Όταν έρχεται το καλοκαίρι φέρνει μαζί του και το ετήσιο πρόβλημα της φροντίδας των φυτών του σπιτιού. Πως θα φροντιστούν τόσα φυτά όταν θα λείπετε για τρεις εβδομάδες ή ένα μήνα; Εφαρμόζοντας κάποια από τις παρακάτω συμβουλές δεν θα πρέπει να ανησυχείτε τι θα κάνουν τα φυτά σας όσο εσείς απολαμβάνετε τις διακοπές σας σε κάποια παραλία.

Αυτοποτιζόμενες γλάστρες και συσκευές

Μια αρκετά εύκολη, οικονομική και πολύ χρησιμοποιούμενη μέθοδος είναι η τοποθέτηση πλαστικών μπουκαλιών (coca cola, νερού..) στις γλάστρες. Ο τρόπος τοποθέτησης είναι πανεύκολος, αφού ξεπλένεται το μπουκάλι σας από τα υπολείμματα του αναψυκτικού το γεμίζετε με νερό και στην συνέχεια με μια γρήγορη περιστροφική κίνηση γυρίστε το μπουκάλι και τοποθετήστε το στόμιο του μέσα στην γλάστρα. Μπορεί το σύστημα αυτό να μην σας εμπνέει εμπιστοσύνη αλλά πραγματικά αποτελεί μια εξαιρετική λύση παροχής νερού για τα φυτά σας όσο εσείς λιάζεστε στην παραλία .
Tip: Εάν το χρονικό διάστημα που θα λείψετε είναι πάνω από μια εβδομάδα και το φυτό και η γλάστρα μεγάλα, τότε μπορείτε να τοποθετήσετε παραπάνω από ένα μπουκάλι.

Η ανθρώπινη επαφή

Ζητήστε από κάποιον φίλο ή γείτονα να προσέχει τα φυτά σας όσο εσείς θα βρίσκεστε μακριά. Βέβαια αυτή η λύση αν και θεωρητικά καλύτερη, πολλές φορές έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Αν ζητήστε από κάποιον να έρχεται μέσα στο σπίτι σας κατά την διάρκεια της απουσίας σας, αυτός ή αυτή μάλλον θα έχει την τάση να τα παραποτίζει. Η καλύτερη λοιπόν λύση είναι να κάνετε ακριβώς το αντίστροφο. Μεταφέρετε προσωρινά τα φυτά σας στο σπίτι του φίλου ή του γείτονα ‐αν φυσικά συμφωνεί‐ ώστε να τα φροντίζει μαζί με τα δικά του, μέχρι να επιστρέψετε από τις διακοπές.

Φυτά στην μπανιέρα

Πολλοί βάζουν τα φυτά τους στο μπάνιο του σπιτιού τους, μέσα στην μπανιέρα πριν φύγουν για διακοπές. Αυτή είναι μια αποτελεσματική μέθοδος λόγω της υγρασίας του χώρου. Ποτίστε τα φυτά σας καλά, και καλύψτε τα με ένα πλαστικό. Θα διατηρηθούν δροσερά τουλάχιστον για δύο εβδομάδες.

Στη σακούλα

Ένα φυτό μπορεί να επιζήσει για λίγο καιρό χωρίς πότισμα αν τοποθετηθεί σε καθαρή πλαστικά σακούλα. Ανοίξτε μερικές τρύπες στην σακούλα και μετά σφραγίστε την, με σύρμα ή ταινία. Προσέξτε να μην αφήσετε το φυτό εκτεθειμένο στο άμεσο ηλιακό φως.

Δροσίστε

Είναι πολύ σημαντικό να περιορίσετε την θερμοκρασία του σπιτιού σας όταν θα αφήσετε τα φυτά σας μόνα τους. Ένα φυτό στους 16C έχει λιγότερες απαιτήσεις σε νερό από ένα φυτό στους 27C. Ένα υπόγειο θα ήταν το δροσερότερο μέρος γιʹ αυτά. Τα υπόγεια συνήθως εκτός από χαμηλότερη θερμοκρασία, έχουν και χαμηλότερο φωτισμό. Τα φυτά που δέχονται περιορισμένο φωτισμό χρειάζονται λιγότερο νερό από αυτά που τα βλέπει ο ήλιος. Γι αυτό περιορίστε τον φωτισμό και τα φυτά σας θα τα καταφέρουν χωρίς πότισμα για μεγαλύτερο διάστημα.

Μερικές συμβουλές για σωστό πότισμα:
• Εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε ποτέ το φυτό σας χρειάζεται πότισμα το πιο απλό κόλπο είναι να ελέγξετε την υγρασία μιας γλάστρας τοποθετώντας το δάκτυλο σας σε 3 – 5 εκατοστά βάθος. Εάν το χώμα είναι ξερό αυτό σημαίνει ότι το φυτό σας δεν έχει ποτιστεί για αρκετές μέρες και χρειάζεται άμεσα πότισμα. Σε αντίθεση εάν το χώμα της γλάστρας σας είναι πολύ υγρό τότε έχετε υπερποτίσει την γλάστρα σας με κίνδυνο σαπίσματος του φυτού, θα πρέπει να αφήσετε την γλάστρα στον ήλιο για να μπορέσει να εξατμιστεί μια ποσότητα νερού.
• Επικεντρωθείτε στην ρίζα. Να θυμάστε ότι οι ρίζες χρειάζονται πρόσβαση σε νερό και όχι τα φύλλα. Η διαβροχή του φυλλώματος είναι απλά σπατάλη νερού.
• Τα φυτά πρέπει να ποτίζονται το πρωί ή έστω το απόγευμα και σε καμιά περίπτωση τις μεσημεριανές ώρες. Ο ήλιος προκαλεί μεγάλες απώλειες νερού μέσω του φυλλώματος.
• Νερό μόνο όταν χρειάζεται. Οι χρονομετρητές αυτόματου ποτίσματος είναι μια υπεροχή εφεύρεση αλλά δεν θα πρέπει να ποτίζετε αυτόματα το γκαζόν σας ή την άυλη σας μέρα-νύχτα, αλλά σύμφωνα με τον καιρό. Θυμηθείτε το πολύ νερό μπορεί να κάνει την ίδια ζημία σε ένα φυτό όσο το καθόλου.
• Εάν ποτίζεται την γλάστρα σας και όλο το νερό που ρίξατε βγήκε από κάτω από την γλάστρα αυτό σημαίνει ότι το χώμα είναι τόσο ξεραμένο που δεν μπορεί να συγκρατήσει νερό . Σε αυτή την περίπτωση ποτίστε 1-2 φόρες το γλάστρα σας παρέχοντας λίγο νερό και δίνοντας του χρόνο να το πιει όταν δεν θα βλέπεται πλέον νεράκι να τρέχει από κάτω τότε είστε εντάξει.
Μαρία Σκέντερ