Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Περιβόητοι κακοποιοί και ληστείες που έμειναν στην ιστορία

Στις τράπεζες είναι τα λεφτά!


Ο Willie Sutton ήταν ένας διαβόητος ληστής τραπεζών, ο οποίος γεννήθηκε το 1901 και πέθανε το 1980.
Σύμφωνα με τη Wikipedia κατά τη διάρκεια της εγκληματικής, 40χρονης «καριέρας» του κατάφερε να κλέψει συνολικά 2 εκατομμύρια δολάρια. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στη φυλακή, ενώ κατάφερε να αποδράσει τρεις φορές.

Ο Sutton έμεινε στην ιστορία, ωστόσο, χάρη σε μια φράση που του αποδίδεται (παρότι ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν την είχε πει ποτέ), όταν τον ρώτησαν γιατί λήστευε τράπεζες: «Γιατί εκεί είναι τα λεφτά»!

Έκτοτε, η αναφορά στο «νόμο του Sutton» σημαίνει πως, όταν προσπαθείς να εξηγήσεις ένα γεγονός, πρέπει να ξεκινήσεις από το οφθαλμοφανές.

Ποιες όμως είναι οι πιο διάσημες ληστείες τραπεζών, που… έμειναν στην ιστορία;

1. Great Northfield Minnesota Raid

Μπορεί η ληστεία να κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία, όμως σε αυτή συμμετείχαν μερικά από τα μεγαλύτερα «ονόματα» της εποχής: οι θρυλικοί ληστές Frank και Jesse James, οι Cole, Jim και Bob Younger, καθώς και τρεις ακόμη λιγότερο γνωστοί κακοποιοί.

Μεταφερόμαστε πίσω στο 1876, όταν η συμμορία έχει βάλει στόχο την τράπεζα Northfield's First National Bank, αφού έχει κάνει ένα «πέρασμα» από καμιά δεκαριά ακόμη πόλεις.

Ο ταμίας δε δέχτηκε να κάνει το χατίρι στους ληστές και να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, ένας περαστικός σήμανε το συναγερμό και οι κάτοικοι της πόλης σκότωσαν δύο από τους ληστές, ενώ οι υπόλοιποι κατάφεραν να διαφύγουν.
Μία εβδομάδα αργότερα, ένα απόσπασμα της χωροφυλακή σκότωσε ή αιχμαλώτισε τους υπόλοιπους, εκτός από τους αδερφούς James, οι οποίοι διέφυγαν στο Μισούρι.

Η λεία των ληστών ήταν μόλις 26,7 δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του neatorama.com.

2. Οι θησαυροί του Χίτλερ

Καθώς τα γερμανικά στρατεύματα προήλαυναν στην Ευρώπη, λεηλατούσαν τις τράπεζες των χωρών που έβρισκαν στο πέρασμά τους και μετέφεραν τα λάφυρα στην κεντρική τράπεζα Reichsbank στο Βερολίνο.

Όταν ο αμερικανικός στρατός πλησίασε τη γερμανική πρωτεύουσα, οι Γερμανοί έκρυψαν τα κλεμμένα λάφυρα σε ορυχεία κοντά στο χωριό Merkers.

Όμως δεν πρόλαβαν να τα μεταφέρουν ξανά από εκεί, προτού το χωριό περάσει στα χέρια των Αμερικανών.
Ο θησαυρός ήταν πραγματικό ανεκτίμητος: 55 κιβώτια με χρυσάφι, 8.198 μπάρες χρυσού και μερικοί… τόνοι πολύτιμων έργων τέχνης. Η συνολική αξία αυτού εκτιμήθηκε στα 520 εκατομμύρια δολάρια.

3. British Bank of the Middle East

Στις αρχές του 1976 η πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βυρηττός, βρισκόταν στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου.
Ομάδες ανταρτών από την Παλαιστίνη είχαν πάρει τον έλεγχο της πόλης και έβαλαν στόχο πολλές τράπεζες. Το μεγαλύτερο «στοίχημά» τους ήταν η τράπεζα British Bank of the Middle East. Για να καταφέρουν να μπουν μέσα στην τράπεζα, ανατίναξαν τον τοίχο μιας καθολικής εκκλησίας που βρισκόταν δίπλα σε αυτήν και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ειδικές κροτίδες για να ανοίξουν τα χρηματοκιβώτια.

Μέσα σε δύο ημέρες οι ληστές κατάφεραν να γεμίσουν φορτηγά με 20 έως 50 εκατομμύρια δολάρια σε χαρτονομίσματα, χρυσό, κοσμήματα, μετοχές και ομόλογα.

Δεν τα πήγαν και άσχημα!

4. Bank of France


Πόσοι Γάλλοι χρειάζονται για να ληστέψουν μια τράπεζα;

Τουλάχιστον 10, αν μιλάτε για τη ληστεία του 1992 στην Τράπεζα της Γαλλίας στην Τουλόν.

Χάρη σε πληροφορίες που κατάφεραν να αποσπάσουν από ένα τραπεζικό υπάλληλο, τα μέλη της συμμορίας απήγαγαν την οικογένεια ενός φρουρού και τον ανάγκασαν να ανοίξεις τις πόρτες της τράπεζας. Προκειμένου, δε, να είναι σίγουροι ότι θα είχαν την… αμέριστη συμπαράστασή του, έδεσαν στο σώμα του και εκρηκτικά.

Και τελικά πέτυχαν αυτό που ήθελαν!

Οι ληστές αφαίρεσαν τα βίντεο από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, άδειασαν 160 εκατομμύρια φράγκα (περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια) από τα θησαυροφυλάκια και… διέφυγαν με αρκετά βαν, συμπεριλαμβανομένου και ένα της τράπεζας.

Μέσα σε δύο μήνες τα περισσότερα μέλη της συμμορίας είχαν συλληφθεί, όμως αρκετοί «εξαφανίστηκαν» από προσώπου γης.

Τους πρόδωσε ο υπάλληλος της τράπεζας, που είχαν ως πληροφοριοδότη (όχι ο φρουρός).

Οι Αρχές κατάφεραν να επανακτήσουν λιγότερο από το 10% των κλεμμένων.

5. Trench Coat Job

Η ώρα ήταν περασμένη, όταν δύο άντρες με κουμπωμένες καπαρντίνες μπήκαν μέσα στην τράπεζα Seafirst Bank στο Lakewood της Ουάσινγκτον, προάστιο της Tacoma, πίσω στο 1997.

Βγάζοντας ένα όπλο, το ζευγάρι των ληστών έβαλε 160 κιλά χαρτονομισμάτων (περίπου 4,5 εκατομμύρια δολάρια) σε σάκους και… την «έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια»!

Η δουλειά δεν είχε γίνει από ερασιτέχνες.

Οι Ray Bowman και William Kirkpatrick ήταν πραγματικοί επαγγελματίες.

Για την ακρίβεια, ανάμεσα στο 1982 και το 1998, οι Bowman και Kirkpatrick εκτιμάται ότι λήστεψαν 28 τράπεζες σε όλη τη χώρα, αποκομίζοντας… λεία άνω των 7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν μόλις σε μία από αυτές υπήρξε πυροβολισμός, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανείς.
Παρότι συγκλήθηκε μια ειδική ομάδα του FBI για να τους εντοπίσουν, τελικά συνελήφθησαν από… χαζομάρα!

Τον Kirkpatrick σταμάτησε η αστυνομία για υπερβολική ταχύτητα το 1998 στη Νεμπράσκα. Στον έλεγχο του αυτοκινήτου οι αστυνομικοί βρήκαν τέσσερα πιστόλια, ψεύτικα σήματα, δύο μάσκες σκι και… 1,8 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά!

Ο Bowman δεν είχε πληρώσει το νοίκι σε ένα χώρο που χρησιμοποιούσε ως αποθήκη στο Kansas City του Μισούρι.

Όταν ο ιδιοκτήτης πήγε να τον ανοίξει βρήκε μέσα ένα μικρό οπλοστάσιο. Κάλεσε τις Αρχές και εκείνοι κατάφεραν να εντοπίσουν τον Bowman στο σπίτι του μερικές εβδομάδες μετά τη σύλληψη του Kirkpatrick.

Οι δυο τους καταδικάστηκαν το 1999, με τον Bowman να «τρώει» 24 χρόνια φυλάκιση και τον Kirkpatrick 15. 
newsbeast.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com