Οι επιστήμονες
μελέτησαν τη λειτουργία του εγκεφάλου επαγγελματιών που ασχολούνται με το
μπαλέτο και διαπίστωσαν μια δομική αλλαγή, η οποία οφείλεται στην πολυετή
εξάσκηση, που βοηθά να μην αισθάνονται ζαλάδα.
Σύμφωνα με την Telegraph, μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Imperial College στο Λονδίνο εντόπισε δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι οι κοπέλες να στροβιλίζονται με χάρη χωρίς να αισθάνονται καθόλου ζαλάδα.
Οι ερευνητές επέλεξαν 29 χορεύτριες μπαλέτου και 20 γυναίκες κωπηλάτες παρόμοιας ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Στο πλαίσιο δοκιμής, οι κοπέλες έπρεπε να καθίσουν σε μια περιστρεφόμενη καρέκλα. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να γυρίσουν έναν τροχό σε ρυθμό συγχρονισμένο με το αίσθημα της περιστροφής, αφού η καρέκλα είχε σταματήσει να κινείται.
Οι χορεύτριες αισθάνθηκαν πολύ λιγότερη ζαλάδα.
Η εγκεφαλική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) έδειξε σημαντικές διαφοροποιήσεις στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου των κοριτσιών: η μία αφορούσε στην περιοχή όπου γίνεται η επεξεργασία των πληροφοριών και η δεύτερη στην περιοχή που ρυθμίζει το αίσθημα της ζαλάδας.
Οι ερευνητές συμπέραναν πως ο εγκέφαλος μπορεί με τα χρόνια να εξασκηθεί ώστε να επεξεργάζεται διαφορετικά τις πληροφορίες και να βοηθήσει το σώμα να διατηρεί την ισορροπία του.
Η παρατήρηση αυτή ίσως είναι η απάντηση στο πρόβλημα των ασθενών που αντιμετωπίζουν χρόνια ζαλάδα.
onmed.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.