Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Τι είναι ο 38ος παράλληλος που χωρίζει την Βόρεια από την Νότια Κορέα- Ποια είναι η αιματοβαμμένη ιστορία που κρύβει

Αποτελεί την γραμμή η οποία χωρίζει δύο κράτη τα οποία επί της ουσίας συμβολίζουν τον Ψυχρό Πόλεμο: Η «δυτική» Νότια Κορέα και η «κομμουνιστική» Βόρεια Κορέα, των οποίων ο διαχωρισμός κρύβει όλη την διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης.
Το περιοδικό Economist, αναφέρεται σε άρθρο του στον 38ο παράλληλο που χωρίζει ένα έθνος σε δύο κομμάτια εξηγώντας από που πήρε την ονομασία του ως φυσικό σύνορο, αλλά και την αιματηρή ιστορία των συγκρούσεων που κρύβει:
«Ο 38ος παράλληλος, είναι ένας κύκλος γεωγραφικού πλάτους 38 μοιρών στο επίπεδο του Ισημερινού. Αυτή η γραμμή χωρίζει την χερσόνησο της Κορέας σχεδόν στα δύο αφήνοντας περίπου το 56% της περιοχής της Κορέας στη βόρεια μεριά. Το κανονικό σύνορο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, επεκτείνεται σε αυτόν τον κύκλο και τελειώνει βόρεια από αυτόν στην ανατολική ακτή. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι, αναφέρονται συχνά στα σύνορα των κρατών της Κορέας με το όνομα ''38ος παράλληλος''. Γιατί έχει κολλήσει αυτό το όνομα;», γράφει ο Economist και κάνει την ιστορική αναδρομή:
«Καθώς η Ιαπωνία όδευε προς ήττα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σύμμαχοι έπρεπε να αποφασίσουν τι να κάνουν με τις αποικίες της, συμπεριλαμβανομένης και της Κορέας. Είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο να τις ''λειτουργήσουν'' από κοινού σαν ''πλοίο'' εμπιστοσύνης, χωρίς ωστόσο να καθορίσουν τις ζώνες κατοχής. Η συντριβή της Ιαπωνίας τον Αύγουστο του 1945, επεσήμανε την ανάγκη για μια λύση. Μια πιθανή διαχωριστική γραμμή προτάθηκε από τους συνταγματάρχες Τσαρλς Μπόουνστιλ και Ντιν Ρασκ κατά τη διάρκεια μιας ολονύχτιας συνδιάσκεψης στις 10 Αυγούστου. Ηθελαν οι Αμερικανικές ζώνες να επεκταθούν μέχρι τουλάχιστον την Σεούλ, ωστόσο η πρόταση έπρεπε να γίνει αποδεκτή από την ΕΣΣΔ η οποία είχε μεταφέρει στρατεύματα στην Κορέα πολύ πριν τους Αμερικανούς. Ο Μπόουνστιλ σκέφτηκε πρώτος την ιδέα να θεωρηθεί μια γραμμή ως το σύνορο μεταξύ των περιοχών και λόγω έλλειψης χάρτη πρότεινε τον 38ο παράλληλο. Για μεγάλη τους έκπληξη οι Σοβιετικοί δέχθηκαν».
Ο πόλεμος της Κορέας και οι αιματηρές συγκρούσεις στον 38ο παράλληλο
«Η διαχωριστική γραμμή καταπατήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1950 όταν η Βόρεια Κορέα εισέβαλλε στο Νότο. Η ανακωχή υπογράφηκε στις 27 Ιουλίου του 1953. Στον πρώτο χρόνο του πολέμου, η ορμή της μάχης αυξανόταν και μειωνόταν δραματικά. Ωστόσο, ο 38ος παράλληλος παρέμεινε ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, ενώ αναφέρθηκε και από τα Ηνωμένα Εθνη ως σημείο υποχώρησης των Βορειοκορεατών. Ηταν επίσης σημαντικό για τον Μάο Τσε Τουνγκ ο οποίος συμμετείχε στον πόλεμο στο πλευρό της Βόρειας Κορέας με καταστροφικές συνέπεις, όταν τα Ηνωμένα Εθνη προχώρησαν βορειότερα από τον 38ο παράλληλο. Τον Ιούνιο του 1953, η δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών είχαν πάρει το πάνω χέρι διώχνοντας του Κινέζους πέρα από τον 38ο παράλληλο. Ωστόσο, οι πολιτικοί ηγέτες των ΗΠΑ ήθελαν να τους διώξουν ακόμη πιο μακριά στην περίπτωση που έχαναν την υποστήριξη των συμμάχων τους, χωρίς να δίνουν σημασία στον πρόεδρος της Νότιας Κορέας Σινγκμαν Ρι ο οποίος από καιρό επέμενε στην επανένωση της χώρας του. Μάλιστα, ένας από τους συνταγματάρχες του, αποκάλεσε τον 38ο παράλληλο ως ''εκείνη την καταραμένη γραμμή''».
Ο 38ος παράλληλος μετά τον πόλεμο της Κορέας
Μετά από δύο χρόνια συγκρούσεων και διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να μετατρέψουν την πρώτη γραμμή του μετώπου (τον 38ο παράλληλο) σε μία στρατιωτική διαχωριστική γραμμή χωρίζοντας τα δύο κράτη της Κορέας με μια αποκαλούμενη ''αποστρατικοποιημένη ζώνη'' η οποία εκτείνεται σε δύο χιλιόμετρα για κάθε πλευρά. Από τότε παραμένει το de facto σύνορο. Αντικατοπτρίζει το μέρος όπου οι δύο πλευρές σταμάτησαν να πολεμούν και όχι έναν κύκλο γεωγραφικού πλάτους. Ωστόσο θα ήταν δύσκολο να διαφωνήσει κανείς πως η επιλογή του συνόρου ήταν μια σύμπτωση. Οι δύο πλευρές ήταν πρόθυμες να σταματήσουν όταν ένιωσαν ότι το καθεστώς είχε επανέλθει. Και αυτό το αίσθημα αντανακλάται από την εγγύτητα τους σε αυτή την ''καταραμένη γραμμή''», γράφει ο Economist.
φωτογραφία: AFP
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com