να επινόησαν εναλλακτικές λύσεις για τις θυσίες ζώων, μέσω κατασκευής ομοιωμάτων ζώων από φυτικές ύλες.
Αυτοί οι άνθρωποι ακολουθούσαν χορτοφάγο διατροφή για θρεπτικούς λόγους, για να κρατήσουν τις τέσσερις ιδιοσυγκρασίες του σώματος σε ισορροπία και για λόγους ηθικής. Κατά το Ρωμαίο ποιητή Οβίδιο, ο Πυθαγόρας είχε πει: ‘Εφ' όσον συνεχίζει να είναι το άτομο άσπλαχνος καταστροφέας των κατώτερων ζωντανών όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία ή ειρήνη. Για όσο κατασφάζουν οι άνθρωποι τα ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπέρνει το σπόρο της δολοφονίας και του πόνου δεν μπορεί να θερίσει χαρά και αγάπη’. Ο Πυθαγόρας απέφευγε επίσης την κατανάλωση οσπρίων, θεωρώντας ότι επηρεάζουν την σκέψη» προσθέτει η ίδια πηγή.
Σύμφωνα, μάλιστα, με ένα θρύλο –όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Live Science- τα φασόλια ευθύνονται εν μέρει για το θάνατο του μεγάλου αυτού έλληνα φιλοσόφου.
Λέγεται ότι, όταν ο Πυθαγόρας κυνηγημένος από το σπίτι του από κάποιους εισβολείς, βρέθηκε μπροστά σε ένα χωράφι με φασόλια, προτίμησε να… πεθάνει, παρά να μπει μέσα σε αυτό για να ξεφύγει από αυτούς που τον κυνηγούσαν.
8. Όταν η «φύση» σε καλεί… δεν πρέπει να την αγνοείς
Ο δανός αστρονόμος του 16ου αιώνα Tycho Brahe, ήταν ένας ευγενής, γνωστός για τον εκκεντρικό τρόπο ζωής του, αλλά και για τον… περίεργο θάνατό του.
Ο ίδιος όταν ήταν στο κολέγιο, είχε χάσει σε μια μονομαχία τη μύτη του, και από τότε φορούσε μια προσθετική, μεταλλική μύτη.
Ο Brahe λάτρευε τις γιορτές και τις εκδηλώσεις. Είχε το δικό του νησί και προσκαλούσε τους φίλους του στο κάστρο του για άγριες περιπέτειες και ξέφρενα γλέντια.
Είχε δαμάσει μια άλκη, την οποία παρουσίαζε πάντα στους καλεσμένους του, ενώ χρησιμοποιούσε ένα νάνο ως γελωτοποιό, για να τους διασκεδάζει.
Η αγάπη του για τα πάρτι όμως φαίνεται ότι του στέρησε τελικά τη ζωή.
Σε ένα συμπόσιο στην Πράγα, ο Brahe επέμενε να μη σηκώνεται από το τραπέζι παρότι… η «φύση» τον καλούσε έντονα, γιατί θεωρούσε ότι δεν ήταν εθιμοτυπικά σωστό.
Ο Brahe έπαθε λοίμωξη στην ουροδόχο κύστη και τα νεφρά και η κύστη του έσκασε 11 ημέρες μετά. Πέθανε το 1601.
7. Ο άσημος ήρωας με την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά
Ο Νίκολα Τέσλα ήταν ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς στην ιστορία της επιστήμης.
Πήγε στην Αμερική από τη Σερβία το 1884 και σύντομα βρέθηκε υπό τη δούλεψη του Τόμας Έντισον, προχωρώντας σε σημαντικά επιτεύγματα στη χρήση του ασυρμάτου, της ρομποτικής και της ηλεκτρικής ενέργειας, μερικά από τα οποία «πιστώθηκαν» στον Έντισον.
Για παράδειγμα, ο Τέσλα είναι αυτός που εφηύρε πραγματικά τον ηλεκτρικό λαμπτήρα και όχι ο Έντισον, σημειώνει η αρθρογράφος.
Πέρα όμως από «ψυχαναγκαστικές, επιστημονικές αναζητήσεις», ο Τέσλα μάλλον έπασχε από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αρνούμενος να ακουμπήσει οτιδήποτε, ακόμη κι αν είχε ελάχιστη σκόνη επάνω του, καθώς επίσης και μαλλιά, μαργαριταρένια σκουλαρίκια ή οτιδήποτε είχε στρογγυλό σχήμα.
Επιπλέον, είχε εμμονή με τον αριθμό 3 και περπατούσε γύρω από τα κτίρια τρεις φορές προτού μπει μέσα σε αυτά, ενώ μετά από κάθε γεύμα χρησιμοποιούσε 18 πετσέτες για να γυαλίσει τα μαχαιροπίρουνα.
6. Ο λαμπρός φυσικός που δε γνώριζε τη λειτουργία της μπαταρίας
Ο Βέρνερ Χάιζενμπεργκ ήταν ένας λαμπρός θεωρητικός φυσικός με το μυαλό του… στα σύννεφα!
Το 1927 ο γερμανός φυσικός ανέπτυξε τις περίφημες εξισώσεις αβεβαιότητας που εμπλέκονται στην κβαντική μηχανική, και οι οποίες εξηγούν τη συμπεριφορά -σε μικρές κλίμακες- των μικροσκοπικών υποατομικών σωματιδίων.
Κι όμως σχεδόν απέτυχε στη διδακτορική του διατριβή, επειδή δε γνώριζε απολύτως τίποτα για τις πειραματικές τεχνικές.
Όταν ένας ιδιαίτερα επιφυλακτικός καθηγητής από την επιτροπή που εξέταζε το διδακτορικό του τον ρώτησε πώς λειτουργεί η μπαταρία, ο Χάιζενμπεργκ δεν είχε ιδέα.
5. Ο πολυμαθής και πολύγλωσσος Οπενχάιμερ
Ο φυσικός Ρόμπερτ Οπενχάιμερ ήταν πολυμαθής, μιλούσε άπταιστα οκτώ γλώσσες και είχε πολλά ενδιαφέροντα, ανάμεσα στα οποία η ποίηση, η γλωσσολογία και η φιλοσοφία.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές να μη μπορεί να κατανοήσει τα όρια και τους περιορισμούς των υπολοίπων.
Για παράδειγμα, το 1931 ζήτησε από το συνάδελφό του από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, Leo Nedelsky, να του ετοιμάσει μια διάλεξη, σημειώνοντας ότι θα ήταν πολύ εύκολο γιατί όλα τα σημεία που ήθελε βρίσκονταν μέσα σε ένα βιβλίο που του είχε δώσει.
Λίγο αργότερα, ο Nedelsky επέστρεψε απορημένος γιατί το βιβλίο ήταν γραμμένο εξ ολοκλήρου στα… ολλανδικά!
Ο Οπενχάιμερ απόρησε κι αυτός με τη σειρά του, αποκρινόμενος: «Μα είναι γραμμένο σε εύκολα ολλανδικά!».
4. Μανία με τα ημερολόγια… και όχι μόνο
Ο αρχιτέκτονας και επιστήμονας Ρίτσαρντ Μπάκμινστερ Φούλερ είναι διάσημος για τη δημιουργία του γεωδαιτικού θόλου, για επιστημονικής φαντασίας οράματα φουτουριστικών πόλεων και για ένα αυτοκίνητο που τη δεκαετία του 1930 είχε ονομαστεί ως Dymaxion.
Ο Φούλερ ήταν ολίγον τι… εκκεντρικός. Φορούσε τρία ρολόγια για να βλέπει την ώρα σε διαφορετικές ζώνες καθώς μετακινούνταν ανά την υφήλιο, ενώ επί πολλά χρόνια κοιμόταν μόλις δύο ώρες κάθε βράδυ, συνήθεια που ονόμαζε ως «Dymaxion sleep».
Τελικά αναγκάστηκε να την αφήσει, γιατί οι συνεργάτες του δεν άντεχαν τα περίεργα ωράριά του.
Επίσης, κρατούσε λεπτομερή ημερολόγια από τη ζωή του, από το 1915 μέχρι το 1983, τα οποία ενημέρωνε με θρησκευτική ευλάβεια κάθε 15 λεπτά.
Όλα μαζί φτάνουν τα 82 μέτρα σε ύψος και βρίσκονται στο πανεπιστήμιο Stanford.
3. Ο άστεγος μαθηματικός με τις 1.500 εργασίες
Ο Paul Erdős ήταν ένας ούγγρος θεωρητικός, ο οποίος αφιερώθηκε στην επιστήμη του σε τέτοιο βαθμό, που δεν παντρεύτηκε ποτέ και εμφανιζόταν απροειδοποίητα με τη βαλίτσα του στα σπίτια των συναδέλφων του λέγοντάς τους: «Το μυαλό μου είναι ανοιχτό». Μετά συγκεντρωνόταν στις εργασίες του για την επόμενη ημέρα ή δύο και συνέχιζε στην επόμενη.
Στα τελευταία του χρόνια έπινε πολλούς καφέδες και έπαιρνε χάπια καφεΐνης και αμφεταμίνες για να παραμένει ξύπνιος και να ασχολείται με τα μαθηματικά επί 19-20 ώρες την ημέρα.
Δημοσίευσε περίπου 1.500 σημαντικές μελέτες και μέχρι σήμερα οι μαθηματικοί συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τη φράση «αριθμός Erdős», για να περιγράψουν «τη ‘συλλογική απόσταση’ μεταξύ ενός ατόμου και του μαθηματικού Erdős, όπως μετράται από την πατρότητα των μαθηματικών εργασιών».
Η ιδέα του αριθμού Erdős δημιουργήθηκε από φίλους του ως χιουμοριστικό φόρο τιμής στην τεράστια παραγωγή του Erdős, ο οποίος ένας από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς μαθηματικών εργασιών, αναφέρει η Wikipedia.
2. Ο φυσικός που του άρεσαν τα κορίτσια του Λας Βέγκας
Ο Ρίτσαρντ Φάινμαν ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς και διάσημους φυσικούς του 20ου αιώνα. Συμμετείχε στο «Manhattan Project», μια απόρρητη προσπάθεια από τους Αμερικανούς να κατασκευάσουν μια ατομική βόμβα.
Ο ίδιος όμως επειδή βαριόταν, λέγεται ότι περνούσε το χρόνο του ανοίγοντας κλειδαριές και χρηματοκιβώτια, για να δείξει πόσο εύκολο ήταν να «σπάσει» κανείς τα συστήματά τους.
Επιπλέον, ενώ εργαζόταν επάνω στη θεωρία που του «χάρισε» τελικά ένα βραβείο Νόμπελ (θεωρία της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής), συνήθιζε να βγαίνει έξω με showgirls του Λας Βέγκας, έμαθε άπταιστα τη γλώσσα των Μάγια, την τεχνική τραγουδιού Tuvan και εξήγησε πώς σημειώθηκε η έκρηξη στο διαστημόπλοιο Challenger το 1986.
1. Τα ογκώδη έπιπλα, τα ροζ νύχια και η μανία με το γράψιμο
Ο βρετανός μαθηματικός και ηλεκτρολόγος μηχανικός Oliver Heaviside ανέπτυξε περίπλοκες μαθηματικές τεχνικές για να αναλύσει ηλεκτρικά κυκλώματα και να λύσει διαφορικές εξισώσεις.
Ένας από τους φίλους του τον αποκαλούσε «ιδιότροπο πρώτης τάξεως». Κι αυτό γιατί ο Heaviside είχε επιπλώσει το σπίτι του με γιγαντιαίους γρανιτένιους όγκους, έβαφε τα νύχια του ροζ, περνούσε μέρες ολόκληρες πίνοντας μόνο γάλα και ίσως έπασχε και από υπεργραφία, μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει μια ακατανίκητη λαχτάρα για να γράφει.
Θα έχετε επίσης ακούσει τη φράση «τρελός επιστήμονας».
Στην πραγματικότητα όμως αν δεν υπήρχαν κάποιοι «τρελοί» επιστήμονες, οι οποίοι τόλμησαν να αμφισβητήσουν τα δεδομένα, τα πιστεύω, τις ιδέες και τις αντιλήψεις κάθε εποχής, η ανθρωπότητα ενδεχομένως να μην είχε εξελιχθεί όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Κάποιοι ήταν εκκεντρικές προσωπικότητες, ενώ άλλοι πολυμαθείς που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τους περιορισμούς των αδύναμων μυαλών των υπολοίπων, γράφει η Tia Ghose στο Live Science.
Ορισμένοι έφτασαν στα άκρα στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν τη γνώση και την αλήθεια των πραγμάτων, ενώ κάποιοι άλλοι κατέληγαν πολλές φορές σε τρομακτικά ή ξεκαρδιστικά αποτελέσματα, προσθέτει η αρθρογράφος.
Από τον Πυθαγόρα μέχρι τον Paul Erdős δείτε παρακάτω δέκα από τα πιο παράξενα γεγονότα γύρω από τους πιο διάσημους επιστήμονες του κόσμου.
9. Τα φασόλια και ο Πυθαγόρας
Ο Πυθαγόρας ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς έλληνες φιλοσόφους, μαθηματικούς και γεωμέτρες και είναι γνωστός για το Πυθαγόρειο Θεώρημα.
Πέρα όμως από αυτό, ο Πυθαγόρας ήταν επίσης γνωστός για τις… χορτοφαγικές τάσεις του.
Σύμφωνα με τη Wikipedia, οι χορτοφάγοι στην Ευρώπη ακόμα και μετά τα αρχαία χρόνια ονομάζονταν «Πυθαγόρειοι» λόγω του μαθηματικού και φιλοσόφου Πυθαγόρα, ο οποίος μαζί με τους ακολούθους του απείχε από το κρέας κατά τον 6ο αιώνα π.Χ.
«Μία αναφορά στο ‘Δειπνοσοφισται’ που συνδέεται με το φιλόσοφο του 6ου αιώνα Εμπεδοκλή, προτείνει ότι οι Πυθαγόρειοι πιθανόν να επινόησαν εναλλακτικές λύσεις για τις θυσίες ζώων, μέσω κατασκευής ομοιωμάτων ζώων από φυτικές ύλες.
Αυτοί οι άνθρωποι ακολουθούσαν χορτοφάγο διατροφή για θρεπτικούς λόγους, για να κρατήσουν τις τέσσερις ιδιοσυγκρασίες του σώματος σε ισορροπία και για λόγους ηθικής. Κατά το Ρωμαίο ποιητή Οβίδιο, ο Πυθαγόρας είχε πει: ‘Εφ' όσον συνεχίζει να είναι το άτομο άσπλαχνος καταστροφέας των κατώτερων ζωντανών όντων δεν θα γνωρίσει ποτέ υγεία ή ειρήνη. Για όσο κατασφάζουν οι άνθρωποι τα ζώα, θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Πράγματι, αυτός που σπέρνει το σπόρο της δολοφονίας και του πόνου δεν μπορεί να θερίσει χαρά και αγάπη’. Ο Πυθαγόρας απέφευγε επίσης την κατανάλωση οσπρίων, θεωρώντας ότι επηρεάζουν την σκέψη» προσθέτει η ίδια πηγή.
Σύμφωνα, μάλιστα, με ένα θρύλο –όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Live Science- τα φασόλια ευθύνονται εν μέρει για το θάνατο του μεγάλου αυτού έλληνα φιλοσόφου.
Λέγεται ότι, όταν ο Πυθαγόρας κυνηγημένος από το σπίτι του από κάποιους εισβολείς, βρέθηκε μπροστά σε ένα χωράφι με φασόλια, προτίμησε να… πεθάνει, παρά να μπει μέσα σε αυτό για να ξεφύγει από αυτούς που τον κυνηγούσαν.
8. Όταν η «φύση» σε καλεί… δεν πρέπει να την αγνοείς
Ο δανός αστρονόμος του 16ου αιώνα Tycho Brahe, ήταν ένας ευγενής, γνωστός για τον εκκεντρικό τρόπο ζωής του, αλλά και για τον… περίεργο θάνατό του.
Ο ίδιος όταν ήταν στο κολέγιο, είχε χάσει σε μια μονομαχία τη μύτη του, και από τότε φορούσε μια προσθετική, μεταλλική μύτη.
Ο Brahe λάτρευε τις γιορτές και τις εκδηλώσεις. Είχε το δικό του νησί και προσκαλούσε τους φίλους του στο κάστρο του για άγριες περιπέτειες και ξέφρενα γλέντια.
Είχε δαμάσει μια άλκη, την οποία παρουσίαζε πάντα στους καλεσμένους του, ενώ χρησιμοποιούσε ένα νάνο ως γελωτοποιό, για να τους διασκεδάζει.
Η αγάπη του για τα πάρτι όμως φαίνεται ότι του στέρησε τελικά τη ζωή.
Σε ένα συμπόσιο στην Πράγα, ο Brahe επέμενε να μη σηκώνεται από το τραπέζι παρότι… η «φύση» τον καλούσε έντονα, γιατί θεωρούσε ότι δεν ήταν εθιμοτυπικά σωστό.
Ο Brahe έπαθε λοίμωξη στην ουροδόχο κύστη και τα νεφρά και η κύστη του έσκασε 11 ημέρες μετά. Πέθανε το 1601.
7. Ο άσημος ήρωας με την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά
Ο Νίκολα Τέσλα ήταν ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς στην ιστορία της επιστήμης.
Πήγε στην Αμερική από τη Σερβία το 1884 και σύντομα βρέθηκε υπό τη δούλεψη του Τόμας Έντισον, προχωρώντας σε σημαντικά επιτεύγματα στη χρήση του ασυρμάτου, της ρομποτικής και της ηλεκτρικής ενέργειας, μερικά από τα οποία «πιστώθηκαν» στον Έντισον.
Για παράδειγμα, ο Τέσλα είναι αυτός που εφηύρε πραγματικά τον ηλεκτρικό λαμπτήρα και όχι ο Έντισον, σημειώνει η αρθρογράφος.
Πέρα όμως από «ψυχαναγκαστικές, επιστημονικές αναζητήσεις», ο Τέσλα μάλλον έπασχε από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αρνούμενος να ακουμπήσει οτιδήποτε, ακόμη κι αν είχε ελάχιστη σκόνη επάνω του, καθώς επίσης και μαλλιά, μαργαριταρένια σκουλαρίκια ή οτιδήποτε είχε στρογγυλό σχήμα.
Επιπλέον, είχε εμμονή με τον αριθμό 3 και περπατούσε γύρω από τα κτίρια τρεις φορές προτού μπει μέσα σε αυτά, ενώ μετά από κάθε γεύμα χρησιμοποιούσε 18 πετσέτες για να γυαλίσει τα μαχαιροπίρουνα.
6. Ο λαμπρός φυσικός που δε γνώριζε τη λειτουργία της μπαταρίας
Ο Βέρνερ Χάιζενμπεργκ ήταν ένας λαμπρός θεωρητικός φυσικός με το μυαλό του… στα σύννεφα!
Το 1927 ο γερμανός φυσικός ανέπτυξε τις περίφημες εξισώσεις αβεβαιότητας που εμπλέκονται στην κβαντική μηχανική, και οι οποίες εξηγούν τη συμπεριφορά -σε μικρές κλίμακες- των μικροσκοπικών υποατομικών σωματιδίων.
Κι όμως σχεδόν απέτυχε στη διδακτορική του διατριβή, επειδή δε γνώριζε απολύτως τίποτα για τις πειραματικές τεχνικές.
Όταν ένας ιδιαίτερα επιφυλακτικός καθηγητής από την επιτροπή που εξέταζε το διδακτορικό του τον ρώτησε πώς λειτουργεί η μπαταρία, ο Χάιζενμπεργκ δεν είχε ιδέα.
5. Ο πολυμαθής και πολύγλωσσος Οπενχάιμερ
Ο φυσικός Ρόμπερτ Οπενχάιμερ ήταν πολυμαθής, μιλούσε άπταιστα οκτώ γλώσσες και είχε πολλά ενδιαφέροντα, ανάμεσα στα οποία η ποίηση, η γλωσσολογία και η φιλοσοφία.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές να μη μπορεί να κατανοήσει τα όρια και τους περιορισμούς των υπολοίπων.
Για παράδειγμα, το 1931 ζήτησε από το συνάδελφό του από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, Leo Nedelsky, να του ετοιμάσει μια διάλεξη, σημειώνοντας ότι θα ήταν πολύ εύκολο γιατί όλα τα σημεία που ήθελε βρίσκονταν μέσα σε ένα βιβλίο που του είχε δώσει.
Λίγο αργότερα, ο Nedelsky επέστρεψε απορημένος γιατί το βιβλίο ήταν γραμμένο εξ ολοκλήρου στα… ολλανδικά!
Ο Οπενχάιμερ απόρησε κι αυτός με τη σειρά του, αποκρινόμενος: «Μα είναι γραμμένο σε εύκολα ολλανδικά!».
4. Μανία με τα ημερολόγια… και όχι μόνο
Ο αρχιτέκτονας και επιστήμονας Ρίτσαρντ Μπάκμινστερ Φούλερ είναι διάσημος για τη δημιουργία του γεωδαιτικού θόλου, για επιστημονικής φαντασίας οράματα φουτουριστικών πόλεων και για ένα αυτοκίνητο που τη δεκαετία του 1930 είχε ονομαστεί ως Dymaxion.
Ο Φούλερ ήταν ολίγον τι… εκκεντρικός. Φορούσε τρία ρολόγια για να βλέπει την ώρα σε διαφορετικές ζώνες καθώς μετακινούνταν ανά την υφήλιο, ενώ επί πολλά χρόνια κοιμόταν μόλις δύο ώρες κάθε βράδυ, συνήθεια που ονόμαζε ως «Dymaxion sleep».
Τελικά αναγκάστηκε να την αφήσει, γιατί οι συνεργάτες του δεν άντεχαν τα περίεργα ωράριά του.
Επίσης, κρατούσε λεπτομερή ημερολόγια από τη ζωή του, από το 1915 μέχρι το 1983, τα οποία ενημέρωνε με θρησκευτική ευλάβεια κάθε 15 λεπτά.
Όλα μαζί φτάνουν τα 82 μέτρα σε ύψος και βρίσκονται στο πανεπιστήμιο Stanford.
3. Ο άστεγος μαθηματικός με τις 1.500 εργασίες
Ο Paul Erdős ήταν ένας ούγγρος θεωρητικός, ο οποίος αφιερώθηκε στην επιστήμη του σε τέτοιο βαθμό, που δεν παντρεύτηκε ποτέ και εμφανιζόταν απροειδοποίητα με τη βαλίτσα του στα σπίτια των συναδέλφων του λέγοντάς τους: «Το μυαλό μου είναι ανοιχτό». Μετά συγκεντρωνόταν στις εργασίες του για την επόμενη ημέρα ή δύο και συνέχιζε στην επόμενη.
Στα τελευταία του χρόνια έπινε πολλούς καφέδες και έπαιρνε χάπια καφεΐνης και αμφεταμίνες για να παραμένει ξύπνιος και να ασχολείται με τα μαθηματικά επί 19-20 ώρες την ημέρα.
Δημοσίευσε περίπου 1.500 σημαντικές μελέτες και μέχρι σήμερα οι μαθηματικοί συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τη φράση «αριθμός Erdős», για να περιγράψουν «τη ‘συλλογική απόσταση’ μεταξύ ενός ατόμου και του μαθηματικού Erdős, όπως μετράται από την πατρότητα των μαθηματικών εργασιών».
Η ιδέα του αριθμού Erdős δημιουργήθηκε από φίλους του ως χιουμοριστικό φόρο τιμής στην τεράστια παραγωγή του Erdős, ο οποίος ένας από τους πιο παραγωγικούς συγγραφείς μαθηματικών εργασιών, αναφέρει η Wikipedia.
2. Ο φυσικός που του άρεσαν τα κορίτσια του Λας Βέγκας
Ο Ρίτσαρντ Φάινμαν ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς και διάσημους φυσικούς του 20ου αιώνα. Συμμετείχε στο «Manhattan Project», μια απόρρητη προσπάθεια από τους Αμερικανούς να κατασκευάσουν μια ατομική βόμβα.
Ο ίδιος όμως επειδή βαριόταν, λέγεται ότι περνούσε το χρόνο του ανοίγοντας κλειδαριές και χρηματοκιβώτια, για να δείξει πόσο εύκολο ήταν να «σπάσει» κανείς τα συστήματά τους.
Επιπλέον, ενώ εργαζόταν επάνω στη θεωρία που του «χάρισε» τελικά ένα βραβείο Νόμπελ (θεωρία της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής), συνήθιζε να βγαίνει έξω με showgirls του Λας Βέγκας, έμαθε άπταιστα τη γλώσσα των Μάγια, την τεχνική τραγουδιού Tuvan και εξήγησε πώς σημειώθηκε η έκρηξη στο διαστημόπλοιο Challenger το 1986.
1. Τα ογκώδη έπιπλα, τα ροζ νύχια και η μανία με το γράψιμο
Ο βρετανός μαθηματικός και ηλεκτρολόγος μηχανικός Oliver Heaviside ανέπτυξε περίπλοκες μαθηματικές τεχνικές για να αναλύσει ηλεκτρικά κυκλώματα και να λύσει διαφορικές εξισώσεις.
Ένας από τους φίλους του τον αποκαλούσε «ιδιότροπο πρώτης τάξεως». Κι αυτό γιατί ο Heaviside είχε επιπλώσει το σπίτι του με γιγαντιαίους γρανιτένιους όγκους, έβαφε τα νύχια του ροζ, περνούσε μέρες ολόκληρες πίνοντας μόνο γάλα και ίσως έπασχε και από υπεργραφία, μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει μια ακατανίκητη λαχτάρα για να γράφει.
newsbeast.gr
|
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.