Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την οικονομική κατάσταση μιας χώρας;


Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την οικονομική κατάσταση μιας χώρας;Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωής σας δεν καταφέρατε να υλοποιήσετε τους στόχους σας; Το ερώτημα είναι εύλογο και η απάντηση μπροστά στα κουρασμένα μάτια σας. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πάσχει από αϋπνίες και έχει συμβεί και σε εσάς μετά από μία ημέρα έντονης εργασίας να προσπαθείτε να παραδοθείτε στην αγκαλιά του υιού της Νύχτας και του Ερέβους, τον Ύπνο. Η ποθητή στιγμή αυτή δεν έρχεται και εσείς απλά στριφογυρίζετε. Η κατάσταση αυτή, όπως θα προκύψει από την ανάλυση του άρθρου, είναι ικανή να επιφέρει μειωμένη λειτουργική ικανότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και να επηρεάσει την οικονομική κατάσταση μιας χώρας.
Πρόκληση ατυχημάτων
Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κατέδειξε ότι 1 στους 25 ανθρώπους παραδέχτηκε ότι αποκοιμήθηκε κατά την οδήγηση τον προηγούμενο μήνα. Για να το θέσουμε και υπό άλλη οπτική, περίπου το 15 έως 33% όλων των θανατηφόρων τροχαίων στις Ηνωμένες Πολιτείες προκλήθηκαν από την υπνηλία του οδηγού.
Η έλλειψη ύπνου αποβαίνει μοιραία για την οικονομία μιας χώρας
Μία άλλη έρευνα απέδειξε ότι το ποσοστό των εργαζομένων που βιώνει προβλήματα αϋπνίας στον εργασιακό του χώρο ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό τα αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας το 2008 βρέθηκε ότι μέσα σε ένα μήνα το 29% των εργαζομένων αποκοιμήθηκε ή παρουσίασε έντονη υπνηλία. Τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να ειδωθούν συγκριτικά με τα πορίσματα μίας άλλης μελέτης που διενεργήθηκε στην Αυστραλία, η οποία υπολόγισε το κόστος της αϋπνίας στο 0,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. Πράγματι, η έλλειψη ύπνου δρα αρνητικά στην οικονομία μιας χώρας. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Επιβράδυνση της νοητικής λειτουργίας
Ρωτήστε έναν φίλο σας γιατί δεν ήταν παραγωγικός στη δουλειά του μία συγκεκριμένη ημέρα. Η έλλειψη ύπνου φαίνεται συχνά να αποτελεί μία συχνή απάντηση. Αλλά γιατί όταν αποδοθεί η μείωση της παραγωγικότητας μιας χώρας στη μείωση του ύπνου να ηχεί ως μια αυθαίρετη και επιπόλαιη προσέγγιση της κατάστασης;
Οι περισσότεροι από τους σημερινούς εργαζομένους στηρίζονται στις πνευματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες για να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που ενδεχομένως ανακύπτουν. Εάν αυτοί δεν κοιμούνται αρκετά, ο λήθαργός τους και η κακή λήψη αποφάσεων είναι βέβαιο ότι θα βλάψει την οικονομία. Πράγματι, έρευνες δείχνουν πως η γνωστική αποδοτικότητα του ατόμου μειώνεται, όταν ο ύπνος είναι ανεπαρκής. Παρατηρείται εξασθένιση μνήμης, προσωρινές διαταραχές στην αντίληψη και δυσκολίες συγκέντρωσης. Παράλληλα, το άτομο είναι λιγότερο αισιόδοξο και λιγότερο κοινωνικό. Και οι συνέπειες αυτές να τονίσουμε δεν αφορούν αποκλειστικά την ακραία απώλεια ύπνου. Μελέτες δείχνουν ότι το να κοιμάται κανείς μόνο 6 ώρες το βράδυ ισοδυναμεί με την κατάσταση αϋπνίας δύο ολόκληρων βραδιών.
Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την οικονομική κατάσταση μιας χώρας;Παραμελώντας τον ύπνο μας
Εάν κανείς αλλάξει τις διατροφικές του επιλογές ή εντάξει την άσκηση στη ζωή του πρόκειται να αποκομίσει οφέλη μακροπρόθεσμα. Εάν όμως κοιμάται σωστά, τα οφέλη θα τα δει αύριο κιόλας. Γιατί λοιπόν έχουμε παραμελήσει τον ύπνο μας; Η έρευνα για το θέμα αυτό είναι ελλιπής και μόνο ορισμένες εικασίες μπορούν να το προσεγγίσουν.
Ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος αυτού μπορεί να ανακύψει από το γεγονός ότι υπερεκτιμάμε την ικανότητά μας να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου. Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι η θέλησή του θα τον κρατήσει σε εγρήγορση. Ή μπορεί να θεωρήσει ότι η καφεΐνη θα αντισταθμίσει την έλλειψη ύπνου. Το πρόβλημα αρχίζει να επιδεινώνεται από την κοινή πεποίθηση ότι ο χαμένος ύπνος μπορεί να αναπληρωθεί και είναι μία κατάσταση διαχειρίσιμη και ελεγχόμενη.
Η επιδείνωση της αϋπνίας κατά τα έτη 1976-2006
Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, το πρόβλημα πάντως φαίνεται να εξαπλώνεται. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που κοιμούνται περίπου 6 ώρες την ημέρα αυξήθηκε κατά 22% τη χρονική περίοδο από το 1975 έως το 2006. Μάλιστα, η τάση αυτή παρατηρήθηκε ιδιαίτερα στους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση. Η αιτιολογία του φαινομένου ανάγεται κατά κύριο λόγο στην τεχνολογία. Το σερφάρισμα στο διαδίκτυο και η χρήση κινητών τηλεφώνων ανθούν τις πρώτες πρωινές ώρες. Και όσο η τεχνολογία θα εξελίσσεται, το πρόβλημα θα επιδεινώνεται.
Ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε αυτό που ο Shakespeare είπε: «Ένας καλός νυχτερινός ύπνος έχει άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγικότητά μας και, το καλύτερο από όλα, μπορεί ακόμα να μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε τους στόχους μας».

 flowmagazine.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com