Ειρήνη Λαλίδου
Στις
μέρες μας είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσει κάποιος πλαστές φωτογραφίες
-ας είναι καλά το Photoshop! Εξίσου εύκολο είναι ωστόσο να αποκαλυφθεί η
οποιαδήποτε κομπίνα μέσα σε λίγες ώρες.
Στον παρελθόν, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά… Η δημιουργία πλαστών φωτογραφιών απαιτούσε μεγάλη φαντασία και ταλέντο στην παραποίηση. Ταυτόχρονα, όμως, ήταν πολύ πιο δύσκολο να αποκαλυφθεί μία τέτοια απάτη, με αποτέλεσμα οι «πλαστογράφοι» να απολαμβάνουν δόξα ή ακόμα και πλούτη για τη σπάνια φωτογραφία τους.
Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τις πιο διάσημες φωτογραφικές απάτες που έκαναν αίσθηση:
Η πρώτη πλαστή φωτογραφία
Το 1830 διάφοροι εφευρέτες προσπαθούσαν να τελειοποιήσουν τη φωτογραφική διαδικασία. Ο Hippolyte Bayard μην καταφέρνοντας να κερδίσει τα εύσημα για τη δική του εφεύρεση, αποφάσισε να εκφράσει τα συναισθήματά του με την παραπάνω φωτογραφία, η οποία σύμφωνα με ιδιόχειρο σημείωμα του δείχνει την… αυτοκτονία του. Πρόκειται στην ουσία για μία στημένη φωτογραφία με τη συνοδεία μίας παραπλανητικής «λεζάντας», παρόλα αυτά αποτελεί την πρώτη απόπειρα φωτογραφικής παραποίησης της πραγματικότητας.
Το πνεύμα του Abraham Lincoln
Ο William Mumler παίρνει δικαιωματικά τον τίτλο του πρώτου φωτογράφου… φαντασμάτων, καθώς ήδη από το 1861 ανακάλυψε πως να «αιχμαλωτίζει» πνεύματα με το φωτογραφικό του φακό. Η ανακάλυψη έγινε φυσικά κατά λάθος, αλλά ο William γρήγορα αντιλήφθηκε τα οφέλη αυτής της πρακτικής και το έκανε επάγγελμα. Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε το πνεύμα του Lincoln να αγκαλιάζει τη γυναίκα του.
Ο Lincoln ως μάρτυρας
Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποτέλεσε έμπνευση για πολλές φωτογραφικές φάρσες. Μετά τη δολοφονία του το 1865, δεν επιτράπηκε σε κανένα φωτογράφο να φωτογραφήσει το νεκρό σώμα του Lincoln ή το φέρετρό του. Αυτό, βέβαια, δεν εμπόδισε κάποιους να κυκλοφορήσουν τις δικές τους εκδοχές…
Οι νεράιδες του Cottingley
Το 1920 κυκλοφόρησε μία σειρά φωτογραφιών που αποδείκνυε ότι οι νεράιδες υπάρχουν στ’ αλήθεια. Τις φωτογραφίες τράβηξαν δύο αδερφές ενώ έπαιζαν στον κήπο του σπιτιού τους. Πολλοί ειδικοί δήλωσαν ότι οι φωτογραφίες ήταν αληθινές, με επικεφαλή φυσικά τον σκληροπυρηνικό πνευματιστή Arthur Conan Doyle. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε τελικά στα τέλη του ’70 (!) από τις δύο αδερφές, οι οποίες παραδέχτηκαν ότι έστησαν το όλο σκηνικό για να κάνουν πλάκα στους γονείς τους.
Ο Χίτλερ μωρό
Το 1933 κυκλοφόρησε στις εφημερίδες της Αγγλίας μία –τρομακτική ομολογουμένως- φωτογραφία που δήθεν παρουσίαζε τον Αδόλφο Χίτλερ στη βρεφική του ηλικία. Η απάτη αποκαλύφθηκε το 1938, όταν η John May Warren, μητέρα του απεικονιζόμενου μωρού, είδε τυχαία τις φωτογραφίες. Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, ποιος ήταν αυτός που πούλησε την ψεύτικη φωτογραφίες στις αγγλικές εφημερίδες.
Η Καφέ Κυρία του Raynham Hall
Είναι μία από τις πιο διάσημες φωτογραφίες φαντασμάτων όλων των εποχών, η οποία τραβήχτηκε από δύο φωτογράφους του περιοδικού Country Life κατά τη διάρκεια φωτογράφησης στο Raynham Hall του Norfolk το 1936. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι, ενώ έστηναν τον εξοπλισμό τους, εμφανίστηκε στις σκάλες το φάντασμα της Καφέ Κυρίας, οπότε και το φωτογράφησαν.
Το Τέρας του Λοχ Νες
Η πρώτη και πιο διάσημη φωτογραφία της Nessie, η οποία τραβήχτηκε από το Βρετανό Robert Wilson το 1934 και για πολλά χρόνια θεωρούταν αληθινή. Τελικά, αποδείχτηκε ότι το τέρας ήταν ένα υποβρύχιο παιχνίδι που είχε κολλημένο πάνω του ένα μικρό κεφάλι θαλάσσιου τέρατος.
Το Ούφο του Meier
Ο Billy Meier είναι διάσημος ουφολόγος φαρσέρ, ο οποίος έχει δημιουργήσει πάνω από χίλιες φωτογραφίες, στις οποίες εμφανίζονται Άγνωστα Ιπτάμενα Αντικείμενα. Ο ίδιος φυσικά υποστηρίζει ότι Ούφο υπάρχουν και μάλιστα έχει έρθει σε προσωπική επικοινωνία μαζί τους.
Η Χιονόμπαλα
Μία φωτογραφία που κυκλοφόρησε ευρέως στο ίντερνετ στις αρχές του 2000, η οποία υποτίθεται πως δείχνει τη Χιονόμπαλα, τη γιγάντια γάτα του Rodger Degagne από τον Καναδά. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μία μεγεθυμένη εκδοχή της γάτας του Cordell Hauglie, ο οποίος αποκάλυψε το 2001 ότι την έστειλε ως φάρσα σε ένα φίλο του, χωρίς φυσικά να περιμένει ότι θα γινόταν παγκοσμίως γνωστή.
Ο κατά λάθος τουρίστας
Η συγκεκριμένη φωτογραφία άρχισε να κυκλοφορεί λίγες μέρες μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, έχοντας ως λεζάντα ότι βρέθηκε μέσα σε μία φωτογραφική μηχανή που εντόπισαν κάποιοι στα χαλάσματα του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου. Αν και πολλοί άνθρωποι πίστεψαν στην αυθεντικότητά της, οι ανακρίβειες της ξεσκεπάστηκαν γρήγορα.
youropia.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.