Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Κολοκύθα: 5 λόγοι για να την εντάξετε στη διατροφή σας

pumpkin

Η κολοκύθα είναι ένα από τα δώρα της φύσης το φθινόπωρο. Εκτός όμως, από ένα όμορφο διακοσμητικό στοιχείο που σηματοδοτεί την έλευση του φθινοπώρου αποτελεί και μια «υπερτροφή» με μεγάλη θρεπτική αξία.
Συγκεκριμένα:
1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Το πορτοκαλί της χρώμα προδίδει την υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, περιέχει διάφορες πολυφαινόλες όπως κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη -τα αντιοξειδωτικά αυτά προστατεύουν από διάφορες χρόνιες παθήσεις, από πρόωρη γήρανση και από διάφορες μορφές καρκίνου.
2. Περιέχει μέταλλα
Η κολοκύθα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και για τη μυική λειτουργία. Περιέχει, ακόμη, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και φώσφορο. Όλα αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό, το μυοσκελετικο και το νευρικό μας σύστημα.
3. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών
Ένα φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας δίνει περίπου 7γραμμάρια φυτικών ινών -δηλαδή καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες η οποία είναι 25γρ. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ προστατεύουν από κακοήθεια του γαστρεντερικού συστήματος.
4. Είναι πλούσια σε βιταμίνες
Περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α. Η βιταμίνη αυτή είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, του δέρματος, των οστών και των δοντιών μας. Επίσης η κολοκύθα περιέχει και άλλες βιταμίνες όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β2.
5. Είναι χαμηλή σε θερμίδες
Τα 100 γραμμάρια μαγειρεμένης κολοκύθας δίνουν μόλις 20 θερμίδες, ενώ δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Έτσι μπορεί να αποτελέσει μέρος της καθημερινής μας διατροφής χωρίς να ανησυχούμε για τη σιλουέτα μας. Επίσης, αποτελεί ιδανική επιλογή για απώλεια βάρους καθώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε φυτικές ίνες αυξάνει πιο γρήγορα το επίπεδο κορεσμού, με αποτέλεσμα να νιώθουμε χορτασμένοι πιο γρήγορα.
Πώς μπορείτε να απολαύσετε την κολοκύθα
Είτε σαν γλυκό είτε σαν φαγητό. Συγκεκριμένα, μπορείτε να φτιάξετε αλμυρή ή γλυκιά κολοκυθόπιτα, κέικ, κρέμες, κουλουράκια, να την κάνετε πουρέ και να προσθέσετε μέλι, κανέλα και δημητριακά ή να φτιάξετε σούπα βελουτέ, να τη μαγειρέψετε στη γάστρα με κρέας ή με λαχανικά στο φούρνο. Φυσικά, μην ξεχνάτε τους κολοκυθόσπορους που επίσης αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών.
pumpkin_soup

 Συμβουλές διατροφής από τη διατροφολόγο, Μαρία Γ.Σαρικά, για το dia-trofis.gr.

nez.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com