Είτε
είστε άντρας είτε γυναίκα, η τριχόπτωση μπορεί να χτυπήσει και τη δική
σας πόρτα. Δείτε, τι μπορεί να φταίει και αντιμετωπίστε το έγκαιρα.
Τρόποι αντιμετώπισης της απώλειας της τρίχας υπάρχουν διάφοροι, κάποιοι με αποτέλεσμα, κάποιοι χωρίς, καθώς η τελική έκβαση της θεραπείας εξαρτάται, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, από την αιτία που έχει προκαλέσει εξαρχής την αλωπεκία.
1. Σωματικό άγχος
Οποιοδήποτε είδος σωματικού τραύματος, όπως είναι ένα τροχαίο ατύχημα, ένα χειρουργείο ή μια σοβαρή ασθένεια, είναι λόγοι για να παρουσιάσει κάποιος τριχόπτωση. Τα μαλλιά έχουν ένα συγκεκριμένο κύκλο ζωής κατά τον οποίο αναπτύσσονται, παραμένουν στη θέση τους και στη συνέχεια πέφτουν. Ένα στρεσογόνο συμβάν ωστόσο, καταφέρνει να διαταρράξει αυτόν τον κύκλο, επιταχύνοντας την πτώση της τρίχας.
Σε αυτή την περίπτωση η απώλεια των μαλλιών γίνεται αισθητή 3-6 μήνες, μετά το τραυματικό συμβάν, ενώ μόλις το σώμα επανακτήσει τις δυνάμεις του, μειώνεται και εξαφανίζεται η τριχόπτωση, ενώ η τρίχα απανακτά τη δύναμή της.
3. Έλλειψη πρωτεΐνης
Όταν το σώμα δεν λαμβάνει ικανές ποσότητες πρωτεΐνης, τότε θα αρχίσει να κόβει τις παροχές της σε δευτερεύουσες λειτουργίες, όπως είναι τα μαλλιά, για να έχει αρκετή πρωτεΐνή για τα ζωτικά όργανα. Αυτού του είδους η τριχόπτωση συμβαίνει συνήθως 2-3 μήνες, αφού έχει μειωθεί η πρόσληψη πρωτεΐνης στον οργανισμό, αλλά όταν αρχίσετε πάλι να τρώτε ψάρια, κρέας και αυγά και θα αποκατασταθεί η υγεία των μαλλιών σας και η πυκνότητα της κόμης σας.
4. Συναισθηματικό άγχος
Μπορεί να μην έχει την ίδια ένταση, όπως το σωματικό άγχος, που αναφέρουμε στην αρχή, αλλά το συναισθηματικό άγχος, προερχόμενο για παράδειγμα από ένα διαζύγιο ή το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Τις περισσότερες φορές ωστόσο το συναισθηματικό άγχος δεν είναι η αφορμή για την τριχόπτωση, αλλά ο παράγοντας που την ενισχύει, όταν αυτή οφείλεται σε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.
5. Αναιμία
Σχεδόν μια στις δέκα γυναίκες, ηλικίας 20-49 πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία, η οποία είναι συνήθης ένοχος της απώλειας μαλλιών. Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα αντιμετωπίζεται εύκολα, με τη χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου και σχετικές οδηγίες από το γιατρό σας.
6. Υποθυρεοειδισμός Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας, παράγει λιγότερες ορμόνες, οι οποίες σχετίζονται με τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη και εξέλιξη του οργανισμού και αυτή η μειωμένη παραγωγή είναι που οδηγεί και ευθύνεται τελικά για την απώλεια των μαλλιών. Η επαναφορά της λειτουργίας του αδένα σε φυσιολογικά επίπεδα, επαναφέρει και την υγεία των μαλλιών.
7. Ξαφνική απώλεια βάρους
Η απότομη απώλεια βάρους είναι ακόμα ένα είδος σωματικού τραύματος που είναι ικανό να προκαλέσει αποδυνάμωση της τρίχας. Ακόμα και αν ήταν πρόθεσή σας αυτή απώλεια βάρους, διαταρράσονται οι ισορροπίες του σώματος, ενώ η τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από έλλειψη βιταμινών, που είναι μια από τις πιθανές συνέπειες της αλλαγής των διατροφικών σας συνηθειών. Σε κάθε περίπτωση δώστε λίγο χρόνο στον οργανισμό σας για να ανακάμψει και να επανακτήσει τις δυνάμεις του με τα νέα κιλά και διατροφικά δεδομένα.
8. Πολυκυστικές ωοθήκες
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, αφορά σε ανισορροπία των αρσενικών και θηλυκών ορμονών στο σώμα, ενώ η αυξημένη ποσότητα αρσενικών ορμονών οδηγεί στην εμφάνιση των κυστών με συνέπειες στον κύκλο της εμμηνόρροιας, στη γονιμότητα της γυναίκας, αλλά και στην αποδυνάμωση της τρίχας. Αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών με ανάλογη αγωγή, λύνει και το σχετικό πρόβλημα της τριχόπτωσης.
Περιποιείστε προσεκτικά τα μαλλιά σας, ακολουθείτε τις οδηγίες του κομμωτή σας και μην χρησιμοποιείτε το σίδερο μαλλιών περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα.
10. Ηλικία
Αν και δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική εξήγηση γιατί συμβαίνει, είναι πολύ συνηθισμένη η τριχόπτωση σε γυναίκες ηλικίας 50-60 ετών. Οι ειδικοί δεν μοιάζουν να έχουν καταλήξει σε μια ιδανική μορφή αντιμετώπισης, γι’ αυτό και οι περισσότερες γυναίκες καταφεύγουν σε αισθητικές λύσεις, όπως είναι οι περούκες και τα μαντήλια. Σε κάθε περίπτωση, προσέχετε την υγεία των μαλλιών σας από νεαρή ακόμα ηλικία, για να παραμένουν δυνατά, ακόμα και όταν περνάνε τα χρόνια.
clickatlife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.