Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Δεν συγκεντρώνεται για να διαβάσει! Τι να κάνω;

Συγκέντρωση σημαίνει "επικεντρώνω την προσοχή μου". Παιδιά και έφηβοι, συνηθισμένοι σε διαρκώς καινούργια ερεθίσματα, δυσκολεύονται σήμερα πάρα πολύ να συγκεντρωθούν, να παρακολουθήσουν το μάθημα στο σχολείο ή να τελειώσουν γρήγορα τις σχολικές εργασίες τους. Δυστυχώς όμως, χωρίς συγκέντρωση δεν επιτυγχάνεται μάθηση. Τι σε συμβουλεύει η ψυχολόγος Αναστασία Γκοτσοπούλου για να το αντιμετωπίσεις;


Το 40% των παιδιών αντιμετωπίζουν πρόβλημα συγκέντρωσης. Η προσοχή τους διασπάται εύκολα από τα μαθήματα, αφαιρούνται και χάνονται σε σκέψεις, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά η απόδοσή τους στο σχολείο. Είναι φανερά ανήσυχα, δεν μπορούν να καθίσουν στην καρέκλα, εργάζονται επιπόλαια, κινούνται νευρικά και πολλές φορές ενοχλούν στο μάθημα. Έχουν λίγη υπομονή, θέλουν τα πάντα την ίδια στιγμή και δεν μπορούν να πάρουν μια απόφαση, να θέσουν προτεραιότητες. Γι’αυτό δεν τους φτάνει ο χρόνος.

Η συγκέντρωση όμως είναι κάτι που μπορεί να μάθει κανείς. Ας δούμε πώς:

-Εξασφαλίστε ήσυχο. φωτεινό και οργανωμένο χώρο μελέτης. Οργανώστε με το παιδί σας ένα χρονοδιάγραμμα (πόσο χρόνο θα αφιερώσει σε ένα μάθημα, τα διαλείμματα, πότε μαθαίνει καλύτερα, μετά το φαγητό, το απόγευμα κτλ.) και ελέγξτε από κοινού το αποτέλεσμα της καθημερινής εργασίας του ώστε να μάθει να αξιολογεί μόνο του την επιτυχία ή όχι της δουλειάς του.

-Φτιάξτε με το παιδί σας μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να γίνουν και βοηθήστε το να ορίσει προτεραιότητες, τι είναι το πιο σημαντικό.

-Φροντίστε να χορταίνει τον ύπνο και να τρώει υγιεινά γεύματα τακτικά. Την ώρα που διαβάζει πρέπει να πίνει πολλά υγρά.

-Πριν από κάποια σημαντική εξέταση περιορίστε του στο ελάχιστο την ενασχόλησή του με ηλεκτρονικά μέσα!

-Δώστε έμφαση στο διάβασμα. Διεγείρει τον εγκέφαλο του παιδιού σας, εξασκεί τη σκέψη και ενισχύει τη συγκέντρωση. Το ίδιο ισχύει και για την ακρόαση. Γι’αυτό διαβάζετε στα παιδιά σας τακτικά, πριν τον βραδινό ύπνο-ξεκινώντας από την ηλικία των δύο ετών. Μην εγκαταλείψετε αυτή τη συνήθεια μέχρι να μάθουν να διαβάζουν μόνα τους.

-Δείξτε στα παιδιά σας πώς να επεξεργάζονται κείμενα από πλευράς κατανόησης, χρησιμοποιώντας μαρκαδόρους, χαρτί και μολύβι.

-Η απομνημόνευση ποιημάτων, κειμένων, τραγουδιών βοηθά τη συγκέντρωση.

-Οι εικόνες με την κρυμμένη φιγούρα, οι γρίφοι με εικόνες, τα παζλ, τα παιχνίδια λαβύρινθοι, οι ασκήσεις συνδυασμού εικόνων και αριθμών, οι εικόνες οφθαλμαπάτες, παιχνίδια όπως κρυπτόλεξα, memory, sudoku, scrabble οξύνουν το μάτι και την παρατηρητικότητα.

-Όλα τα παιχνίδια δεξιοτεχνίας όπως lego, σχοινάκι, λαστιχάκι, βόλεϊ, κρυφτό, κυνηγητό εξασκούν τον εγκέφαλο και την προσοχή.

-Η ικανότητα συγκέντρωσης είναι σημαντική όχι μόνο για το σχολείο αλλά και για την υπόλοιπη ζωή. Σε μεγάλο βαθμό, η βελτίωση του παιδιού βασίζεται στην οργάνωση της καθημερινής ρουτίνας. Η ζωή του πρέπει να αποκτήσει περισσότερο σύστημα.

-Δώστε στο παιδί σας στόχους που μπορεί να υλοποιήσει και δείξτε του εμπιστοσύνη στην πορεία. Η υπερπροστασία στέλνει στο παιδί το μήνυμα πως οι γονείς του δεν πιστεύουν στις ικανότητές του.

-Επομένως, πάνω από όλα δείξτε υπομονή, εμπιστοσύνη και ενθάρρυνση! Δείξτε στο παιδί ότι μπορεί να πετύχει κάτι. Είναι σημαντικό να νιώθει καθημερινά πως «ανεξάρτητα από το πόσα προβλήματα έχω στο σχολείο, οι γονείς μου πιστεύουν σε εμένα!»


Tlife.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com