Με
τη βοήθεια μαθηματικών μοντέλων και εξελιγμένες μεθόδους χρονολόγησης
μέσω άνθρακα, βρετανοί αρχαιολόγοι έρχονται να αναθεωρήσουν προηγούμενες
εκτιμήσεις για την αρχαία Αίγυπτο και τη βασιλείας των πρώτων Φαραώ.
Έτσι, φαίνεται ότι χρειάστηκαν λιγότερα χρόνια, απ' ό,τι πιστεύονταν μέχρι σήμερα, για τη μετατροπή της Αιγύπτου από μια έκταση ανόμοιων αγροτών σε ένα οργανωμένο κράτος με συγκεκριμένα σύνορα και θεσμούς. Επίσης, βρέθηκε ότι ο πρώτος ηγεμόνας της χώρας, ο βασιλιάς Αχά, ανήλθε στην εξουσία μεταξύ του 3111 και του 3045 π.Χ., εγκαινιάζοντας την πρώτη δυναστεία.
Μέχρι σήμερα, η χρονολόγηση των απαρχών του αιγυπτιακού πολιτισμού βασιζόταν σε χονδρικές εκτιμήσεις, όπως μέσα από την εξέλιξη στο στιλ των κεραμικών που έχουν ανακαλυφθεί. Αυτό συνέβαινε διότι δεν υπάρχουν γραπτά αρχεία από την πρώιμη περίοδο. Επιπλέον, ενώ έχουν βρεθεί πολλοί βασιλικοί τάφοι, έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολο να προσδιοριστούν συγκεκριμένες περίοδοι βασιλείας για τους διαδοχικούς Φαραώ.
Ωστόσο, οι ερευνητές με επικεφαλής το φυσικό Μάικλ Ντι του Εργαστηρίου Ερευνών Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χρησιμοποίησαν εξελιγμένες μεθόδους χρονολόγησης τριχών, οστών και φυτών μέσω ραδιενεργού άνθρακα, καθώς και στατιστικά μοντέλα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δείγματα ελήφθησαν και από την εικονιζόμενη νεκρόπολη στην Άβυδο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.