Η Κλινική διαιτολόγος διαρτροφολόγος Γεωργία Καπώλη εξηγεί πως λειτουργεί το βιολογικό μας ρολόι στη διατροφή και τι συμβαίνει στο σώμα μας κάθε φορά που αλλάζουμε την ώρα που παίρνουμε κάθε γεύμα της ημέρας.
ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΣ ΡΟΛΟΙ
Όταν ο τυπικός καθημερινός ρυθμός λειτουργίας ενός οργανισμού διαταραχθεί, είναι πιθανόν να επηρεάσει και το μεταβολισμό. Ο οργανισμός σου έχει συνηθίσει να παίρνει το μεσημεριανό του σε μια συγκεκριμένη ώρα κι όταν τον ξαφνιάσεις, τρώγοντας σε ώρα που δεν έχει συνηθίσει, τότε το... ρολόι του αποδιοργανώνεται. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως επηράζεται ο μεταβολισμός και η λειτουργία των λιποκυττάρων στην πέψη της τροφής και της κατανάλωσης ενέργειας.
Λιπώδη κύτταρα και λεπτίνη: Τα λιπώδη κύτταρα συμβάλλουν όχι μόνο στην αποθήκευση και απελευθέρωση της ενέργειας, αλλά επίσης επικοινωνούν με τον εγκέφαλο για τη ρύθμιση της κατανάλωσης της ποσότητας της αποθηκευμένης ενέργειας μέσω της ορμόνης λεπτίνης. Η λεπτίνη που εκκρίνεται αυξάνει το μεταβολισμό και μειώνει την όρεξη.
Όταν δυσχεραίνεται η λειτουργία των λιποκυττάρων, δηλαδή δεν κρατάς σταθερό το πρόγραμμα διατροφής σου, το κέντρο όρεξης στον υποθάλαμο αποδιοργανώνεται με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση φαγητού, κυρίως τη νύχτα.
Το εσωτερικό σου ρολόι καίει το λίπος: Η αλλαγή στο βιολογικό ρολόι των λιποκυττάρων οδηγεί στην μείωση των επιπέδων πλάσματος των ω-λιπαρών οξέων {εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) & δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που έχουν συνδεθεί με την τόνωση του μεταβολισμού και τη διάσπαση λίπους.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
"Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το πώς θα αυξήσουμε το μεταβολισμό μας, όπως θαυματουργές τροφές (πχ ξινόμηλο, γκρειπ φρουτ), βιταμίνες, κλπ. Η αλήθεια όμως είναι ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να το καταφέρουμε" εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.
Δες λοιπόν παρακάτω μερικά έξπυνα tips για να κουρδίσεις άψογα το βιολογικό σου ρολόι και να χάσεις κιλά:
1. Οργάνωσε το Μενού της εβδομάδας. Ξέχνα τις ημέρες που άφηνες το φαγητό στην τύχη. Αν θέλεις να κάνεις καλή διατροφή και να μην βάλεις σε κίνδυνο το βιολογικό σου ρολόι πρέπει το πρόγραμμά σου να είναι γνωστό εξ' αρχής! Είναι απλό. Μπες στο TLIFE Recipes και διάλεξε όποιο μενού της εβδομάδας σου ταιριάζει. Αυτό θα είναι ο σύμβουλός σου για να ξέρεις τι θα μαγειρέψεις καθε μέρα!
2. Βάλε και το κινητό σου στο παιχνίδι. Το κινητό είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος να ξέρεις τι πρέπει να φας, στην ώρα που πρέπει να το καταναλώσεις. Το application oνομάζεται Food Planner και όχι μόνο θα κρατάει λίστα με τα γεύματα της ημέρας, αλλά θα γίνει και ο αγαπημένος σου τρόπος να ετοιμάζεις την shopping list για το super market, με όλα τα απαραίτητα για κάθε σου μαγειρική δημιουργία. Κατέβασε το application εδώ και ξεκίνα τη διασκεδαστική αυτοοργάνωση!
3. Μην ξεχνάς το ψάρι τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην απώλεια βάρους βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ενεργοποιώντας συγκεκριμένα γονίδια που συμβάλλουν στην οξείδωση του λίπους.
4. Κράτα αρχείο και από τα... υγρά! Ξέρεις πως πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά 8-10 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, καφές, ημίπαχο γάλα). Σύμφωνα με έρευνα, 500ml υγρών μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%.
5. Ξέχνα τις φήμες που σε συμβουλεύουν να μην φας τίποτα το βράδυ. Το θέμα δεν είναι να μην φας, αλλά τι θα φας... Ένα ισορροπημένο δείπνο μπορεί να περιλαμβάνει σαλάτα, ψωμί ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη -όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα ή μια ομελέτα - ένα λαχανικό, και ίσως ένα φρούτο για επιδόρπιο.
6. Κάνε το πρόγραμμά σου πιο... αθλητικό! Οι επιστημονικές παρατηρήσεις καταλήγουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αυξηθεί ο ρυθμός του μεταβολισμού είναι μέσα από την αυξημένη και συστηματική φυσική δραστηριότητα. Το πόσο θα αυξηθεί ο μεταβολισμός εξαρτάται από το είδος, την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. Μην ξεχνάς πως οι υπερκινητικοί άνθρωποι παχαίνουν λιγότερο.
7. Μην κάνεις πρόγραμμα με βάση τις συνήθειες των άλλων. Καλό το πρόγραμμα, αλλά πρέπει να ταιριάζει και στα δικά σου θέλω. Γι' αυτό από τώρα και στο εξής, διαμόρφωσε το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής ανάλογα με τις δικές σου ανάγκες. Αν για παράδειγμα η δουλειά σου απαιτεί να μένεις ξύπνια μέχρι αργά, δεν υπάρχει λόγος να μην τρως τίποτα ώρες πριν πέσεις στο κρεβάτι. Αν δυσκολεύεσαι να πάρεις το μεσημεριανό σου γιατί βρίσκεσαι ακόμη στη δουλειά, φρόντισε να τσιμπήσεις κάτι ελαφρύ και γρήγορο και προγραμμάτισε το βασικό σου γεύμα για το βράδυ.
tlife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.