Λικέρ λεμονιού
ΥλικάΠλυμένες φλούδες από 12 λεμόνια (μόνο το κίτρινο μέρος)
1 λίτρο τσίπουρο
1 λίτρο νερό (ή λιγότερο για πιο δυνατό λικέρ)
700-800 γραμ ζάχαρη
Παρασκευή
- Σε γυάλινο βάζο 3 λίτρων, τοποθετείς στεγνές τις φλούδες του λεμονιού και το τσίπουρο.
- Κλείνεις το καπάκι και το φυλάς σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για δροσερό μέρος.
- Ετοιμάζεις σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη (βράζεις για 5 λεπτά και το αφήνεις να κρυώσει τελείως).
- Ανακατεύεις το σιρόπι με το μίγμα λεμονιού-τσίπουρου και αφήνεις άλλες 2 εβδομάδες στο βάζο).
- Σουρώνεις και τοποθετείς σε αποστειρωμένα μπουκάλια.
Μαρμελάδα λεμόνι
Υλικά15 λεμόνια
8 φλυτζάνια νερό
6 φλυτζάνια ζάχαρη
Παρασκευή
- Πλένεις τα λεμόνια και τα κόβεις ακτινωτά.
- Αφαιρείς τα κουκούτσια και τα μαζεύεις σε ένα κομμάτι τουλπάνι που στερεώνεις με βαμβακερή κλωστή (τα κουκούτσια περιέχουν πηκτίνη).
- Ψιλοκόβεις τα λεμόνια.
- Βάζεις όλα τα υλικά (και το πουγκί με τα κουκούτσια) στην κατσαρόλα, εκτός από τη ζάχαρη και σιγοβράζεις για μισή ώρα.Αν θέλεις, χρησιμοποιείς ένα μίξερ χειρός (beamer) για να λιώσεις το μίγμα των λεμονιών.
- Προσθέτεις τη ζάχαρη και σιγοβράζεις για άλλη μισή ώρα, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
- Έχεις βάλει τα βάζα στο φούρνο (150 βαθμούς για μισή ώρα) και με προσοχή γεμίζεις το ζεστό βάζο με τη ζεστή μαρμελάδα, σφραγίζεις το καπάκι και γυρνάς ανάποδα το βάζο. Το αφήνεις να κρυώσει τελείως και ελέγχεις αν το καπάκι έχει "τραβήξει προς τα μέσα". Αυτό σημαίνει ότι πέτυχε η κονσερβοποίηση.
Λεμονάδα
Υλικά500 γραμ χυμός λεμονιού
500 γραμ ζάχαρη
500 γραμ νερό
Παρασκευή
- Σιγοβράζεις το σιρόπι για 5 λεπτά και το αφήνεις να κρυώσει τελείως.
- Στύβεις τα λεμόνια, τα σουρώνεις και τα αναμιγνύεις με το σιρόπι.
- Φυλάς τη λεμονάδα σε γυάλινα μπουκάλια στο ψυγείο ή την κατάψυξη.
- Αραιώνεις 1 μέρος λεμονάδα με 2 μέρη νερό.
Παγάκια λεμονιού
Οι φλούδες των λεμονιών περιέχουν σχεδόν 10 φορές περισσότερες βιταμίνες από το χυμό του.- Στο μίξερ λιώνεις τις φλούδες από λεμόνι (αφού τις έχεις πλύνει πρώτα) μέχρι να γίνει ομοιογενής πολτός. Αν χρειαστεί προσθέτεις λίγο νερό ή χυμό λεμόνι.
- Γεμίζεις παγοθήκες και φυλάς στην κατάψυξη.
- Αν θέλεις στο μίγμα μπορείς να προσθέσεις αλάτι, ρίγανη, μαϊντανό ή βασιλικό ή όποιο άλλο μυρωδικό θέλεις.
- Χρησιμοποιείς τα παγάκια στο μαγείρεμα φαγητών και γλυκών.
Σκόνη λεμονιών
Κόβεις τις φλούδες σε λεπτές λωρίδες και αφήνεις στον ήλιο μέχρι να αποξηρανθούν πλήρως.Στο μίξερ (μούλτι) βάζεις τις φλούδες με λίγο αλάτι και τις ψιλοκόβεις όσο περισσότερο μπορείς. Φυλάς σε γυάλινο βάζο και χρησιμοποιείς τη σκόνη σε φαγητά και γλυκά ή ακόμα και σε υφασμάτινα σακουλάκια με αποξηραμένα βότανα για τις ντουλάπες και τα και τα συρτάριαΚαθαριστικό ενζύμου
Υλικά7 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά μαγιά (σκόνη)
2-3 κούπες κομμένες και πλυμένες φλούδες από λεμόνι
1 λίτρο νερό
Παρασκευή
- Βάζεις όλα τα υλικά σε πλαστικό μπουκάλι μεγαλύτερης περιεκτικότητας από τον όγκο των υλικών σου.
- Κλείνεις καλά το καπάκι και ανακινείς.
- Ξεβιδώνεις λίγο το καπάκι για να απελευθερώνεται το διοξείδιο που σχηματίζεται.
- Αφήνεις 2-3 εβδομάδες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος να γίνει η ζύμωση και ελέγχεις συχνά το μπουκάλι (αν φουσκώσει, ξεβιδώνεις ακόμα το καπάκι).
- Ανακινείς συχνά το μπουκάλι (βιδώνεις το καπάκι, ανακινείς, ξεβιδώνεις ελαφρά το καπάκι).
- Όταν ολοκληρωθεί η ζύμωση, σουρώνεις το μίγμα και τοποθετείς σε καθαρό μπουκάλι
Χρήσεις
Αναμιγνύεις 1 φλιτζανάκι του καφέ ένζυμο με 1 λίτρο νερό και το χρησιμοποιείς για τη γενική καθαριότητα του σπιτιού τζάμια, σφουγγάρισμα, τουαλέτες, δύσκολοι λεκέδες ρούχων, καθαρισμός πάγκων κουζίνας, πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, λίπασμα φυτών κλπ).
Πηγή: Μίλτος Σουλιώτης
ftiaxno.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.