Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Δυσανεξία στη γλουτένη: Μύθοι και Αλήθειες

Τι είναι;
Η δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλιώς κοιλιοκάκη είναι μία παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, που αποτελεί ουσιαστικά μια ανοσολογική απάντηση προκαλούμενη από την πρωτεΐνη των δημητριακών, η οποία ονομάζεται γλουτένη. Η γλουτένη είναι μία φυσική ουσία που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, τη βρώμη και το κριθάρι και οδηγεί με άμεσο τρόπο στην καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, δυσχεραίνοντας έτσι την ολοκλήρωση της σωστής πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Δεν πρόκειται λοιπόν για κάποιου είδους τροφική αλλεργία αλλά ουσιαστικά για αυτοάνοσο νόσημα που εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα όλων των ηλικιών από τη μέση βρεφική ηλικία.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Η δια βίου δίαιτα ελεύθερη γλουτένης σε συνδυασμό με σωστή διατροφή είναι η μόνη λύση ώστε ο βλεννογόνος του εντέρου να επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία και να επιτευχθεί μια φυσιολογική θρεπτική πρόσληψη για τα άτομα με κοιλιοκάκη. Στο καθημερινό διαιτολόγιο τέτοιων ατόμων, τρόφιμα όπως: το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα ζυμαρικά, προϊόντα με αλεύρι όπως ζύμες και πίτσες, μπισκότα, κρουασάν και κέικ πρέπει να αποφεύγονται. Αντί αυτών, προτείνεται η κατανάλωση ειδικών προϊόντων ελεύθερων γλουτένης τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο όπως επίσης και η ασφαλής κατανάλωση ρυζιού, πατάτας και καλαμποκιού (που δεν περιέχουν γλουτένη) ως βασική πηγή υδατανθράκων και συνεπώς ενέργειας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ασφαλή τρόφιμα, όπως επίσης τα επικίνδυνα ή τα απαγορευμένα καθώς και για διάφορες συνταγές και συμβουλές, μπορείτε να συμβουλευτείτε τo site της Ελληνικής Εταιρείας για την Κοιλιοκάκη (www.koiliokaki.com).

Τι ισχύει για τα τεστ δυσανεξίας;
Πολλοί από εσάς, θα έχετε ακούσει για τα τεστ δυσανεξίας και το αδυνάτισμα. Μέσω της προβολής τους, ακούγεται πως η ανίχνευση δυσανεξίας σε κάποιο τρόφιμο θα σας βοηθήσει να χάσετε γρήγορα κιλά, εφόσον βέβαια θα πάψετε να καταναλώνετε το εν λόγω τρόφιμο, το οποίο μπλοκάρει το μεταβολισμό σας με αποτέλεσμα να παχαίνετε. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη σε αυτήν τη θεωρία, της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και επιβλαβή για την υγεία. Αποκλείοντας από το καθημερινό μας διαιτολόγιο ένα ευρύ φάσμα τροφών και ομάδων τροφίμων μπορεί να προκληθούν σημαντικές διατροφικές ελλείψεις, ενώ η όποια αποτελεσματικότητα αυτών των προσεγγίσεων είναι εφήμερη και οφείλεται αποκλειστικά στο σημαντικό διαιτητικό περιορισμό που επιφέρουν, άρα και στις μειωμένες θερμίδες που αυτός συνεπάγεται. Συνεπώς, γίνεται ξεκάθαρο πως τα τεστ δυσανεξίας δεν έχουν καμία ισχύ όταν χρησιμοποιούνται για να μας δείξουν ποιες τροφές μας ‘παχαίνουν’ !! Χρήσιμα ωστόσο, μπορεί να αποδειχθούν όταν στοχεύουν στην ανίχνευση της δυσανεξίας στη γλουτένη ή τη λακτόζη.

Το τεστ δυσανεξίας στη γλουτένη είναι μία ταχεία, απλή και αξιόπιστη ανοσοχρωματογραφική εξέταση, για την ποιοτική ανίχνευση των αντι-γλιαδινικών αντισωμάτων που σχετίζονται με τη νόσο, σε δείγμα αίματος από την άκρη του δακτύλου. Ωστόσο, δεν υποκαθιστά την ιατρική διάγνωση και η επίσκεψη στο γιατρό σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος για ενδεχομένως περαιτέρω εξετάσεις, κρίνεται απαραίτητη.

Δάφνη Μπαλαφούτη
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc


manamia.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com