Ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός που συγκλόνισε τα δύο νησιά αλλά και τη γύρω περιοχή και ήταν από τους φονικότερους που έχουν γίνει ποτέ στον ελλαδικό χώρο -τουλάχιστον για όσους υπάρχουν επίσημα στοιχεία- ενώ προκάλεσε τεράστιες καταστροφές.
Ειδικότερα, στην Κεφαλλονιά, στο όρος Αίνος, έγιναν κατολισθήσεις ξεριζώθηκαν δέντρα και πολλά κτίσματα κατέρρευσαν. Υπάρχουν αναφορές ότι από το σεισμός βυθίστηκε μια αρχαία πόλη στα ΝΑ του νησιού. Συνέπεια του σεισμού ήταν και οι αρρώστιες και η φτώχεια από την καταστροφή των σιτηρών. Αναφέρονται επίσης πολλές καταρρεύσεις στο κάστρο του Αγ. Γεωργίου, στη Λειβαθώ, το Ληξούρι, το Αργοστόλι και το Ν.Α. άκρο του νησιού.
Ο σεισμός έγινε το ίδιο σχεδόν αισθητός στην Ιθάκη και στη Ζάκυνθο όπου όμως προκάλεσε λιγότερες καταστροφές.
Στις Στροφάδες νοτίως της Ζακύνθου οι τοίχοι της μονής γέμισαν ρωγμές και έπεσε ένας πύργος. Καπετάνιος πλοίου που έπλεε κοντά στη Κεφαλλονιά παρατήρησε έντονο κυματισμό της θάλασσας. Οι μετασεισμοί διήρκεσαν έως το 1637.
Το 1953
Η Κεφαλλονιά είχε το θλιβερό προνόμιο να γνωρίσει και το μεγαλύτερο σεισμό τον 20ο αιώνα. Στις 12 Αυγούστου 1953 σημειώθηκε η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση στην Ελλάδα τα τελευταία εκατό χρόνια, μεγέθους 7.2R.
Εκείνο το πρωί, στις 09:29 έγινε ένας σεισμός και μετά λίγη ώρα στις 11:20 άλλος ένας, οι οποίοι κατέστρεψαν εξολοκλήρου το Αργοστόλι και το Ληξούρι.
Ο απολογισμός ήταν 476 νεκροί, 2.412 τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές. «Σε σύνολο 33.000 σπιτιών που υπήρχαν τότε στα νησιά αυτά, υπήρξαν 27.659 καταρρεύσεις, σοβαρές υλικές ζημιές σε 2.780 σπίτια και ελαφρές σε 2.394 σπίτια», όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Οι σεισμοί της Ελλάδας» των κ. Βασίλη και Κατερίνας Παπαζάχου.
4news.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.