Ο κόσμος της τέχνης και της μόδας θρήνησε το 2013 σημαντικούς εκπροσώπους του… Από τον Πίτερ Ο' Τουλ, τον Βιτόριο Μισόνι και τον Πολ Γουόκερ μέχρι τον Μιχάλη Ασλάνη, την Πόλυ Πάνου και τον Νίκο Φώσκολο...
Θυμόμαστε τις προσωπικότητες, που το αστέρι τους έσβησε για πάντα…
Νίκος Φώσκολος
(Νοέμβριος 1927 - Οκτώβριος 2013)
Γεννημένος στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου 1927, ο Νίκος Φώσκολος που πέθανε τις πρωϊνές ώρες της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου, σπούδασε πολιτικές επιστήμες αλλά ήδη από ηλικία 17 ετών είχε αρχίσει να γράφει με επιτυχία σύγχρονα αλλά και ιστορικού περιεχομένου ραδιοφωνικά δράματα. Το ντεμπούτο του, οι «Αστυνομικές ιστορίες» υπήρξε για τρία χρόνια μπεστ σέλερ και ακουγόταν από την πλειοψηφία των ελληνικών τρανζίστορ.
Αλλα θεατρικά έργα του είναι τα «Θηλιά στο σκοτάδι», «Μαρκησία του λιμανιού», «Σκέψου πριν αγαπήσεις», «Αρμένικο φεγγάρι» και «Μάρτυς κατηγορίας». Από τις ταινίες που ο Φώσκολος έγραψε, «Οι Αδίστακτοι» του Ντίνου Κατσουρίδη και «Ο πυρετός στην άσφαλτο» του Ντίνου Δημόπουλου απέσπασαν συνολικά έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ τρία κρατικά βραβεία κινηματογραφίας απέσπασε το «Κοντσέρτο για πολυβόλα».
Η μεγαλύτερη όμως διεθνής επιτυχία του ήταν όταν ένα σενάριό του, γραμμένο προτού αρχίσει ο ίδιος να σκηνοθετεί έγινε ταινία που προτάθηκε για το ξενόγλωσσο Οσκαρ: «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1966 ) του Βασίλη Γεωργιάδη.
Ο Φώσκολος που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούνταν από την υγεία του είχε λάβει διάφορες τιμητικές διακρίσεις. Από τους Λάιονς, από πάμπολλους δήμους, από την Ακαδημία Κορφιάτικων Βραβείων κ.α.
Τζέιμς Γκαντολφίνι
(Σεπτέμβριος 1961 – Ιούνιος 2013)
Ήταν, ίσως, ο πιο καλοκάγαθος και αγαπητός αρχιμαφιόζος της μικρής οθόνης. Επί έξι ολόκληρα χρόνια, κατάφερνε να καθηλώνει το κοινό του με την εξαιρετική του ερμηνεία -είχε κερδίσει τρία βραβεία Emmy- στο ρόλο του Τόνι Σοπράνο στη σειρά The Sopranos.
Ο Τζέιμς Γκαντολφίνι έφυγε από τη ζωή στα ξαφνικά, στα 51 του χρόνια… Κι ενώ βρισκόταν στη Ρώμη για διακοπές με την οικογένειά του, με αφορμή την εμφάνισή του στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Taormina της Σικελίας.
Άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Ιουνίου, στο μπάνιο της σουίτας 449 του ξενοδοχείου Boscolo Exedra Roma, ύστερα από καρδιακή προσβολή.
Αυτή την περίοδο, προβάλλεται στις αίθουσες η τελευταία του ταινία, το φιλμ Εκεί που δεν το περιμένεις.
Πόλυ Πάνου
(Οκτώβριος 1940 - Σεπτέμβριος 2013)
Μία από τις σημαντικότερες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, η Πολύ Πάνου, «σώπασε» για πάντα σε ηλικία 73 ετών, ενώ το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η ιστορία της ξεκινά όταν μαθήτρια ακόμα του δημοτικού, κάνει σκασιαρχείο από το σχολείο και πηγαίνει στα Ψηλαλώνια της Πάτρας, για να ακούσει τα καινούργια τραγούδια της εποχής.
Στην ηλικία των 10 ετών εντυπωσιάζει με τις φωνητικές ικανότητες, όταν στο μαγαζί όπου εμφανιζόταν ο Σταύρος Τζουανάκος, ανέβηκε στο πάλκο και τραγουδά το «Συλβάνα, Συλβάνα μου τρελή πεθαίνω για ένα σου φιλί».
Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε, το έγραψε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και είχε τίτλο «Πήρα τη στράτα την κακιά» (1952). Ακολούθησε το «Να πας να πεις της μάνας μου» (1956) του Γιώργου Ζαμπέτα.
Η Πόλυ Πάνου ήταν η πρώτη που τραγούδησε τα «Παιδιά του Πειραιά», που αργότερα έγινε μεγάλη επιτυχία και ήταν ο ίδιος ο Χατζιδάκις που την κάλεσε στο τηλέφωνο και της είπε: «Έχω, Πόλυ, γραμμένο ένα τραγούδι για σένα».
Βιτόριο Μισόνι
(1954 – Ιούνιος 2013)
Ο χαμός του συγκλόνισε τον κόσμο της μόδας κι όχι μόνο…
Ο Βιτόριο Μισόνι υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους μόδιστρους και διευθυντής μάρκετινγκ του ιστορικού ιταλικού οίκου Missoni.
Δεν ήταν κάποια ασθένεια, που τον οδήγησε στο θάνατο σε ηλικία 59 ετών, αλλά ένα τραγικό δυστύχημα…
Ήταν 4 Ιανουαρίου, όταν το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε ο διάσημος σχεδιαστής, η σύζυγός του, Μαουρίτζια Καστιλιόνι, και τρεις φίλοι τους, χάθηκε από το ραντάρ στο αρχιπέλαγος Λος Ρόκες. Χρειάστηκαν έξι μήνες για να εντοπιστούν τα συντρίμμια του, σε βάθος 70 μέτρων, βόρεια του Key Carenero, ανοιχτά της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, και άλλοι τέσσερις για να βρεθούν στις 17 Οκτωβρίου οι σοροί των πτωμάτων.
Ο Βιτόριο, από το 1996, είχε αναλάβει τα ηνία του οίκου, μαζί με τα δύο αδέλφια του, Άντζελα και Λούκα, ύστερα από την αποχώρηση του πατέρα τους, Οτάβιο και της μητέρας τους, Ροζίτα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Οτάβιο Μισόνι έφυγε, επίσης το 2013, από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, στις αρχές Μαΐου, χωρίς να μάθει ποτέ πως βρέθηκε τελικά η σορός του άτυχου γιου του.
Μιχάλης Ασλάνης
(Ιανουάριος 1951 - Αύγουστος 2013)
Ο ξαφνικός θάνατος του σχεδιαστή, στα τέλη Αυγούστου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Κολωνάκι, συγκλόνισε το χώρο της μόδας, αλλά και όσους τον γνώριζαν.
Ο Μιχάλης Ασλάνης γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1951 ενώ οι γονείς του κατάγονταν από τη Σμύρνη.
Σπούδασε στη σχολή Βακαλό στην Αθήνα σχέδιο και διακόσμηση.Ήταν από τους πρώτους Έλληνες σχεδιαστές που έφτιαξαν ατελιέ στο Κολωνάκι, το οποίο αργότερα μετέφερε στην Πλάκα.
Είχε ιδιαίτερη προβολή από τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τις δεκαετίες του '80 και του '90 και ιδιαίτερα την τηλεόραση καθότι ήταν ο πρώτος Έλληνας σχεδιαστής με διεθνή αναγνώριση καθώς είχε κάνει επιδείξεις στο εξωτερικό όπως στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, τη Μόσχα, το Μονακό, την Κύπρο και αλλού. Ήταν επίσης ιδιαίτερα αγαπητός σε παρουσιάστριες πρωϊνών τηλεοπτικών εκπομπών όπως η Ρούλα Κορομηλά και η Ελένη Μενεγάκη. Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας έγινε στόχος αρνητικής δημοσιότητας λόγω αποκαλύψεων που αφορούσαν την προσωπική του ζωή.
Σχεδίαζε αρχικά ρούχα υψηλής ραπτικής για γυναίκες αλλά σιγά-σιγά επεκτάθηκε και στο ανδρικό ένδυμα, στο εσώρουχο και στα είδη οικιακής χρήσης. Επίσης σχεδίαζε και επαγγελματικό ένδυμα όπως έκανε στην περίπτωση των εργαζομένων της Αττικό Μετρό και του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.
Το 2010 μετακόμισε στη Βραζιλία προκειμένου να κάνει καινούρια επιχειρηματική αρχή και να αποφύγει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά το εγχείρημά του αυτό δε στέφθηκε με επιτυχία και επέστρεψε στην Ελλάδα.
Το τελευταίο διάστημα της ζωής του αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα που ο ίδιος απέδιδε σε οικονομική απάτη πρώην συνεργάτιδών του.
Αυτοκτόνησε στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι στις 28 Αυγούστου 2013.
Πολ Γουόκερ
(Σεπτέμβριος 1973 – Νοέμβριος 2013)
Συγκλόνισε, σόκαρε, συγκίνησε… Ο αιφνίδιος θάνατός του βύθισε στη θλίψη την οικογένειά του, το Χόλιγουντ και τους εκατομμύρια θαυμαστές του ανά τον κόσμο.
Το λαμπερό χαμόγελο και το καταγάλανο βλέμμα του έσβησαν για πάντα στις 30 Νοεμβρίου, στην πόλη Σάντα Κλαρίτα, στην Καλιφόρνια, ύστερα από αυτοκινητιστικό ατύχημα.
Ο Πολ Γουόκερ, πρωταγωνιστής των ταινιών Fast & Furious –γύριζε το 7ο φιλμ, πριν πεθάνει- κάηκε ζωντανός, όταν η Πόρσε στην οποία επέβαινε συγκρούστηκε σε δέντρο και δευτερόλεπτα αργότερα, τυλίχτηκε στις φλόγες.
Μαζί του βρήκε τραγικό θάνατο και ο καλός του φίλος, Ρότζερ Ρόντας, οδηγός του οχήματος.
Ο 40χρονος ηθοποιός άφησε πίσω του τη 16χρονη κόρη του, Μίντοου Ρέιν –από τη σχέση του με τη Ρεμπέκα ΜακΜπρέιν- και την 23χρονη σύντροφό του, Τζάσμιν Πίλτσαρντ Γκόσνελ, με την οποία ήταν ζευγάρι επτά χρόνια.
Νίκη Τριανταφυλλίδη
(Νοέμβριος 1942 - Μάϊος 2013)
Σε ηλικία 71 ετών πέθανε η σπουδαία ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Νίκη Τριανταφυλλίδη, έπειτα από χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.
Όπως είχε η ίδια εκμυστηρευθεί πριν από λίγα χρόνια, η κατάσταση της υγείας της την υποχρέωνε να παραμένει στο σπίτι της, καθώς δυσκολευόταν να περπατήσει εξαιτίας της επιδείνωσης των χρόνιων ρευματισμών που επηρέαζαν τα οστά και κυρίως τα πόδια της.
Η Νίκη Τριανταφυλλίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942 και ήταν κόρη του συνθέτη Πάνου Τριανταφυλλίδη.
Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και τη Σχολή του Πέλου Κατσέλη και για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο σανίδι το 1963, με τον θίασο Αλέκας Κατσέλη στο Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα.
Στο θέατρο συνεργάστηκε με όλα τα "ιερά τέρατα", όπως τον Μινωτή ή την Λαμπέτη, ενώ συνεργάστηκε και με το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ, ενώ έγραψε και τα έργα Πάρτυ στο σπίτι της Ελισσάβετ Π., Ηχώ και νάρκισσος, Τρελή Ελένη, τα οποία παρουσιάστηκαν σε δική της σκηνοθεσία.
news.gr
σε λίγο το 2ο μέρος...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.