Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Jared Leto: ο βασιλιάς της μεταμόρφωσης

Με αφορμή την υποψήφια για Oscar ερμηνεία του στο 'Dallas Buyers Club', κάνουμε μια ανασκόπηση στη μουσική και κινηματογραφική καριέρα του πολυτάλαντου 42χρονου (ναι, 42χρονου) Αμερικανού
Ένας fashion-forward μακρυμάλλης ροκάς που κοσμεί τους τοίχους χιλιάδων έφηβων κοριτσιών ως frontman των (υπερβολικά ευνοημένων από το MTV) 30 Seconds To Mars και ταυτόχρονα ένας βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα ηθοποιός που στις  2 Μαρτίου θα διεκδικήσει το Oscar β' ανδρικού ρόλου για μια αναπάντεχα δυνατή ερμηνεία στο ρόλο μιας οροθετικής τραβεστί στο 'Dallas Buyers Club'. Αυτός είναι ο Jared Leto.
Για κάποιους, ο Leto εμφανίστηκε φέτος στην οσκαρική κούρσα από το πουθενά και πολλοί ήταν εκείνοι που δεν μπορούσαν να θυμηθούν καν προηγούμενους του ρόλους στο σινεμά.
"Ποιός είναι ο Leto; Αυτός που σπάσανε στο ξύλο στο 'Fight Club';"
"Ναι. Είχε παίξει και το junkie στο 'Requiem For a Dream'. Ήταν και στο 'American Psycho'.  Και είναι και τρσγουδιστής στους '30 Seconds To Mars'."
"Έλα ρε! Αυτός είναι; Και είναι τόσο καλός;"
Ε λοιπόν, ναι, ο Letο στο 'Dallas Buyers Club είναι τόσο καλός. Πειστικός, σε έναν ρόλο που εύκολα θα μπορούσε να αποδοθεί σαν καρικατούρα, συγκινητικός, αληθινός και πάρα μα πάρα πολύ αφοσιωμένος στο χαρακτήρα της Rayon. Εξάλλου, για το συγκεκριμένο ρόλο, ο Leto έχασε σχεδόν είκοσι κιλά και εκ των υστέρων παραδέχτηκε πως για μέρες ολόκληρες δεν έβαζε τίποτα στο στόμα του, προκειμένου να φτάσει στο στόχο του το συντομότερο.
 
Αυτή, βέβαια, είναι μόνο μία από τις φορές που υπέβαλε τον εαυτό του σε τέτοια δοκιμασία για χάρη κάποιου ρόλου. Ας ρίξουμε μια ματιά στην καλλιτεχνική του πορεία μέχρι σήμερα.
Η υποκριτική καριέρα του Leto ουσιαστικά ξεκίνησε όταν ανέλαβε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην τηλεοπτική σειρά 'My So-Called Life' στα μέσα των 90's και ο πρώτος του κινηματογραφικός ρόλος ήρθε με το σχετικά άγνωστο 'How To Make an American Quilt' (1995). Μέχρι το 2000 εμφανίστηκε σε άλλες δέκα ταινίες, με πιο αξιοσημείωτες ή/και εμπορικές το 'Thin Red Line', το 'Fight Club', το 'Girl, Interrupted', το 'American Psycho' και το 'Requiem For a Dream'.
Εκείνα τα πρώτα χρόνια, μία από τις ερμηνείες του που σχολιάστηκαν περισσότερο ήταν εκείνη στο 'Prefontaine' του 1997, στην οποία ενσάρκωσε τον αθλητή Steve Prefontaine. Προκειμένου να αποδόσει καλύτερα το ρόλο, ο Leto άρχισε να προπονείται συστηματικά, συνάντησε από κοντά τους συγγενείς και φίλους του Prefontaine και μεταμορφώθηκε πλήρως, έτσι ώστε να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στον αθλητή, αντιγράφοντας όχι μόνο την εμφάνισή του, αλλά και τον τρόπο ομιλίας, κίνησης και συμπεριφοράς.
 
Ακολουθώντας την ίδια μέθοδο προσέγγισης ρόλου, ο Leto αφοσιώθηκε απόλυτα στον Harry Goldfarb του 'Requiem for a Dream' (2000) του Darren Aronovsky, έχασε πάνω από 10 κιλά και βυθίστηκε τόσο στο χαρακτήρα που, όπως αργότερα ο ίδιος εξομολογήθηκε, η προσωπική του ζωή εκείνη την περίοδο πέρασε έντονη κρίση.
Στα 00's επικεντρώθηκε κυρίως στη μουσική  του καριέρα, ωστόσο ποτέ δεν απομακρύνθηκε από το χώρο του κινηματογράφου. Τα χρόνια που ακολούθησαν συνεργάστηκε με τον David Fincher στο 'Panic Room' και τον Oliver Stone στο 'Alexander', συμπρωταγωνίστησε με τον Nicolas Cage στο 'Lord of War' και έπαιξε επίσης στα 'Lonely Hearts', 'Chapter 27' και 'Mr Nobody'.
 
Για το ρόλο του στο 'Chapter 27', που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Sundance το 2007, ο Leto για άλλη μια φορά έφτασε τον εαυτό του στα άκρα. Προκειμένου να αποδόσει πιο πειστικά το δολοφόνο του John Lennon, Mark David Chapman, ο Leto πήρε 30 (!) κιλά και μάλιστα τόσο απότομα που για κάποιο διάστημα δεν μπορούσε να υποστηρίξει το βάρος του σώματός του και κυκλοφορούσε με αναπηρικό καροτσάκι.
 
Το 2012 δοκιμάστηκε για πρώτη φορά και στη σκηνοθετική καρέκλα, αναλαμβάνοντας την σκηνοθεσία του ντοκυμαντέρ 'Artifact' και το 2013, ήρθε στη ζωή του η Reyon του 'Dallas Buyers Club'.
Παράλληλα με την καθόλου ασήμαντη κινηματογραφική του καριέρα, ο Leto πρόλαβε να γίνει και emo superstar. Τους 30 Seconds To Mars τους έστησε ο ίδιος το 1998 μαζί με τον αδελφό του, Shannon. Με συνοπτικές διαδικασίες, το 2002 είχαν ήδη καταφέρει να κυκλοφορήσουν το debut album τους με τη Virgin και έφευγαν για περιοδεία με τους Incubus.
 
Πλέον μετρούν 4 δίσκους, των οποίων οι πωλήσεις έχουν ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, έχουν περιοδεύσει σε όλον τον κόσμο, έχουν παίξει σε μεγάλα φεστιβάλ, έχουν δώσει εκατοντάδες συνεντεύξεις και έχουν κερδίσει δεκάδες MTV Awards σε Ευρώπη και Αμερική, έχοντας υπάρξει συνολικά προτεινόμενοι για μουσικό βραβείο πάνω από 150 φορές.
 
Πέρα από την εμπορική τους επιτυχία και την απήχησή τους στους εφήβους, οι 30 Seconds To Mars είναι γνωστοί για τις φιλανθρωπικές και περιβαλλοντολογικές τους δράσεις, ενώ ο ίδιος ο Leto είναι ακτιβιστής, φανατικός vegan και ενεργά υπέρ της προστασίας των ζώων.
Πολυάσχολος και υπερδραστήριος (το 2012 η Fast Company τον συμπεριέλαβε στη λίστα της με τους 100 πιο δημιουργικούς ανθρώπους της showbiz) o Leto, παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια πρωταγωνιστεί σε διαφημίσεις, κάνει φωτογραφίσεις, σκηνοθετεί video clips, συμμετέχει σε start-ups και τρέχει σε διαμαρτυρίες.
Αν και είναι δύσκολο να διακρίνουμε ποιο από όλα αυτά τα πρόσωπα του Leto είναι το αληθινό, δεν μπορούμε παρά να τον χειροκροτήσουμε για το πώς έχει επιλέξει να εκφράζεται καλλιτεχνικά, μέσα από όλες αυτές τις συνεχείς και αδιανόητες μεταμορφώσεις και ετοιμάζουμε κερκίδα υποστήριξης στην 86η τελετή απονομής των Oscars στις 2 Μαρτίου.
Το 'Dallas Buyers Club' του Jean-Marc Vallée με πρωταγωνιστές τον Matthew McConaughey και τον Jared Leto προβάλλεται ήδη στις αθηναϊκές αίθουσες.
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com