Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Δημόσια «Συγνώμη» Του Προέδρου Δημοκρατίας Της Γερμανίας Στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων Για Τα Θύματα Ναζιστικής Θηριωδίας (3 Οκτωβρίου 1943) .

Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος. 
 Φωτογραφία: Ζαχαρίας Τσελεκίδης.
 ΙΩΑΝΝΙΝΑ: «Επιθυμώ να αρθρώσω, αυτό που δράστες, αλλά και πολιτικά υπεύθυνοι τόσων πολλών χρόνων στη μεταπολεμική περίοδο δεν ήθελαν, ή δεν μπόρεσαν να προφέρουν, ότι δηλαδή τα όσα συνέβησαν εδώ ήταν κτηνώδης αδικία και με αίσθημα ντροπής και πόνου, ζητώ από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων "συγγνώμη"», είπε ευθαρσώς ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ, ζητώντας έτσι δημόσια “συγνώμη” στους απογόνους των θυμάτων της ναζιστικής...
θηριωδίας της 3ης Οκτωβρίου του 1943, στους Λιγκιάδες, αφού προηγουμένως κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων εκεί.

Οι δύο Προέδροι Ελλάδος και Γερμανίας με τις συζύγους τους στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων


 Κατά την ομιλία του, ο Γερμανός Πρόεδρος εμφανίστηκε συγκλονισμένος για τις «ληστείες, τις τρομοκρατικές πράξεις και τις δολοφονίες, που προήλθαν από μια χώρα, η οποία είχε μετατραπεί σε αδίστακτη δικτατορία».

 «Υποκλίνομαι ενώπιον των θυμάτων των φρικαλέων εγκλημάτων, που διαπράχτηκαν εδώ, αλλά και σε τόσους άλλους τόπους στην Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε:
 «Και όμως, σε τόπους, όπως αυτόν εδώ, νιώθω μια βαθιά αναστάτωση και μια διττή ντροπή, ντροπή γιατί άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα στον γερμανικό Πολιτισμό, μετατράπηκαν σε δολοφόνους. Ντρέπομαι και για το γεγονός ότι η δημοκρατική Γερμανία, από την περίοδο που βήμα-βήμα άρχισε να επεξεργάζεται το παρελθόν της με κριτικό πνεύμα, έμαθε τόσο λίγα και διδάχτηκε από την ενοχή της, αναφορικά με τους Έλληνες. 
Θα ευχόμουν τόσο πολύ εάν κάποιος που έδινε τότε εντολές, ή υπάκουε σε εντολές, είχε πει προ πολλού "ζητώ συγγνώμη" ή "μετανοώ" ή "λυπούμαι βαθύτατα για το γεγονός ότι υπάκουσα σε εγκληματικές εντολές". Είναι αυτές οι φράσεις, που δεν έχουν ειπωθεί, είναι αυτή η ελλιπής γνώση, που θεμελιώνουν μια δεύτερη ενοχή, αφού αποκλείουν τα θύματα από τη μνήμη».
Ονόματα εκτελεσθέντων στο μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων


«Υποκλίνομαι στα θύματα αυτού του κτηνώδους εγκλήματος. Το μήνυμα του παρελθόντος για τους ανθρώπους που ζουν σήμερα, δεν θέλουμε να το παραβλέψουμε. Σεβαστείτε και προστατέψτε τη ζωή και τα δικαιώματα του ανθρώπου».

 Με αυτές τις φράσεις στο βιβλίο της μαρτυρικής κοινότητας Λιγκιάδων ολοκλήρωσε ο Γερμανός πρόεδρος Γιοακίμ Γκάουκ την επίσκεψή του στον τόπο που στις 3 Οκτωβρίου του 1943 σφαγιάστηκαν από την 1η γερμανική μεραρχία ορεινών καταδρομών «Εντελβάις», 83 αμάχοι άνδρες, γυναίκες, γέροντες, παιδιά, έφηβοι αλλά και μωρά παιδιά, σε αντίποινα  της δολοφονίας του συνταγματάρχη Γιόζεφ Ζάλμιγκερ από αντάρτες.

Ο Γερμανός πρόεδρος έφτασε στους Λιγκιάδες λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Στάθηκε απέναντι από το μνημείο ακούγοντας το προσκλητήριο νεκρών και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.

 Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο κ. Γκάουκ δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και με συγκινεί βαθύτατα κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ότι με συνοδέψατε εδώ. Σήμερα σάς είμαι βαθύτατα υπόχρεος. Το γεγονός ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το παρελθόν, αποτελεί για μένα ένα από τα μεγάλα πράγματα, που απορρέουν από τη συμφιλίωση. Δείξατε, κ. Πρόεδρε, ότι η συμφιλίωση είναι δυνατή ακόμη και όταν η λύπη είναι βαθιά, γι αυτό τρέφουμε αίσθημα σεβασμού στο πρόσωπό σας. Γι' αυτήν τη συμφιλίωση, κ. Πρόεδρε, δεσμευτήκατε εσείς προσωπικά ουσιαστικά, είστε εσείς αυτή η συμφιλίωση».
Διαμαρτυρία για δικαιοσύνη και διεκδίκηση αποζημιώσεων


 Διαμαρτυρία κατοίκων του τραγικού χωριού των Λιγκιάδων
 Τη συγνώμη του Γερμανού προέδρου δεν δέχθηκε ο μοναδικός επιζών της θηριωδίας Παναγιώτης Μπαμπούσκας, λέγοντας πως γι’ αυτόν δεν αλλάζει τίποτα. «Δικαίωση είναι αυτό που ζητάω», ανέφερε.

Με την αποχώρηση του κ. Γκάουκ από τον χώρο της εκδήλωσης, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα σήκωσαν ένα πανό με τη φράση «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση» γραμμένη στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά και φώναξαν «Δικαίωση», ενώ στη συνέχεια τους δόθηκε η δυνατότητα να συναντήσουν τον Γερμανό πρόεδρο και να του εκφράσουν την ευχαρίστηση για το ότι έγινε μια αρχή και ακούστηκε μια ξεκάθαρη συγνώμη, με την υποσημείωση πως πρέπει να ακολουθήσει και η έμπρακτη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε το μέλος του Συμβουλίου Αριστομένης Συγγελάκης.

 Συγκεκριμένα, είπε πως πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις και να επιστραφούν το κατοχικό δάνειο και οι αρχαιολογικοί θησαυροί.
 
Διαβάστε τη συνέχεια στο epirus-ellas.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com