Ο
καφές σήμερα είναι από τα δημοφιλέστερα ροφήματα στον κόσμο, αλλά δεν
είχε πάντα την ίδια αποδοχή. Ή μάλλον την είχε από το λαό, αλλά όχι από
τα ανώτερα κλιμάκια της κοινωνίας με αποτέλεσμα να έχουν υπάρξει αρκετές
φορές στην ιστορία που ο καφές αποτελούσε απαγορευμένο προϊόν. Ποιες
ήταν αυτές;
Ακολουθούν πέντε στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας, στις οποίες ο καφές όχι μόνο δεν εκτιμήθηκε, αλλά έγινε και ποινικό αδίκημα.
1. Μέκκα
Ο καφές απαγορεύτηκε στη Μέκκα του 1511, καθώς θεωρούνταν ότι έδινε τροφή στη ριζοσπαστική σκέψη και τις συναθροίσεις, αγχώνοντας τον κυβερνήτη ότι θα ενδυναμωθεί η αντιπολίτευσή του και θα οδηγηθεί η χώρα στην πτώση του καθεστώτος. Στη δε Ιάβα της Ινδονησίας, επίσης απαγορεύτηκε ο καφές, καθώς χρησιμοποιούνταν σαν τονωτικό από τις αιρέσεις των Σούφι για να διατηρούνται ξύπνιοι κατά τη διάρκεια των προσευχών στις κηδείες.
2. Ιταλία
Η Σουηδία απαγόρευσε όχι μόνο τον καφέ το 1746, αλλά και την οικοσκευή που συνοδεύει τον καφέ, προχωρώντας σε κατασχέσεις φλιτζανιών και πιάτων. Ο βασιλιάς Γουστάβος ο 3ος μάλιστα, υποχρέωνε τους καταδικασμένους σε θάνατο δολοφόνους να πίνουν καφέ, ενώ ήταν υπό ιατρική παρακολούθηση για να δουν πόσες κούπες θα έπιναν μέχρι να πεθάνουν από αυτό, μια έρευνα που μάλλον, θα πήρε πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί, προς όφελος των βαρυποινιτών.
4. Πρωσία
Το 1777, ο Μέγας Φρειδερίκος της Ρωσίας εξέδωσε μανιφέστο μέσω του οποίου διατυμπάνιζε την ανωτερότητα της μπίρας σε σχέση με τον καφέ. Το κύριο πρόβλημά του ήταν πως ο καφές επηρέαζε αρνητικά την κατανάλωση της μπίρας, προσπαθώντας να πείσει τους πολίτες της χώρας να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα ποτήρι μπίρα, ισχυριζόμενος μάλιστα, ότι ο ίδιος έτσι μεγάλωσε, ενώ ήταν υπέρμαχος της κατανάλωσης αλκοόλ το πρωί.
5. Κωνσταντινούπολη
clickatlife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.