Εναλλακτική ενημέρωση

Νέα,ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Έρευνα-σοκ της UNICEF: 125 εκατ. γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή

κλειτοριδεκτομη

Έρευνα- σοκ της UNICEF δημοσίευσε σήμερα η Guardian, η οποία «ξεγυμνώνει» το φαινόμενο της κλειτοριδεκτομής, παρουσιάζοντας την πλήρη έκτασή του. Η έκθεση της UNICEF αποκαλύπτει πως, συνολικά, 125 εκατ. γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, ενώ ο λόγος για τον οποίο συνεχίζεται είναι καθαρά και μόνο η συνέχιση της παράδοσης. Οι περισσότερες γυναίκες και άνδρες επιθυμούν να σταματήσει.
Η πρακτική της κλειτοριδεκτομής συνεχίζεται σε 29 (!) χώρες της Αφρικής, αλλά, όπως αποκαλύπτει η έκθεση, παραπάνω από τις μισές γυναίκες που υπόκεινται τον ακρωτηριασμό ζουν μόνο σε τρεις: στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τη Νιγηρία. Μάλιστα, στην Αίγυπτο η πρακτική του ακρωτηριασμού έχει μεγάλες εκτάσεις, αν αναλογιστεί κάποιος πως το 91% του συνόλου των γυναικών που το υφίστανται είναι μόνο από την Αίγυπτο. Εκεί το 775 των περιπτώσεων της κλειτοριδεκτομής γίνεται με τη συμμετοχή γιατρού, γεγονός που γεννά ποικίλους προβληματισμούς για την ορθότητα συμμετοχής επιστημόνων σε τέτοιες αναχρονιστικές (κι όχι μόνο) παραδόσεις.
Σύμφωνα πάλι με την έκθεση της UNICEF, στη Σομαλία έχει ακρωτηριαστεί το 98% των γυναικών, στη Γουινέα το 96% και στο Τζιμπουτί το 93%. Η Ουγκάντα και το Καμερούν είναι στις τελευταίες θέσεις με ποσοστό μόλις 1%. Θετικές επίσης είναι οι ενδείξεις έκλειψης του φαινομένου στην Κένυα και την Τανζανία. Ωστόσο, σε χώρες όπως το Τσαντ, Τζιμπουτί, Γκάμπια, το Μαλί, η Σενεγάλη, η Σομαλία, η Υεμένη κ.α τα ποσοστά κλειτοριδεκτομής είναι ακόμα και σήμερα ιδιαίτερα υψηλά.
Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, η πλειοψηφία γυναικών και κοριτσιών θέλει να σταματήσει η πρακτική. Πιο συγκεκριμένα, σε 11 από αυτές , για τις οποίες διατίθενται και στοιχεία, τουλάχιστον το 10% των γυναικών που έχουν υποστεί τον ακρωτηριασμό λένε ότι δε βλέπουν κανένα όφελος στην πρακτική. Το ποσοστό φθάνει το 50% στην Μπουρκίνα Φάσο και το 59% στην Κένυα.
Συγκλονιστική είναι η ιστορία της Γουόρις Ντίρι, η οποία υπέστη κλειτοριδεκτομή σε ηλικία μόλις 5 ετών, όπως υπαγόρευε το έθιμο της σομαλικής φυλής στην οποία γεννήθηκε. Οι μαρτυρίες της Σομαλής καλλονής είναι συγκλονιστικές και περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στο βιβλίο της, «το Λουλούδι της Ερήμου», το οποίο μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη το 2011 με τον ίδιο τίτλο.
«Πήγαμε σε μια απομακρυσμένη περιοχή, ανάμεσα σε θάμνους. Η μητέρα μου κάθισε σε ένα βράχο και μου έδωσε να δαγκώσω μια ρίζα δέντρου. Η τσιγγάνα έχωσε τα δάχτυλά της σ’ ένα ταγάρι που φορούσε κι έβγαλε μια σπασμένη λεπίδα ξυραφιού. Έφτυσε πάνω της και την σκούπισε στη ποδιά της. Αφού την καθάρισε, μου έδεσε τα μάτια με ένα μαντήλι για να μη βλέπω. Το επόμενο πράγμα που ένοιωσα ήταν να κόβουν τη σάρκα μου.. Άκουσα τον πνιχτό ήχο της λεπίδας που πριόνιζε πέρα-δώθε το δέρμα μου. Τα πόδια μου άρχισαν να τρέμουν και να τραντάζομαι ανεξέλεγκτα. Προσευχήθηκα να τελειώσει γρήγορα. Κι έτσι έγινε, γιατί λιποθύμησα», γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο της η Γουόρις Ντίρι για τη διαδικασία του ακρωτηριασμού που υπέστη.
Της έραψαν το αιδοίο με τσουκνίδες αφήνοντας τρύπα μεγέθους κεφαλιού καρφίτσας μόνο για τις καθημερινές της ανάγκες. Όπως έχει πει και η ίδια, πολλές φορές ήταν δύσκολο να ουρήσει και ακόμα πιο δύσκολο όταν είχε έμμηνο ρύση.
Οι άντρες των φυλών αυτών εξακολουθούν να θεωρούν πως η κλειτορίδα μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει πέος και αν την ακουμπήσουν μένουν ανίκανοι. Επίσης, πιστεύουν πως αν το κεφάλι του παιδιού στη γέννα ακουμπήσει εκεί μπορεί να πεθάνει.
Δυστυχώς, όπως αποκαλύπτει και η έκθεση της UNICEF, η Γουόρις φυσικά και δεν είναι ούτε η μόνη ούτε και η τελευταία γυναίκα που έχει υποστεί τον ατιμωτικό αυτόν ακρωτηριασμό.
Όπως, εξάλλου, κλείνει και η ίδια η έκθεση της UNICEF, «Κάθε μέρα υφίστανται τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων 6.000 κορίτσια περίπου. Ως πότε θα κλείνουμε τα μάτια μας;»
Ως πότε; Κανείς δεν ξέρει…

koolnews.gr
Share on Google Plus

About grizos gatos

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

twitter

Πνευματικά δικαιώματα

Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποια δημοσίευση ή έχει δικαιώματα σε άρθρο ή φωτογραφία, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει μαζί μας, προς επίλυση του θέματος στο παρακάτω e-mail.
Ευχαριστούμε.

grizosgatos.blog@gmail.com