Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Σουηδία: Πόσο κοστίζουν η επίσκεψη σε γιατρό και η εισαγωγή σε νοσοκομείο- Τι πληρώνουν οι ασθενείς για τα φάρμακα

Με αφορμή την κατάθεση, την Παρασκευή, στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ εν μέσω αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, και λίγα 24ωρα μετά την απόσυρση του εισιτηρίου των 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία- και την αντικατάσταση του με την αύξηση κατά 5 λεπτά στην τιμή των τσιγάρων- το "R" παρουσιάζει το σύστημα Δημόσιας Υγείας που ισχύσει στη Σουηδία, με τη βοήθεια του κ. Αργύρη Αργυρίου, Γενικού Ιατρού από την Καβάλα, ο οποίος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Lund της σκανδιναβικής χώρας.
Ειδικότερα, ο κ. Αργυρίου, αναφέρει ως παράδειγμα το τι ισχύει στο νομό του Jonkoping, διευκρινίζοντας ότι το πλαίσιο αλλάζει λίγο από Νομό σε Νομό αλλά σε γενικές γραμμές, η φιλοσοφία του παραμένει ίδια σε όλη τη Σουηδική Επικράτεια. Όπως σημειώνει, ό,τι ισχύει για τους Δημόσιους Ιατρούς που είναι η μεγάλη πλειοψηφία στην Σουηδία, ισχύει και για τους Ιδιώτες Ιατρούς που έχουν σύμβαση με το Σουηδικό Δημόσιο.

Στη Σουηδία υπάρχει ένα ενιαίο ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σύνταξης για όλους τους κατοίκους της χώρας, είτε αυτοί εργάζονται είτε όχι. Κάθε φορά που κάποιος θέλει να επισκεφτεί ένα Γενικό Ιατρό για εξέταση στο Κέντρο Υγείας κοστίζει 17 ευρώ. Επίσκεψη κατ´οίκον κοστίζει 34 ευρώ. 
swedishhospital090114
Κάθε ανανέωση παλιάς συνταγής κοστίζει 11 ευρώ. Αν θελήσει να πάει κανείς από μόνος του κατευθείαν στο Νοσοκομείο κοστίζει 34 ευρώ. Σε περίπτωση που ο Νοσοκομειακός Ιατρός θεωρήσει ότι ο Ασθενής δεν χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης αλλά πρωτοβάθμιας, μπορεί να παραπέμψει τον Ασθενή πίσω στο Κέντρο Υγείας . Αν όμως ο Ασθενής επισκεφτεί πρώτα τον Γενικό του Ιατρό και αυτός τον παραπέμψει επειγόντως στο Νοσοκομείο, τότε ο Ασθενής δεν πληρώνει τίποτε επιπλέον για την επίσκεψη του, παρά μόνο ότι κόστισε για να επισκεφτεί τον Γενικό Ιατρό (17 ευρώ).

Αν η παραπομπή στο Νοσοκομείο δεν είναι επείγουσα, κοστίζει στον Ασθενή επιπλέον 17 ευρώ. Στο φυσικοθεραπευτή ή τον εργοθεραπευτή του Κέντρου Υγείας η επίσκεψη κοστίζει 9 ευρώ. Σε περίπτωση που ο Ασθενής χρειάζεται κάτι απλό μπορεί να συμβουλευτεί και νοσηλεύτρια, κάτι που γίνεται δωρεάν.

Η περίθαλψη των παιδιών και των νέων κάτω των 20 ετών καθώς και των στρατευμένων είναι δωρεάν. Η παρακολούθηση των εγκύων από Μαία είναι δωρεάν. Το τεστ εγκυμοσύνης κοστίζει 11 ευρώ, όσο ένα τεστ Παπανικολάου ή μια μαστογραφία.

Η κάρτα ελευθέρας και το εισιτήριο

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Αργυρίου, αν για κάποιο λόγο ο Ασθενής δεν έχει να πληρώσει επί τόπου του στέλνουν λογαριασμό στο σπίτι. Αν αγνοήσει τον λογαριασμό, την επόμενη φορά που θα πάει στον Ιατρό θα του γίνει παρατήρηση.

Ο Ασθενής παίρνει απόδειξη κάθε φορά που πληρώνει για να επισκεφτεί Ιατρό ή άλλο νοσηλευτικό προσωπικό και αυτές τις αποδείξεις πρέπει να τις
κρατά (αν και αυτά καταγράφονται και στον υπολογιστή του Ιατρού).

swedishhospit090114
Μέσα στην διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους ένας Ασθενής μπορεί να πληρώσει για Ιατρούς, υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό και νοσηλίες μέχρι
και 125 ευρώ συνολικά. Από εκεί και πέρα βγάζει κάρτα ελευθέρας και μπορεί να επισκέπτεται τους Ιατρούς και το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό εντελώς δωρεάν για το ίδιο έτος.


Σε περίπτωση που γίνει εισαγωγή στο Νοσοκομείο, ο Ασθενής πληρώνει 11 ευρώ την ημέρα τις πρώτες δέκα ημέρες και μετά την δέκατη ημέρα 7 ευρώ ανά ημέρα.

Φυσικά, φακελάκια δεν υπάρχουν στη Σουηδία. Μπορεί π.χ. να κάνει κανείς εγχείρηση καρδιάς by-pass, να μείνει στο Νοσοκομείο 10 ημέρες, και να
πληρώσει συνολικά 110 ευρώ.

Φαρμακευτική περίθαλψη

Το κόστος των πρώτων 125 ευρώ για φάρμακα σε ένα ημερολογιακό έτος το επωμίζεται εξολοκλήρου ο ασθενής και από εκεί και πέρα πληρώνει όλο και
μικρότερη συμμετοχή. Και σε αυτή την περίπτωση κρατά τις αποδείξεις (αν και αυτά τα ποσά αποθηκεύονται επίσης στον υπολογιστή του
Φαρμακείου).


Αν μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος ο ασθενής ξεπεράσει συνολικά συμμετοχή 250 Ε για φάρμακα τότε παίρνει κάρτα ελευθέρας και για τα φάρμακα για το έτος αυτό. "Με το σύστημα αυτό αποθαρρύνονται οι Ασθενείς οι οποίοι απλώς είδαν φως στο Κέντρο Υγείας και μπήκαν...έτσι για να μετρήσουν την πίεσή τους...και έτσι αποφεύγεται ο άσκοπος συνωστισμός", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αργυρίου.
swedishhospita090114
Με το σύστημα αυτό, επίσης, παρακινείται έμμεσα ο Ασθενής να προστρέξει πρώτα στον Γενικό Ιατρό αντί να πάει στο Νοσοκομείο αφού είναι φθηνότερο
να επισκεφτεί τον Γενικό Ιατρό του.


Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ο Ασθενής σέβεται το Ιατρό και το έργο που αυτός επιτελεί (διότι ως γνωστόν ό,τι είναι δωρεάν δεν είναι καλό και μόλις
πάμε και πληρώσουμε για το ίδιο πράγμα τότε αμέσως αυτό μεταμορφώνεται και γίνεται καλύτερο....).


Με το ίδιο σύστημα, καλύπτεται τέλος και ένα μέρος της χρηματοδότησης των μονάδων Υγείας της χώρας, τα οποία έχουν δικό τους προϋπολογισμό.

Να τονισθεί βέβαια ότι στη Σουηδία όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα εγγυημένο κατώτατο εισόδημα από το κράτος (ανεξάρτητα αν έχουν εργαστεί ποτέ στην ζωή τους ή όχι) και αυτό το 2014 ανέρχεται γύρω στα 700 ευρώ το μήνα. Το κόστος ζωής στη Σουηδία και στην Ελλάδα είναι πλέον περίπου το ίδιο.
reporter.gr 


Πηγή:www.reporter.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com