Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Η Νότια Αφρική του Νέλσον Μαντέλα

Η μεγάλη ιστορία της γης όπου έζησε και προσέφερε το μεγάλο έργο του ο ηγέτης της αντίστασης στο απαρτχάιντ, με λίγα λόγια.

Με αφορμή τη διεθνή συγκίνηση που προκάλεσε ο θάνατος του «πατέρα της δημοκρατίας στη Νότια Αφρική» Νέλσον Μαντέλα, «φεύγουμε» για ένα γρήγορο ταξίδι στη Γη όπου έζησε και προσέφερε το μεγάλο έργο του ο ηγέτης της αντίστασης στο απαρτχάιντ.
Ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία ενός ολόκληρου λαού και έγινε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα κατά των διακρίσεων, γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1918, στο χωριό Mvezo της επαρχίας Τράνσκεϊ στη Νότια Αφρική.

Ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας της φυλής Thembu και ο πατέρας του, Gadla Henry Mphakanyiswa, ήταν ο αρχηγός του χωριού και ονόμασε τον γιο του Rolihlahla, που στη γλώσσα της φυλής σημαίνει «ταραχοποιός». Και ο μικρός Rolihlahla «τάραξε» όντως τα νερά της Νότιας Αφρικής του φυλετικού ρατσισμού, μερικές δεκαετίες αργότερα.

Η Νότια Αφρική βίωσε μια εντελώς διαφορετική εξελικτική πορεία από άλλα αφρικανικά έθνη, η οποία οφείλεται κυρίως στο ότι η μετανάστευση από την Ευρώπη πλησίασε επίπεδα που ποτέ δεν εμφανίστηκαν σε άλλες αφρικανικές κοινότητες, αλλά και στον μεγάλο ορυκτό της πλούτο, γεγονός που προσήλκυσε το ενδιαφέρον της Δύσης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου.
Έτσι, δημιουργήθηκε ένα πολυφυλετικό κράτος με τον μεγαλύτερο πληθυσμό εγχρώμων, Ευρωπαίων και Ασιατών σε όλη την Αφρική, με τους μαύρους να αποτελούν το 75% του συνολικού πληθυσμού.


Η Νότια Αφρική αναφέρεται μάλιστα συχνά ως «Έθνος Ουράνιο Τόξο» - όρος που επινοήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου και χρησιμοποιήθηκε από τον Νέλσον Μαντέλα ως μεταφορά για την περιγραφή της πολυπολιτισμικής απάντησης στον ρατσισμό και την ξενοφοβία της ιδεολογίας του απαρτχάιντ.

Ο φυλετικός διαχωρισμός στη χώρα άρχισε κατά την αποικιοκρατία και θεσμοθετήθηκε ως επίσημη πρακτική μετά τις γενικές εκλογές του 1948, οπότε και ο πληθυσμός της χώρας χωρίστηκε σε φυλετικές κατηγορίες και οριοθετήθηκαν συγκεκριμένες περιοχές διαβίωσης για την κάθε φυλή, κάτι που οδήγησε σε βίαιες μετοικήσεις. Διακρίσεις υπήρχαν στον τομέα της εκπαίδευσης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της διασκέδασης και άλλων δημοσίων παροχών και υπηρεσιών.

Οι νόμοι που καθόρισαν το απαρτχάιντ ως εσωτερική πολιτική του κράτους άρχισαν να φθίνουν το 1990, μετά από μακρό και βίαιο αγώνα της μαύρης πλειοψηφίας και ορισμένων λευκών, έγχρωμων και ινδών Νοτιοαφρικανών, με ηγετική μορφή εκείνη του Νέλσον Μαντέλα.
Ίχνη του απαρτχάιντ εντοπίζονται ακόμη, στη δεκαετία του 2010, στην κοινωνία και την πολιτική σκηνή της Νοτίου Αφρικής.

Σήμερα, αν και με μεγάλη εγκληματικότητα και προβλήματα, η Νότια Αφρική αποτελεί ενδιαφέροντα ταξιδιωτικό προορισμό. Ιδιαίτερα το Cape Town,  πρωτεύουσα της χώρας από την άποψη της νομοθετικής εξουσίας (είναι η έδρα της Βουλής) και πόλη του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, είναι μία από τις πιο ελκυστικές πόλεις του κόσμου, με εντυπωσιακές παραλίες, αμπελώνες, αλλά και με το βουνό Table να δεσπόζει πάνω από τον ιστό της.

Βρίσκεται στο νότιο άκρο της Αφρικής, στο σημείο όπου ο Ατλαντικός Ωκεανός συναντά τον Ινδικό και ξεχωρίζει για τη φυσική ομορφιά της. Το προστατευόμενο πάρκο του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας βρίσκεται 70 χλμ. νότια από το κέντρο της πόλης και αξίζει σίγουρα μία επίσκεψη από κάθε ταξιδιώτη.  
Πόπη Αθανασοπούλου
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com