Ρεπορτάζ: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος
Από την κρίση στην Ελλάδα των μνημονίων έχουν πληγεί, σε μεγάλο μάλιστα βαθμό, οι οδοντίατροι. Αυτό επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής Θανάσης Υφαντής σε ερώτηση που έθεσε το Πινάκιο στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα της Στοματικής Υγείας που είναι στις 12 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο όπως μας είπε οι ασθενείς έχουν μειώσει τις επισκέψεις τους στον οδοντίατρο κατά 60% και προσέρχονται μόνο για τα βασικά τους προβλήματα, ενώ υπογράμμισε πως κάθε χρόνο διπλασιάζεται σχεδόν ο αριθμός των οδοντιάτρων που αναζητά την τύχη του σε κάποια πόλη του εξωτερικού. Μάλιστα πολλοί από αυτούς πηγαίνουν στα Ηνωμένα Εμιράτα. Ακούστε τι είπε και στην συνέχεια δείτε το γράφημα που αποτυπώνει την κατάσταση...
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την στοματική υγιεινή και το κάπνισμα
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου |
καπνιστές, καθώς σύμφωνα με τις μελέτες τους, είναι αυτοί που διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να παρουσιαστεί καρκίνος στην στοματική τους κοιλότητα.
Σημαντικά στατιστικά ιατρικά ευρήματα αναφορικά με τον καρκίνο του στόματος, παρουσίασε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σημειώθηκε ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα μας περνάει οικονομική κρίση οι καπνιστές έχουν αυξηθεί ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί οι επισκέψεις στους οδοντιάτρους.
Το παρών στη συνέντευξη έδωσαν ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών Αθανάσιοας Υφαντής, η καθηγήτρια Στοματολογία Αλεξάνδρα Σκλαβούνου-Ανδρικοπούλου, ο επίκουρος καθηγητής Περιοδοντολογίας Γιάννης Καρούσης και ο λέκτορας Περιοδοντολογίας Σπύρος Βασιλόπουλος.
Ακολουθούν τα επιστημονικά ευρήματα που αναλύθηκαν στη συνέντευξη:
Οκτώμισι εκατομμύρια χρόνια ζωής χάνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως εξαιτίας των επιπτώσεων του καπνού. Τα χρόνια αυτά αντιστοιχούν σε 700.000 ανθρώπους που χάνουν την ζωή τους από τον καπνό. Η χρήση του είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα στη δημόσια υγεία. Ο καπνός είναι ο βασικός ένοχος και υπεύθυνος για τους ως επί το πλείστον μη ιάσιμους καρκίνους στο στόμα στο φάρυγγα και στο λάρυγγα (με σταθερό επιπολασμό) διότι περιέχει μέχρι 60 χημικές καρκινογόνες ουσίες.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στοματικής Υγείας, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 με κεντρικό θέμα «Στοματική υγεία και κάπνισμα».
Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (CED) το οποίο εκπροσωπεί περισσότερους από 340.000 οδοντιάτρους από 32 εθνικούς οδοντιατρικούς συλλόγους από 30 ευρωπαϊκές χώρες, ο κύκλος ζωής ενός καπνιστή συντομεύεται κατά περίπου 5 λεπτά για κάθε τσιγάρο που καπνίζει ή αλλιώς μειώνεται η ζωή του κατά 10-15 χρόνια.
Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις τα έξοδα του καπνίσματος ανέρχονται στην Ευρώπη στα 25,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ το κοινωνικό κόστος από την απώλεια παραγωγικότητας ανέρχεται στα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο!
Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα είναι o καρκίνος του στόματος και οι προκαρκινικές διαταραχές, η αυξημένη σοβαρότητα και η έκταση των νόσων του περιοδοντίου και η κακή επούλωση τραυμάτων.
Σε κίνδυνο
Η Καθηγήτρια Στοματολογίας, κ. Αλεξάνδρα Σκλαβούνου- Ανδρικοπούλου, δήλωσε ότι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα είναι πολλές και ενώ ορισμένες στοματικές βλάβες που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι αθώες και αναστρέψιμες,(νικοτινική στοματίτιδα, μελάγχρωση ούλων, τριχωτή γλώσσα κλπ) άλλες όπως οι προκαρκινικές (δυνητικά κακοήθεις) βλάβες και ο καρκίνος του στόματος έχουν σοβαρή πρόγνωση και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.