Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Ρεπορτάζ του Reuters: Ζωή με τον βασικό μισθό

Ένα αφιέρωμα στους ανθρώπους που καταφέρνουν να επιβιώνουν με τον βασικό μισθό στις χώρες τους δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters.

Το ρεπορτάζ είναι "γροθιά στο στομάχι" καθώς παρουσιάζει τα κοινά χαρακτηριστικά της φτώχειας, ανεξαρτήτως της χώρας όπου βρίσκεται κανείς: την χαμηλή ποιότητα ζωής, την έλλειψη ελπίδας, την πολλή κούραση με μικρές απολαβές και την ψυχική φθορά από τον αγώνα για επιβίωση.

Εκ μέρους της Ελλάδας συμμετέχει ο 24χρονος Δημήτρης Ζαρούλας που παίρνει τέσσερα ευρώ την ώρα.

Πρώτος στη λίστα βρίσκεται ο 27χρονος Αμερικανός, Χαβιέ Αλάβα, που εργάζεται σε συνεργείο αυτοκινήτων και πληρώνεται με οκτώ ευρώ την ώρα, δηλαδή για πενήντα ώρες δουλειάς παίρνει 374 δολάρια.
 




Δεύτερος ο 58χρονος Ντάι Γιουσένγκ που εργάζεται ως οδοκαθαριστής για μια εταιρεία που συνεργάζεται με τις δημόσιες αρχές στη Σανγκάη. Βγάζει 2,28 δολάρια την ώρα και συνήθως δουλεύει από τις 4 τα χαράματα ως τη μία το μεσημέρι, έξι ημέρες την εβδομάδα.

Ο ίδιος και η γυναίκα του νοικιάζουν ένα δωμάτιο 3 επί 4 σε μια φτωχογειτονιά κοντά στη δουλειά του.





Η τρίτη περίπτωση είναι αυτή της 29χρονης Σουζάνα Ντιμίτρι που εργάζεται στο Παρίσι ως δασκάλα, μοντέλο και part time περφόρμερ. Ο φακός του Reuters την απαθανατίζει ενώ περιμένει το τρένο που παίρνει για τη δουλειά, να χτενίζεται στο διαμέρισμά της στο Παρίσι και ενώ ποζάρει για μια ζωγράφο.





Ο 60χρονος Χόρχε που υποφέρει από κώφωση ζει στα προάστια του Μέξικο Σίτι και δουλεύει ως σερβιτόρος σε μία πουλκερία (πούλκε είναι ένα αλκοολούχο τοπικό ποτό) εδώ και 30 χρόνια.

Εργάζεται έντεκα ώρες την ημέρα και παίρνει 8 δολάρια την ημέρα. Ο μισθός του δεν του επιτρέπει να νοικιάσει σπίτι και ζει με την οικογένεια της γυναίκας του. Για να φτάσει στη δουλειά χρειάζεται δύο ώρες.





Η 44χρονη Γκαμπριέλα από τη Βουλγαρία είναι άνεργη εδώ και τρία χρόνια πρώην δημόσια υπάλληλος. Εργάζεται περιστασιακά σε δουλειές που της αναθέτει η υπηρεσία της σε αντάλλαγμα για επίδομα ανεργίας.

Ο άντρας της κάνει διάφορες δουλείες. Τα εισοδήματά τους είναι 1.200 δολάρια το μήνα, ενώ το ζευγάρι ζει στο σπίτι του με τα πέντε παιδιά τους, από τα οποία το ένα είναι παντρεμένο και έχει ένα παιδί.



Η 34χρονη βολιβιανή Ρουφίνα Κοντόρι, εργάζεται σε δύο δουλειές για να ζήσει. Μία από τις δουλειές της είναι καμαριέρα. Κερδίζει 170 ευρώ το μήνα.





Η Κλερ Μέισον από την Αυστραλία εργάζεται σε έναν παιδικό σταθμό και ζει με τον βασικό μισθό, δηλαδή 14,26 δολάρια την ώρα. Στα καθήκοντά της είναι το τάισμα, το άλλαγμα, το παιχνίδι και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τα μικρά.

Αφού πληρώνει για τη διατροφή της, για το τηλέφωνο, το πετρέλαιο και για να βγαίνει περιστασιακά, καταφέρνει να αποταμιεύει περίπου 20 δολάρια την εβδομάδα. Εικονίζεται στη δουλειά , ενώ ποζάρει επίσης με τον μισθό της.





Ο 24χρονος Δημήτρης Ζαρούλας ποζάρει για τον φωτογράφο του Reuters Γιάννη Μπεχράκη με φόντο τη Ακρόπολη. Σπούδασε δημοσιογραφία αλλά εργάζεται ως σερβιτόρος σε ψαροταβέρνα, όπου κερδίζει τέσσερα ευρώ την ώρα.

Ζει σε ένα σπίτι 90 τετραγωνικών, με δύο υπνοδωμάτια, με τους γονείς του και την 31χρονη αδελφή του, με την οποία μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο. Στη δουλειά του που είναι στο Παλαιό Φάληρο πηγαίνει με το τραμ.







Η 48χρονη Σουέλι Παές Αλεκρίν κλαίει βλέποντας τον μηνιαίο μισθό της. Ζει με την 11χρονη κόρη της που υποφέρει από εγκεφαλική παράλυση και χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Ζει με τον βασικό μισθό των 294 δολαρίων το μήνα, που παίρνει από την πρόνοια, μέσω προγράμματος για την καταπολέμηση της πείνας.




Φωτογραφίες και πληροφορίες από το Reuters

nooz.gr 
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com