Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Αυτά είναι τα μέρη του κόσμου όπου ζουν οι "μάστορες" του ύπνου

Φέρε στο νου σου πώς νιώθεις μετά από μια μέρα με ελάχιστο ύπνο. Κάνε το αντίστοιχο με μια μέρα που έχεις φροντίσει να κοιμηθείς καλά. Ποιες είναι οι διαφορές στην υπόλοιπη μέρα σου;
Η στέρηση του ύπνου δεν συμβάλλει μόνο σε σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, αλλά κάνει μέγα κακό και στην ψυχολογία μας. Σημαντικό είναι το πλήγμα και στην ανθρώπινη παραγωγικότητα, αν σκεφτείς ότι, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη, περίπου 63 εκατομμύρια δολάρια ετησίως ισοδυναμούν με χαμένη παραγωγικότητα στις Η.Π.Α, όπως διαβάζουμε στην www.huffingtonpost.com. Κι όλα αυτά γιατί σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί πολίτες κοιμούνται πολύ λιγότερο από τις 7 συνιστώμενες ώρες κάθε μέρα.
Φυσικά, υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις. Τα μέρη όπου έχουν συνειδητοποιήσει από νωρίς τη σπουδαιότητα του ύπνου και του δίνουν προτεραιότητα στην καθημερινότητά τους. Ναι, είναι και  η Ικαρία μέσα σε αυτά!
Ο ικαριώτικος τρόπος

Οι Νew York Times παρομοίασαν την Ικαρία με το μέρος όπου οι άνθρωποι "ξεχνούν να πεθάνουν". Κι αυτό δεν το λες και υπερβολή μιας και οι άντρες κάτοικοι είναι πολύ πιθανό να ζήσουν πάνω από 90 χρόνια, κάτι που ξεπερνά τον μέσω όρο πολλών χωρών του κόσμου ως και τέσσερις φορές. Ένα από τα μυστικά της μακροζωίας είναι σίγουρα και ο ύπνος και μάλιστα ο μεσημεριανός, τον οποίο  οι κάτοικοι του νησιού έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους. (Μήπως να μετακομίζαμε;)







 





Η πόλη της Γερμανίας που ξέρει να κοιμάται

Η γερμανική πόλη Bad Kissingen και οι 20.000 μόνιμοι κάτοικοί της προσπαθούν να επαναφέρουν στην καθημερινότητά τους τον φυσικό κύκλο του ύπνου. Πώς το καταφέρνουν; Εδώ και λίγο καιρό, έχουν ξεκινήσει τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων όλων των πολιτών, η οποία διαχωρίζει την κατηγορία του ύπνου τους -αν δηλαδή, κατά μέσο όρο κοιμούνται νωρίς ή αν δεν μπορούν να κλείσουν μάτι- και την εντάσσει στην ανάλογη κατηγορία. Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα, η γερμανική πόλη σκοπεύει να δημιουργήσει μέτρα που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες ύπνου των ατόμων, όπως η προσαρμογή του χρόνου που πρέπει να πηγαίνουν στα σχολεία αλλά και στους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες  "Οι άνθρωποι, με αυτό το μέτρο, θα είναι πιο δημιουργικοί, πιο ευτυχισμένοι και θα έχουν περισσότεροι ενέργεια. Σίγουρα όλο αυτό θα παίξει τεράστιο ρόλο και στην ψυχολογία τους αλλά και στη γενικότερη υγεία τους".
Για έναν ύπνο στο Μεξικό

Την τέχνη του ύπνου την ξέρουν καλά και οι κάτοικοι του Μεξικού, έχουν όμως τα "μυστικά" τους. Κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης εβδομάδας οι Μεξικανοί καταφέρνουν να κοιμούνται κάτα μέσο όρο επτά ώρες και τρία λεπτά, χρόνος που ξεπερνά ποσοστιαία τις ώρες ύπνου των κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας. Στα μυστικά που λέγαμε παραπάνω, ίσως παίζει ρόλο το γεγονός ότι το 61% των Μεξικανών φέρνουν τη μουσική στην κρεβατοκάμαρά τους, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα χαλαρωτικό περιβάλλον, ενώ το 82% στρώνουν το κρεβάτι τους κάθε μέρα. Έτσι, υποστηρίζουν ότι "νιώθουν πιο οικείο το χώρο του υπνοδωματίου από κάθε άλλο μέρος του σπιτιού".
Ύπνος στα γρήγορα στο Τόκιο

Κι όμως, το Τόκιο κερδίζε μια θέση στη λίστα της www.huffingtonpost.com. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία υπεύθυνης για τον Ύπνο, για το 2013 οι γυναίκες από την Ιαπωνία (δεν ξέρουμε γιατί όχι και οι άντρες) βγήκαν πρωταθλήτριες στις ώρες του μεσημεριανού ύπνου, παρόλο που στο βραδινό κομμάτι στερούνται των  πολλών ωρών. Ίσως γι'αυτή τους την πρωτιά παίζει μεγάλο ρόλο μια από τις ασυνήθιστες υπηρεσίες της μεγαλουπόλης του Τόκιο που έκανε την εμφάνισή της την περασμένη χρονιά, η οποία είναι ειδικά καφέ που προσφέρονται για ολιγόλεπτους μεσημεριανούς... ύπνους. Πληρώνουν οι κάτοικοι ένα μικρό ποσό για κάθε 10λεπτο ύπνου και βγαίνουν από κει φρεσκαδούρες.
Αν δεν κοιμούνται καλά στην Ιατρική Σχολή (του Χάρβαρντ), πού αλλού;

  Εδώ και δεκαετίες, η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη είναι στην πρώτη γραμμή έρευνας του ύπνου, μιας και όχι μόνο διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους επιστήμονες στον τομέα της επιστήμης του ύπνου, αλλά ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει νέες τεχνολογίες και θεραπείες που έχουν βελτιώσει τη ζωή των χιλιάδων ανθρώπων. Θα ήταν λοιπόν δυνατό να μην κοιμούνται καλά οι άνθρωποι που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τα οφέλη του ύπνου; Σοφά τα λέει και ο Russel Sanna, διευθυντής του  Τμήματος Ιατρικής του Ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ: "Μαζί με τη διατροφή μας και την άσκηση, ο ύπνος είναι βασικός πυλώνας της υγείας μας. Όσο πιο νωρίς το συνειδητοποιήσουμε, τόσο το καλύτερο".

cosmo.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com