Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας «χρωματιστές» και νόστιμες υπερτροφές του Ιουλίου και αποκομίστε σημαντικά οφέλη για την υγεία σας.
Αν δε σας ενθουσιάζουν τα φρούτα και τα λαχανικά ούτε το καλοκαίρι, ίσως σας φανούν πιο ελκυστικά αν τα ομαδοποιήσετε ανά χρώματα. Θα προτιμήσετε λοιπόν τους κόκκινους, τους λευκούς ή τους μπλε-μοβ καρπούς;
Καρπούζι
Γλυκό, ζουμερό και δροσερό, το καρπούζι «μυρίζει» καλοκαίρι. Όσον αφορά στη διατροφική του αξία, το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία κατά του καρκίνου και στα καρδιακά προβλήματα, καθώς και να ενισχύσει το φυσικό δείκτη προστασίας του δέρματος.
Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να τεμαχίσετε ένα καρπούζι και να το φάτε όπως είναι, αλλά μπορείτε να το συνοδεύσετε με φέτα και δυόσμο για να προσθέσετε γλυκιά γεύση σε μια αλμυρή σαλάτα.
Ντομάτες
Απολαύστε τες φρέσκες σε σαλάτα, σε σάλτσες ή ως συνοδευτικό πολλών συνταγών. Για κάτι ελαφρύ και καλοκαιρινό, δοκιμάστε σαλάτα με ντομάτα ή κρύα σούπα γκασπάτσο.
Φράουλες
Η φράουλα μπορεί να είναι μικρή, αλλά ανήκει στις πιο σημαντικές υπερτροφές. Είναι ένα από τα 20 κορυφαία φρούτα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μια πολύ καλή πηγή μαγγανίου και καλίου. Μόλις μια μερίδα παρέχει περισσότερη βιταμίνη C και από ένα πορτοκάλι.
Απολαύστε τες σε φρουτοσαλάτα, σε τάρτα ή ακόμη σε παγωμένο σορμπέ ή smoothie. Οι επιλογές είναι πραγματικά αμέτρητες.
Σμέουρα
Τα σμέουρα είναι ιδανικά για επιδόρπια όπως τάρτες ή ως μαρμελάδα. Το καλοκαίρι επίσης είναι μια πολύ καλή εποχή για να δοκιμάσετε μια παγωμένη σούπα από σμέουρα.
Λίτσι
Πρόκειται για ένα τροπικό φρούτο το οποίο ευδοκιμεί στη νοτιοανατολική Ασία και οπτικά μοιάζει με κούμαρο. Η φλούδα του είναι κόκκινη και η σάρκα του λευκή, χυμώδης με γεύση στυφή και γλυκόξινη. Έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ενώ επίσης περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, θιαμίνη κ.ά.
Τα λίτσι τρώγονται φρέσκα σαν επιδόρπιο ή σε φρουτοσαλάτες. Επίσης μπορείτε να τα βάλετε στο παγωτό ή σε γλυκά μαζί με σαντιγί και να τα κάνετε κομπόστα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και αποξηραμένα.
Σκόρδο
Μπορείτε να το συμπεριλάβετε σε πάρα πολλές συνταγές φαγητών στην κατσαρόλα, είτε στο φούρνο και στο τηγάνι και φυσικά σε σάλτσες. Για λιγότερο έντονη γεύση, δοκιμάστε να ψήσετε το σκόρδο στη σχάρα.
Λευκόσαρκα ροδάκινα
Νόστιμα, δροσερά και θρεπτικά, τα λευκόσαρκα ροδάκινα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επίσης περιέχουν πρωτεΐνες, ζάχαρη, βιταμίνη Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο.
Απολαύστε τα φρέσκα σε φρουτοσαλάτες, πάνω από γιαούρτι για πρωινό ή σε μαρμελάδα, γλυκό και κομπόστα.
Μύρτιλα
Μπορείτε να τα καταναλώσετε σε φρουτοσαλάτες, αλλά και σε κουλούρια, κέικ και στο γάλα σας.
Βατόμουρα
Τα βατόμουρα είναι ακόμη ένα φρούτο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αντιγηραντική δράση. Επίσης περιέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, κάλιο, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι μόνο το γλυκό, ζουμερό μέρος του καρπού που προσδίδει οφέλη για την υγεία: Οι σπόροι από τα βατόμουρα μας παρέχουν πολυακόρεστα λίπη, τα οποία μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
Προτιμήστε τα πιο σκούρα και μεγάλα βατόμουρα από τα μικρότερα και πιο ανοιχτόχρωμα. Μπορείτε να τα φάτε σε φρουτοσαλάτες, στο γάλα ή το γιαούρτι και σε κέικ και γλυκά.
Σύκα
Αναμείξτε αποξηραμένα σύκα με μέλι και καρύδια, προσθέστε τα στα σπιτικά σας κέικ και μάφιν ή ακόμη και στη βρώμη ή τα δημητριακά του πρωινού σας. Όταν είναι φρέσκα μπορείτε να τα δοκιμάσετε στη σαλάτα σας. Φτιάξτε μαρμελάδα σύκο με ζάχαρη και χυμό λεμονιού ή ακόμη και γλυκό του κουταλιού σύκο.
Μελιτζάνα
Η μελιτζάνα έχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας και προστατεύει την καρδιά, ενώ επίσης προάγει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματός μας κατά της επικίνδυνης δράσης των ελευθέρων ριζών.
Κάποιοι την προτιμούν καπνιστή, άλλοι ψητή, στον ατμό, με κάρυ, πίκλες ή αποξηραμένη και τηγανισμένη σαν σνακ, ενώ επίσης μπορεί να συνοδεύσει φαγητά με κρέας. Μην ξεχνάτε, βέβαια, ότι όσο λιγότερο τη μαγειρεύετε, τόσο περισσότερο διατηρεί τα θρεπτικά της συστατικά, γι’ αυτό αποφύγετε τα πολλά τηγανίσματα. Αν θέλετε να μειώσετε λίγο την πικρή της γεύση, τρίψτε λίγο αλάτι πάνω της αφού την κόψετε και αφήστε τη για 30 λεπτά πριν τη μαγειρέψετε.
click@Life.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.