Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

5 Μύθοι γύρω απο το αδυνάτισμα

Ζαχαρού Βέρα Διατροφολόγος
Ο Ιανουάριος σε λίγες μέρες τελειώνει και ξεκινά ο Φεβρουάριος, πράγμα που σημαίνει ότι και οι πιο αναποφάσιστοι έχουν πλέον σαν στόχο να χάσουν κάποια επίμονα κιλά, μέχρι το καλοκαίρι.
Και εκεί που ετοιμάζεσαι να κάνεις την περσινή δίαιτα, προσθέτοντας και κάνα δυο tips από το net, σκέφτεσαι.. γιατί ενώ προσπαθείς τόσο σκληρά να χάσεις τα επίμονα κιλά.., αυτά.. ξαναγυρνάνε!!
Το πρόβλημα λοιπόν είναι, ότι προσπαθείς να χάσεις βάρος με λάθους τρόπους και αυτό επειδή υπάρχουν διάφοροι μύθοι γύρω από το αδυνάτισμα, που γίνονται εμπόδιο στην απώλεια του βάρους σου.
 
Μύθος 1ος: Για όσο διάστημα καταναλώνεις υγιεινά τρόφιμα, οι θερμίδες δεν έχουν σημασία.
Τα ζυμαρικά, το ψωμί, οι κρούστες ολικής άλεσης, αποδίδουν ίδιες σχεδόν θερμίδες (ίσως και λίγο παραπάνω) σε σχέση με τα "κανονικά". Το ίδιο ισχύει με το καστανό και το λευκό ρύζι. Οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο, βοηθούν σημαντικά στην καλή λειτουργία της καρδίας αλλά προσδίδουν και αρκετές θερμίδες. Το κόκκινο κρασί και η μαύρη σοκολάτα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά αλλά εάν τα καταναλώνεις καθημερινά σε αλόγιστες ποσότητες, το πιο πιθανό είναι να αυξηθεί το σωματικό σου βάρος.
Συμπέρασμα: δώσε ιδιαίτερη προσοχή στις θερμίδες όλων των τροφίμων.
Μύθος 2ος: Εάν γυμνάζεσαι, μπορείς να φας όσο θέλεις.
Σκέψου αυτό:  τρως 2 μπισκότα τύπου cookies και παίρνεις περίπου 400 θερμίδες.. αλλά ένας μέσος άνθρωπος για να κάψει 400 θερμίδες, θα πρέπει να τρέξει ή να περπατήσει 6,5 χιλιόμετρα, που σημαίνει μια ώρα και κάτι σε διάδρομο γυμναστηρίου. Εκτός και αν γυμνάζεσαι σαν Ολυμπιονίκης!
Συμβουλή: Καλό είναι να προσέχεις πόσες θερμίδες καταναλώνεις και πόσες ξοδεύεις εάν θέλεις να χάσεις βάρος.
Μύθος 3ος: Όσο πιο γρήγορα χάσεις βάρος, τόσο το καλύτερο.
Πολλοί πιστεύουν ότι η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που χάνεις γρήγορα βάρος. Είναι της λογικής "Γιατί να περιμένεις να χάσεις 5 κιλά σε 6 μήνες ενώ μπορείς σε 2 εβδομάδες;" Η απάντηση είναι, ότι η ταχεία απώλεια βάρους δημιουργεί μακροχρόνια ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές στο σώμα σας, πράγμα το οποίο καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να διατηρήσετε το βάρος σας όσο σκληρά και αν προσπαθείτε.
Να θυμάστε:  Όσο πιο σταθερά και αργά μειώσεις το βάρος σου, τόσο πιο δύσκολα θα αυξηθεί! Μύθος 4ος: Οι μπάρες δημητριακών είναι χαμηλότερες σε ζάχαρη και λιπαρά σε σχέση με τις σοκολάτες και τα υπόλοιπα γλυκά.
Οι μπάρες δημητριακών ίσως να θεωρούνται μια υγιεινή εναλλακτική λύση της σοκολάτας, όμως ελέγχοντας τα συστατικά θα διαπιστώσεις ότι εκτός από τα δημητριακά, περιέχουν ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και κομματάκια σοκολάτας.
Είναι αλήθεια ότι είναι συνήθως χαμηλότερες σε λίπος απ’ ότι οι περισσότερες σοκολάτες (εκτός εάν περιέχουν ξηρούς καρπούς), αλλά συχνά περιέχουν ακριβώς ίδια ποσότητα ζάχαρης, η οποία αναγράφεται στα συστατικά ως σιρόπι ρυζιού, μαλτοδεξτρίνη, γλυκόζη, σιρόπι φρουκτόζης, μέλι, ακατέργαστη ζάχαρη ή φρουκτόζη.
Έξυπνο tip: Την επόμενη φορά λοιπόν που θέλεις να καταναλώσεις ένα υγιεινό σνακ, προτίμησε αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη ή 25γρ Παστέλι με μέλι
Μύθος 5ος: Εάν παραλείψω γεύματα θα αδυνατίσω.
Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι πεινασμένη και να σε οδηγήσει να φας περισσότερο απ’ ότι θα έτρωγες στο επόμενο γεύμα σου. Συγκεκριμένα υπάρχουν μελέτες που δείχνουν μια σχέση μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και την παχυσαρκία. Τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό, τείνουν να έχουν περισσότερα κιλά σε σχέση με αυτούς που τρώνε ένα υγιεινό πρωινό.
Διατροφικό tip: Επέλεξε τα γεύματα σου να περιλαμβάνουν μια ποικιλία από υγιεινές τροφές, όπως για παράδειγμα :
Για ένα γρήγορο πρωινό: προτίμησε βρώμη με γάλα χαμηλών λιπαρών ή μια φέτα πολύσπορο ψωμί με ταχίνι και μέλι ή ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με κυβάκια φρέσκων φρούτων.


fe-mail.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com